Освіжаюча зелень. Корисні властивості м’яти і де її використовувати

25 червня 2020, 18:22

Влітку ароматна м’ята особливо популярна — її додають в лимонади, коктейлі, салати і брускетти.

М'яту відносять до рослин сімейства ясноткових. Колір листя м'яти може бути від темно-зеленого до фіолетового або блідо-жовтого. Широко використовувати м'яту почали ще в Стародавньому Римі, коли дізналися про позитивні властивості для самопочуття людини. Зараз рослина культивується в багатьох країнах світу і використовується в медицині, косметології, кулінарії. Для приготування страв в основному використовують м'яту перцеву (м'ята холодна, м'ята англійська).

Відео дня

unsplash
Фото: unsplash

Корисні властивості м'яти

У м'яті містяться дубильні і смолисті речовини, ефірна олія, каротин, аскорбінова, хлорогенова, кавова і олеаноліва кислоти, рутин, бетаїн, аргінін, глюкоза, фітостерини і інші корисні речовини.

М'ята надає антисептичної дії. Її вживають при захворюваннях горла, при нудоті, печії, нервовому збудженні, мігрені.

Рослина здатна покращувати апетит і знімати головний біль.

Однак м'ята протипоказана при вагітності і лактації, а також дітям до 5 років.

М'ята в кулінарії

М'яту використовують в кондитерській промисловості, а також лікеро-горілчаній - виробляють м'ятний шоколад, коньяки, лікери, цукерки.

Часто м'яту додають в різні соуси, фруктові та овочеві салати, лимонади, коктейлі, супи, маринади, желе, морозиво.

М'яту подають як прянощі до баранини і курки, а також до сирних страв.

Популярний літній коктейль мохіто роблять на основі м'яти. Також м'яту заварюють як чай.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X