Без кісток та на рослинній основі. Ізраїльський стартап створив 3D-друковане філе лосося

19 січня, 14:35
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Створювати м’ясо шматком складніше, ніж у вигляді фаршу (Фото:Plantish)

Створювати м’ясо шматком складніше, ніж у вигляді фаршу (Фото:Plantish)

Компанія Plantish створила структурований шматок з тією ж поживною цінністю, що й риба, але без кісток, ртуті та токсинів.

Як повідомляє видання The Times of Israel, на даний момент компанія Plantish, якій лише півроку, розробляє запатентовану технологію адитивного виробництва (3D-друк) для створення альтернатив рибі на рослинній основі за низькою ціною та у великих масштабах.

Відео дня

Творці стартапу заявляють, що рослинна риба імітує зовнішній вигляд, текстуру та навіть смак справжньої. Ця риба також має високий вміст білка, омега-3 та омега-6, вітамінів групи В, але не містить ртуті, антибіотиків, гормонів, мікропластику та токсинів, які часто зустрічаються в океані або аквакультурі.

Компанія заявила, що через споживчий попит обрала складне виробництво цілісних шматків, а не фаршу. «Приблизно 80% риби споживається цілком у вигляді цілої риби або філе», — прокоментували в компанії.

Продукт Plantish можна приготувати так, як і звичайний лосось, а використання правильних рослинних білків при створенні дає відчуття, що ви їсте справжню рибу.

Компанія Plantish була створена в середині 2021 року Офеком Роном, колишнім генеральним директором ізраїльської організації Vegan Friendly. Над проєктом також працюють доктори наук та співробітники, які раніше розробляли м'ясо рослинного походження.

«Ми існуємо, щоб врятувати океани і усунути потребу в споживанні морських тварин, пропонуючи стійкіші, поживніші та смачніші варіанти риби, — коментує засновник компанії, — Наша мета — стати провідним світовим брендом морепродуктів, не завдавши шкоди жодній рибі».

У Plantish заявили, що до кінця 2022 року їхній лосось на рослинній основі буде запущений в обраних точках у тестовому режимі, а офіційний запуск очікується у 2024 році.

Згідно зі звітом Good Food Institute за червень 2021 року, Plantish є однією з приблизно 90 компаній по всьому світу, що працюють в індустрії створення морепродуктів на рослинній основі, а ще близько дюжини розробляють морепродукти та рибу, виготовлену з клітин тварин.

Раніше кілька компаній уже випускали рослинну рибу. У 2021 році іспанська компанія Mimic Seafood випустила продукт з тунця на основі томатів, а американський стартап Ocean Hugger Foods у 2019 році запустив рослинну альтернативу сирому тунцю та вугрю для суші.

Дослідницька компанія IMARC Group повідомляє, що компанії, які розробляють альтернативні продукти з риби та морепродуктів, виросли на 30% у період з 2017 по 2020 рік, і в найближчі роки очікується подальше зростання, оскільки побоювання з приводу виснаження запасів посилюються.

Ринок морепродуктів на рослинній основі все ще невеликий у порівнянні з м'ясною промисловістю на рослинній основі, зазначається у звіті Good Food Institute, але продажі найближчими роками «можуть зрости на 221 мільйон доларів, якщо ця категорія зможе захопити ту саму частку, що й рослинне м'ясо на м'ясному ринку».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X