Ферментований продукт. Чим корисна квашена капуста і як її приготувати

1 лютого 2020, 04:52

У квашеній капусті містяться корисні для організму пробіотики і велика кількість вітаміну С.

Капуста, селера, редька, буряк - всі ці овочі джерело вітамінів для зимового періоду. Взимку квашена капуста може стати альтернативою привізним овочам, так як процес закваски капусти не руйнує вітаміни. У такій капусті містяться живі мікроорганізми - пробіотики, що сприяють хорошій роботі шлунково-кишкового тракту.

Відео дня

Квашену капусту можна їсти як закуску, а також готувати з неї інші страви - борщ, суп, тушковану квашену капусту, пиріг, салати і подавати до м'яса. У капусту часто додають журавлину для додання смаку кислинки.

Квашена капуста: користь і шкода

Квашена капуста містить велику кількість вітамінів A, B і C, а також пектин, кальцій, калій, магній, цинк. Квашена капуста сприяє нормалізації мікрофлори кишечника і, як наслідок, правильному травленню.

Завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти, квашена капуста допомагає зміцнити імунітет і посилити стресостійкість організму взимку.

Квашена капуста вважається низькокалорійним продуктом, тому що містить всього 19 ккал на 100 г.

При виразці шлунка/дванадцятипалої кишки і жовчнокам'яній хворобі квашену капусту їсти не рекомендують.

Як приготувати квашену капусту?

Для приготування квашеної капусти знадобиться трохи більше 30 хвилин і близько тижня, щоб капусту можна було їсти.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна - 3 кг
  • Морква - 1 шт.
  • Лавровий лист
  • Перець горошком
  • Сіль - 2-3 ст. л.

Капусту потрібно очистити від верхнього листя. Розрізаємо капусту на дві частини і шаткуємо. Моркву натираємо на тертці і додаємо до капусти. Посипаємо капусту і моркву сіллю і мнемо все руками, щоб капуста пустила сік. Сіль також додають для того, щоб капуста не покривалася цвіллю.

На дно трилітрової банки кладемо лавровий лист, перець і викладаємо капусту, залишаючи зверху трохи місця. Капусту потрібно добре утрамбувати.

Накриваємо капусту тарілкою, зверху на капусту ставимо вантаж, наприклад, пляшку з водою, і залишаємо капусту на 3 дні при кімнатній температурі. Пару раз на день проколюємо капусту для того, щоб вийшов вуглекислий газ. Після трьох днів при кімнатній температурі, ставимо капусту в холодильник ще на 5 днів.

При подачі в квашену капусту можна додати соняшникову або оливкову олію, а також цибулю півкільцями.

Страви з квашеної капусти (шукрут, зауеркраут) поширені на схід і на захід від України: в Польщі, Німеччині, Франції.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X