Ягоди-близнюки. У чому різниця між чорницею і лохиною

11 липня 2019, 07:00

Чорниця і лохина дуже схожі зовні, але це абсолютно різні за смаком ягоди. Розбираємося в нюансах і кращих кулінарних ідеях для кожної з ягід.

Чорниця і лохина — різні типи ягід, які, в той же час, дуже схожі за зовнішнім виглядом і смаком. З них часто готують джеми і варення, додають до різних страв. У чому ж різниця?

Відео дня

Лохина також відома як американська чорниця. Це найбільш поширений сорт для комерційного вирощування. Чорниця (або чорниця європейська) зазвичай не культивується, а збирається в дикому вигляді. І у чорниці, і у лохини є цілий ряд сортів і переваг.

Зовнішній вигляд лохини і чорниці

Лохина — кругла блакитна ягода діаметром близько 5−13 мм. Колір темно-синій, а шкіра злегка матова. М’якоть лохини — від білого до жовтого кольору, містить дрібні світло-коричневі насіння. Лохину легко транспортувати.

Лохина фото:

Brigitte Tohm / Unsplash
Фото: Brigitte Tohm / Unsplash

Чорниця трохи менше, ніж лохина, близько 3−10 мм в діаметрі. Колір шкірки темніший і менш матовий. Найбільшою відмінністю є колір м’якоті. Чорниця має блакитну м’якіть, яка забарвлює все, на що потрапляє. Коли ви будете збирати чорницю, ваші кінчики пальців забарвляться в фіолетовий або синій колір, те ж саме і з язиком. Чорниця також м’якша і легко давиться.

Чорниця фото:

Bartłomiej Jacak / Unsplash
Фото: Bartłomiej Jacak / Unsplash

Лохина: як росте

Лохина широко культивується. Існує цілий ряд різних сортів лохини, кожен з яких має власний набір якостей. Переваги лохини в тому, що плоди ростуть на високих кущах, що полегшує їх збір. Ягоди більші і щільніші, ніж чорниця, що робить їх ідеальними для збору і транспортування, при цьому не завдаючи шкоди ягоді. Лохина також зростає в пучках, що полегшує її збір.

Як росте чорниця

Чорницю рідко вирощують. Вона росте на низьких чагарниках на бідних живильними речовинами грунтах з високою кислотністю. Хоча ягоду зазвичай не культивують, її збирають і продають в свіжому вигляді на ринках в сезон або продають фруктовим компаніям для використання в перероблених продуктах і в замороженому вигляді в роздрібній торгівлі.

Смак лохини і чорниці

Ягоди лохини соковиті, смак солодкий з легкою кислинкою. Смак м’який при вживанні в сирому вигляді і схожий на деякі фрукти — вишня, яблука і виноград. Чорниця має більш насичений смак і більш терпкий. У чорниці більше насіння, яке може надати їй легку зернисту текстуру.

Чорниця і лохина: користь

І чорниця, і лохина вважаються корисними для здоров’я. Однак, згідно з деякими дослідженнями, більше користі приносить чорниця. Вона століттями використовувалася в лікувальних цілях. Основною перевагою є високий вміст антоціанів, які запобігають ряду захворювань, таких як рак і хвороби серця.

Чорниця і лохина добре підходять для лікування діареї і проблем із зором. Обидві ягоди містять невелику кількість цукру, багато вітамінів і антиоксидантів і мають прекрасний смак.

Лохина на зиму може зберігатися в замороженому вигляді. Її додають в кексів, до млинців з бананом і медом або кленовим сиропом, в смузі.

Чорниця на зиму також закривається. У нашому матеріалі ви можете прочитати, як робити варення з чорниці. Воно ідеально підійде до чізкейк і запіканок:

Брусниця — ще одна ягода, споріднена до лохини і чорниці. Поширена в Білорусі. На зиму популярна перетерта з цукром. використовується в солодощах і соусах до м’яса, індички.

Де купити лохину і чорницю

Оскільки лохина високо культивується, вона зазвичай доступна круглий рік у свіжому вигляді. Де росте лохина в Україні? В Україні лохина росте в заболочених лісах і на кам’янистих осипах Карпат, а також на штучних плантаціях, що з’явилися останнім часом в північних областях країни.

Чорницю можна знайти на ринках в сезон, іноді і в звичайних продуктових магазинах. Велика частина зібраної чорниці йде на переробку в харчову промисловість.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X