Sustainable кулінарія. Як приготувати лимонад і варення з кавунових кірок
Кулінар Едуард Насиров розповів, як використовувати кірки кавуна для створення ще двох страв з унікальним смаком і ароматом. Викинути доведеться тільки зелену шкірку.
Автор блогу My Happyfood і книги Все буде Happyfood Едуард Насиров поділився рецептами лимонаду та варення. Вегетаріанські та веган рецепти, рецепти без глютену, молочних продуктів, цукру, а також кулінарні лайфхаки та відео приготування Едуарда можна знайти в його новому блозі на Patreon, по підписці вартістю від $ 3 на місяць.
Останнім часом все більшої популярності набирає не тільки sustainable fashion, а й sustainable кулінарія, які спрямовані на використання ресурсів без шкоди планеті. Одна з цілей подібної кулінарії - показати, що з того «сміття», яке ми викидаємо, після приготування звичної трапези, можна готувати не менше повноцінні страви.
Кожен раз, коли їмо кавун, десь половину ми викидаємо у вигляді кірок. Виявляється, з них можна зварити варення, яке буде нагадувати цукати, або зробити сезонний лимонад з незвичайним смаком.
Рецепт варення з кавунових кірок
Для 4 баночок по 200 г знадобиться:
- 1 кг кавунових кірок
- 7 склянок води
- 1,5 кг цукру
- 1,5 ч.л. соди

Приготування
Зніміть з кавунових кірок зелену шкірку та наріжте очищені кірки невеликими кубиками. Кожен кубик потрібно проткнути зубочисткою.
Розчиніть в 1 склянці води соду, а потім додайте цей розчин до п’яти склянок води. Складіть нарізані кірки в миску, залийте водою з содою та залиште на 4−6 годин.
Після закінчення часу злийте воду та промийте кірки. Далі наріжте кубики на більш дрібні шматочки.
Половину цукру змішайте з водою, що залишилася та зваріть сироп. Додайте в сироп кірки, помішуючи, доведіть їх до кипіння. Проваріть варення 15−20 хвилин, приберіть з вогню та залиште на ніч.
На наступний день додайте в варення залишок цукру, поверніть на вогонь, повторно доведіть до кипіння та варіть ще 30−40 хвилин.
Готове варення розлийте в стерилізовані банки та закатайте їх. Зберігати краще в холодному місці.
Готово!
Рецепт лимонаду з кавунових кірок
Інгредієнти:
- 300 г кірок кавуна
- 1 склянка цукру
- Сік 2 лимонів
- 2 л води

Приготування
Очистіть кавунові кірки від зеленої шкірки та довільно наріжте їх. Складіть у каструлю всі інгредієнти та відправте на вогонь. Доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і варіть під кришкою ще 10 хвилин.
Потім зніміть майбутній лимонад з вогню, процідіть, остудіть і відправте в холодильник на кілька годин.
Готовий сироп можна розбавляти мінеральною водою за смаком.
Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.