Чорний і зелений. Як правильно заварювати та обирати якісний чай

1 листопада 2019, 04:00

Чай — повсякденний напій, який ховає в собі безліч переваг при правильному вживанні.

Правильне заварювання чаю — особливий процес, який вимагає значної підготовки і уваги. Так, дотримання всіх правил заварювання забирає більше часу, ніж звичне заливання пакетика окропом, проте справжній і правильно заварений чай набагато корисніший для здоров’я. Як правильно заварювати чай?

Відео дня

1. Використовуйте м’яку нефільтровану воду і не доводьте її до кипіння. Одна з найбільших помилок — заливати чай окропом. Найгарячіша вода (90−95 градусів) використовується для улунів, пуеру і червоного чаю. Для жовтого і білого — 85 градусів, а найпрохолодніша (75−80) — для зеленого.

2. Візьміть чай з розрахунку 10 г (чайна ложка) на 200 мл води.

3. Промийте окропом і ретельно висушіть глиняний (для зеленого чаю і улунів) або скляний чайник (для білого і жовтого сортів). Пластиковий чайник використовувати не рекомендується — пластик знищує корисні властивості чаю. Засипте в чайник чай через спеціальну воронку, потім налийте гарячу воду до 2/3 об'єму, укутайте чайник полотняною серветкою і злегка покачайте з боку в бік. Чай потрібно заварювати протягом двох-трьох хвилин, не більше.

4. Перша порція чаю потрібна для того, аби розкрити його смак і видалити пил з листя. Смак напою розкривається після повторного заварювання.

5. Друге заварювання — час пити чай! Наповніть чашку на 2/3, повільно вдихніть аромат і зробіть ковток. Хороший чай можна заварювати до 10 разів, щоразу збільшуючи час на півхвилини. Смак з кожною заваркою буде змінюватися.

Заварювання чаю (Фото: Sandralise / depositphotos.com)
Заварювання чаю / Фото: Sandralise / depositphotos.com

Як визначити якість чаю?

1. Свіжість

Більшість сортів чаю повинні бути свіжими, тобто останнього врожаю. Це не стосується трав’яних чаїв — вони придатні протягом декількох років.

2. Умови зберігання

У чаю повинна бути правильна упаковка — та, яка не дає чаю вивітрюватися, вбирати вологу й сторонні запахи, не пропускає світло. Також звертайте увагу на інформацію на упаковці - про неї буде розказано нижче.

3. Термін зберігання

Після покупки чай найкраще вжити протягом місяця. Зелений чай псується швидше, тому для нього термін — два тижні після покупки.

4. Якість чаю

Чаїнки повинні бути приблизно однакового розміру. Колір у них повинен бути яскравий, блискучий не бляклий, вицвілий і матовий). У чаю не повинно бути паличок — вони псують смак. Чай повністю розкривається при заварюванні. Зверніть увагу на колір розвареного листа — у хорошого чаю він світло-коричневий з золотистим обідком, а зеленуватий відтінок обідка між чаєм і чашкою говорять про його несвіжість.

5. Аромат

У зеленого чаю запах повинен нагадувати зелень, луг, квіти залежності від сорту), а червоного — фрукти, ягоди, какао. Яскравого запаху ягід, фруктів, кокоса, шоколаду, звичайно, бути не повинно. Штучні ароматизатори в чаї легко відрізнити від запаху, який виходить в результаті природної обробки і ферментації свіжого листа.

Інформація на чайній упаковці

На упаковці чаю прописують:

  • назва та колекцію;
  • артикул;
  • склад. Якщо чай без добавок — іноді вказують маркування чайного листя, якщо з добавками — пишеться повний перелік інгредієнтів;
  • сорт;
  • термін придатності;
  • умови зберігання — короткі рекомендації по зберіганню відкритої пачки чаю;
  • дата виготовлення та номер партії;
  • виробник і місце фасування;
  • маса нетто.

Є різниця між маркуванням чорного і зеленого чаю.

Чорний чай (Фото: TarasMalyarevich / depositphotos.com)
Чорний чай / Фото: TarasMalyarevich / depositphotos.com

Маркування чорного чаю

Крупнолистовий:

  • O (Orange) — так позначають чай преміум якості;
  • P або PEK (Pekoe) — переклад з китайського «Pak-ho», що означає «Білі ворсинки». Чай з маркуванням P буде міцним, але з ніжним ароматом;
  • FFEXSP1 (First Flush Extra Special) — перший збір цейлонського чаю преміум класу;
  • FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe перший лист) — кращі молоді листки Дарджилинга з Індії з додаванням великої кількості тіпс (Тіпси — листові бруньки чайного куща, які ще не розкрилися або тільки почали розкриватися).

