Голубці для лінивих. Рецепт пирога з капусти

Капуста виконує роль тіста у пирозі (Фото:instagram.com/kimchikarri)
Алісса Тимошкіна, одна із засновниць ініціативи CookForUkraine поділилася рецептом лінивого варіанта голубців.
Голубці — одна з національних українських страв, популярна також і в інших країнах Східної Європи. Хоча вони є улюбленою стравою багатьох, на їхнє приготування йде досить багато часу, а тому на столах голубці з'являються рідко. Але якщо зробити з порційних голубців один цільний пиріг, можна отримати той самий смак за меншу кількість часу.
Рецептом Алісса Тимошкіна поділилася у рамках ініціативи CookForUkraine, яка збирає гроші на благодійну допомогу потерпілим від війни українцям.
Рецепт пирога з капусти
Складові:
- 1 білокачанна капуста
- 1 цибулина (нарізана кубиками)
- 1 морква (очищена та натерта)
- 4 зубчики часнику (натерти)
- 1 пучок кропу (дрібно нарізаний)
- 250 г яловичого фаршу
- 2 ст.л. томатної пасти
- 6 ст.л. гарячої води
- 200 г печериць (крупно нарізаних)
- 1 невеликий пучок петрушки (нарізати)
- 120 г рису басматі
- ½ ст.л. коричневого цукру
- 1 ч.л. копченої паприки
- ½ ч.л. меленого мускатного горіха
- 1 ч.л. пластівців чилі
- олія
- сіль
- свіжомелений чорний перець
- сметана (для подачі)
- опціонально кранчі для подачі - рецепт за посиланням

Приготування:
У цьому пирозі капустяне листя грає роль тіста, тому спочатку потрібно його підготувати. Для цього зріжте ніжку і варіть капусту цілою в підсоленій киплячій воді 10-15 хвилин.
Поки готується капуста, зробіть начинку. Розігрійте столову ложку олії в каструлі або глибокій сковороді та обсмажте цибулю, моркву, половину часнику та кріп на середньому вогні протягом 8-10 хвилин. Додайте яловичий фарш і смажте протягом 5-8 хвилин, поки м'ясо повністю не приготується. Потім додайте томатну пасту та 6 ст.л. гарячої води, щоб вийшов густий соус. Приправте його сіллю та перцем за смаком, потім цукром та всіма спеціями. Накрийте кришкою сковороду та тушкуйте начинку на повільному вогні 10-15 хвилин.
Тим часом приготуйте суміш грибів і рису. Розігрійте сковороду й обсмажуйте гриби зі столовою ложкою олії, великою дрібкою солі, часником і петрушкою, що залишилися, на середньому вогні протягом 5 хвилин під кришкою. Зніміть із вогню, додайте рис і перемішайте разом із кількома столовими ложками гарячої води, якщо суміш виявиться занадто сухою.
До цього моменту капуста має бути готова. Злийте воду і дайте охолонути протягом декількох хвилин, перш ніж починати відокремлювати листя. Капуста середнього розміру зазвичай дає близько 20 листків.
Розігрійте духовку до 180°C.
Змастіть олією круглу роз'ємну форму та покрийте дно і стінки шаром капустяного листя якомога акуратніше. Додайте шар м'ясної начинки, потім шар капусти, після чого шар рису та грибів. Чергуйте шари, в кінці накрийте все капустою. Змастіть пиріг олією та готуйте в духовці 20-30 хвилин, поки листя місцями не стане хрумким.
Дайте пирогу трохи охолонути, перш ніж відкрити кільце роз'ємної форми та обережно перекласти пиріг на тарілку або дерев'яну дошку. Подавайте зі сметаною.

Смачного!