Маківник. Рецепт українського рулету з маком

30 липня, 04:44
Маковий рулет готується на дріжджовому тісті (Фото:agneskantaruk / depositphotos.com)

Маковий рулет готується на дріжджовому тісті (Фото:agneskantaruk / depositphotos.com)

Хоча цей десерт найчастіше готують на Великдень чи Різдво, він надто добре смакує до кави чи чаю, щоб готувати його лише двічі на рік.

Мак є символом успіху та багатства в українській культурі, тому макові начинки наших десертів є досить популярними. Цей ніжний дріжджовий рулет вартий часу та старань приготування, адже виходить справді неймовірним. Ділимося рецептом кулінарів видання Chef’s Pencil.

Відео дня

Рецепт макового рулету

Інгредієнти для тіста:

  • ½ склянки теплої води
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ст.л. дріжджів
  • 3 склянки борошна
  • ½ склянки цукру
  • 6 ст.л. м’якого вершкового масла
  • 1 збите яйце
  • 1 лимон
  • 1 чашка теплого молока

Для макової начинки:

  • 3 склянки маку
  • 1 склянка киплячого гарячого молока
  • 6 ст.л. вершкового масла
  • ⅔ склянки цукру
  • 5 ст.л. меду
  • ½ ст.л. ванілі
  • ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок
  • ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів
  • 1 яйце
  • 40 г хлібної крихти

Приготування:

1. Підготуйте мак. Ошпарте 2 ⅓ склянки маку і злийте воду. Повторіть процес тричі, а потім лишіть мак у гарячій воді на 1 годину, після чого процідіть його через марлю. Дайте маку підсохнути, краще на ніч. Подрібніть мак у кавомолці.

2. Щоб приготувати тісто: змішайте ½ склянки теплої води, 1 чайну ложку цукру та 1 столову ложку дріжджів. Залиште на 5−10 хвилин.

Просійте борошно у велику миску. Зробіть заглиблення в борошні та додайте розчинені дріжджі. Додайте цукор, масло, яйце, цедру лимона і молоко. Перемішайте тісто і вийміть його з миски.

3. Вимішуйте тісто на присипаній борошном поверхні приблизно 10 хвилин, за потреби додаючи борошно. Не робіть його занадто жорстким.

Дайте тісту піднятися в накритій змащеній маслом мисці (приблизно 45−60 хвилин), поки воно не виросте вдвічі.

4. Щоб приготувати начинку, гаряче молоко розмішайте з меленим маком. Додайте масло, цукор і ваніль. Помішуйте до охолодження. Додайте розтоплений мед, дрібно нарізаний чорнослив або родзинки.

5. Розділіть тісто на дві частини. Розкачайте кожен у прямокутник на присипаній борошном дошці. Намажте кожен прямокутник половиною макової начинки, залишивши відстань по 2 см з кожного боку. Загорніть рулети з довгого боку. Затисніть шви, переверніть рулети та перекладіть їх на змащене маслом деко.

Накрийте рулети рушником і лишіть на 45 хвилин піднятися.

6. Змастіть верх рулетів збовтаним яйцем, притрусіть маком і запікайте близько 30 хвилин чи до золотистої скоринки при температурі 200С.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X