Середньолистовий або мелколістової:

Міцність настою збільшується за допомогою додавання ламаного або різаного чайного листа класу Оранж Пеко або Пеко. Його позначають буквою B (Broken). Він робить смак чаю більш насиченим і ароматним.

  • BOP або BOP1 (Broken Orange Pekoe) — більш міцний чайний купаж.
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) — різаний лист з додаванням тіпсів.

Чай з додаванням висівок:

F (Fannings) в середині або кінці говорить про наявність висівок. Це дрібні уламки чаю преміум класу.

  • BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) — забарвлення настою буде більш насичений, а смак — постійним;
  • BOPFSP (Broken Orange Pekoe Fannings Special) — чай преміум класу з висівками;
  • BP1 / BOP — суміш різаного листа першого збору з типсами і без;
  • PF1 / PD (Pekoe Fannings перший лист / Pekoe Dust) — висівки першого чайного листа з чайною пилюкою преміум класу;
  • TGOF (Tippy Golden Orange Fannings) — кращі висівки чаю Дарджилінг.

Маркування зеленого чаю

  • YH — Young Hyson. Великі чайні листочки з нерівномірним скручуванням;
  • GTFGS — якісний зелений чай з домішкою чайної пилу;
  • Sencha — зелений чай, висушеного за японською технологією.

Чай: користь

За словами засновника відомої чайної компанії Basilur Гаміні Абейвікрама, найбільш корисними є чисті чаї - чорний і зелений. Імбирний чай або матча також корисні, але вони мають свої властивості. Наприклад, чай матча містить велику кількість антиоксидантів і вітамінів, а імбирний корисний для травлення і містить вітамін С, тому його використовують під час застуди.

Гамини Абейвикрама (слева) (Фото: pinterst.com)
Гамини Абейвикрама (слева) / Фото: pinterst.com

Користь чорного чаю:

1. Здорова ротова порожнина

Чорний чай зменшує утворення зубного нальоту, а також обмежує зростання бактерій, які сприяють руйнуванню зубів.

2. Здоров’я серця

Згідно з дослідженнями, люди, які вживали три або більше чашок чаю в день, мали на 21% менший ризик інсульту, ніж люди, які споживають менше чашки зеленого або чорного чаю в день.

3. Антиоксиданти

Чорний чай містить поліфеноли, які також є антиоксидантами, які допомагають блокувати пошкодження ДНК, пов’язане з тютюном або іншими токсичними хімічними речовинами.

4. Зниження ризику діабету

На підставі дослідження, проведеного серед літніх людей, що живуть на островах Середземномор’я, було виявлено, що у людей, які тривалий час вживали чорний чай, була на 70% менша ймовірність розвитку або розвитку діабету другого типу.

5. Зняття стресу

Чорний чай діє на організм заспокійливо і розслабляюче. Він також знижує рівень гормону стресу кортизолу при регулярному вживанні в помірних кількостях.

6. Поліпшення імунної системи

Чорний чай містить речовини, які здатні боротися з вірусами і захищають від грипу, шлункового грипу та інших вірусів.

7. Збільшення енергії

На відміну від інших напоїв з відносно високим вмістом кофеїну, чорний чай може допомогти поліпшити приплив крові до мозку без надмірної стимуляції серця.

Користь зеленого чаю:

1. Користь для серця

Дослідження 2006 року, опубліковане в журналі Американської медичної асоціації, прийшло до висновку, що споживання зеленого чаю пов’язано зі зниженням смертності від усіх причин, включаючи серцево-судинні захворювання.

2. Знижує рівень холестерину

Вживання зеленого чаю пов’язане зі зниженням загальної кількості ЛПНЩ або «поганого» холестерину.

3. Втрата ваги

Зелений чай може сприяти невеликій втраті ваги у дорослих з надмірною вагою і ожирінням.

4. Гарна пам’ять

Дослідження, опубліковані в журналі Psychopharmacology, показують, що зелений чай може поліпшити когнітивні функції мозку, зокрема, робочу пам’ять.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X