Wild Wild є! Американські стейки з М’ясторії для вашого ідеального барбекю вдома або на природі

Тепер ви можете не тільки замовити еталонне м’ясо в Україні, а й приготувати його самостійно (Фото:М’ясторія)
Напевно ви бачили в кіно і, найімовірніше, куштували справжній американський стейк — неперевершено ніжний, соковитий, трохи солодкуватий, дійсно незабутній. Тоді у нас хороші новини: тепер М’ясторія доставляє і реалізує саме ті справжні стейки.
Сцени з поїданням і приготуванням м’яса з культових фільмів, таких як Матриця або Джентльмени, підігрівають інтерес до стейків навіть у самих жителів США. Тепер ви можете не тільки замовити еталонне м’ясо в Україні, а й приготувати його самостійно. Ми розповімо, як це зробити легко і з першої спроби. А щоб розкуштувати американський стейк на 100%, спочатку звернімося до його історії.
Яскрава історія стейків
Стейк здається (і є) важливою частиною культури США, але насправді історія його походження досить довга і насичена. Саме слово «стейк» вперше згадується в середині 15 століття і походить від скандинавського steik або stickna. У словнику Оксфорда слово трактується як «товстий шматок м’яса», але при цьому в статті можна знайти і стейки з риби, що цілком природно для скандинавських країн.
Стейк почав свою горду ходу Америкою після того, як колоністи почали завозити на її землі першу велику рогату худобу. У першій половині 17 століття британці привезли до Америки биків і корів з графства Девон, які повинні були постачати місцевих не тільки м’ясом, але також молоком і шкірою, допомогти робітникам орати землю. Поступово американці перестали полювати на буйволів і зайнялися розведенням власної рогатої худоби, тим паче, що родючі та просторі луки, які їх оточували, цьому дуже сприяли.

Відтоді в Америці стали з’являтися різні породи великої рогатої худоби, які американці дуже цінували за смачне м’ясо або за велике виробництво молока. Однією з таких порід стала Блек Ангус або Абердин-ангус — приблизно 80% усієї виробленої мармурової яловичини світу припадає саме на цих бичків. Чорний Ангус потрапив до США в 1873 році й зараз вважається найпопулярнішою м’ясною породою.
Вирощування биків в Америці
Хоча США і не є батьківщиною стейків, американці відточили стандарти якості та мистецтво їх приготування, тому сьогодні без них неможливо уявити типове барбекю, сімейну вечерю в Техасі або меню в придорожньому мотелі. А раніше стейки вважалися привілеєм виключно заможних людей — їх готували в перших американських стейк-хаусах, «біфштекс-банкетах», і коштували вони великих грошей. Інші стейк-хауси були місцями відпочинку тільки для чоловіків — там ковбої відпочивали, курили сигари і насолоджувалися добірним м’ясом.

На щастя, в цій сфері відбулися глобальні зміни, і тепер можливість поласувати стейками відкрита для всіх. А ось вимоги до виробництва м’яса на всіх етапах у американців стабільно високі. Бички чотири місяці харчуються збалансованим кормом, в якому є кукурудза — так м’ясо набуває солодкуватого присмаку і мармурових жирових прошарків. Також тушки або їх частини дозрівають близько 30 днів за особливої температури, щоб м’ясо було м’яким і ніжним після приготування.
Секрети мармурових стейків
Мармурова яловичина отримала свою назву завдяки тонким жировим прошаркам, що додає їй малюнок, схожий на мармуровий візерунок. Порода Чорний Ангус є головним «постачальником» еталонних стейків до вашого столу. Після правильної відгодівлі та дозрівання їхнє м’ясо досягає мармуровості рівня Choice, оптимальної в співвідношенні ціна-якість.


Багато хто не наважується приготувати мармуровий стейк вдома, переживаючи, що може зіпсувати цінний продукт. І правда, приготування м’яса овіяне безліччю міфів, наприклад, що це вміння вимагає особливого дару. На щастя, американське м’ясо — це продукт, який практично неможливо зіпсувати. Воно неймовірно смачне навіть зі звичайними сіллю і перцем. Головне — знати кілька тонкощів перед приготуванням:

• Залиште стейк за кімнатної температури за 20 хвилин до приготування;
• Промокніть м’ясо паперовим рушником після його вилучення з упаковки;
• Обсмажуйте м’ясо в дуже гарячій пательні з достатньою кількістю оливкової олії — по дві хвилини з кожного боку. Після цього залиште його відпочивати в фользі на 20 хвилин — за цей час ви теж встигнете відпочити, зголодніти і сервірувати вино;
• Солі й перцю досить, щоб перетворити ваш стейк на справжній кулінарний шедевр, але ви можете подавати його з будь-яким соусом до м’яса.

Зовсім не обов’язково подорожувати за океан, щоб спробувати еталонний стейк. У М’ясторії ви зможете замовити з собою м’ясо на будь-який смак або купити його з собою, щоб приготувати самостійно вдома або на природі. М’ясторія подбала про те, щоб стейки від найкращих американських виробників доставлялися в Україну за короткі терміни, причому в упаковку помістили все необхідне для їх приготування. Крім того, в М’ясторії ви отримаєте професійні рекомендації від консультантів, щоб з першого разу приготувати кулінарний шедевр. Смачного!