Для настоянок і квасу. Які трави збирати в липні і як їх заготовити — експерт

15 липня 2021, 13:26

В ефірі програми Картата потата експерт по травах Вадим Жигун розповів Даші Малаховій, як приготувати трав’яний квас, чай і настоянки.

Вадим Жигун

Травник-психолог у 4 поколінні, власник бренду Zhygun Herbs

Чим корисна кропива, як її зберігати та готувати і як із кореня зробити борошно?

Кропива найкраща у травні, у ній найбільше соків, вона найбільше корисних речовин має. Але в той же час я трави порівнюю з нашими казковими створіннями, наприклад, із драконами, як Змій Горинич: ти йому голову зрубаєш, а в нього виростає дві. Це ж насправді історія про трави. Коли ти зрізаєш верхівку рослини, в неї виростає вже дві верхівки. І саме тому трави можна збирати впродовж усього сезону. Якщо у вас росте буквально 10 кущиків кропиви, ви їх зрізаєте, навіть якщо ви вже пропустили і вона дала насіння, зрізаєте, залишаєте і виростає знову свіжа трава. І так можна з 10 кущиків за сезон зібрати кілограми два кропиви, наприклад.

Відео дня

  • Можна одразу свіжою кропиву вживати, ми всі знаємо про борщ із кропивою, український кропивний песто можна зробити, чому б і ні. Можна додати в смузі. Краще, звісно, без термообробки, бо ми не втрачаємо ніякі вітаміни, мінерали, органічні кислоти, а кропива дуже корисна для крові: очищує її, збагачує залізом, а залізо — це основний компонент для крові, дуже важливий. Також там магній і калій, це теж корисно для всієї кровотворної системи.
  • Можна засушити, але сушити краще десь на горищі, наприклад, близько тижня, але не більше, бо тоді вона вже буде занадто пересушена і почне втрачати свої корисні властивості. Ідеальна температура — 40−45 градусів. І краще сушити в темряві, в недоступному для сонця місці, це буде дуже якісно висушена рослинка.
  • Можемо також заморозити.
  • Але в літній сезон можна зберігати, як свіжу зелень. Зриваємо гілочки рослини, треба зривати десь розміром із долоню, збираємо її, кладемо в якусь зволожену ганчірку і зберігаємо в холодильнику, і все, у нас із тиждень буде свіжа кропива. І її можна буде потім ошпарити окропом, щоби вона втратила свої ці жалючі властивості. А далі кропиву можна використовувати як шпинат, якщо вам так зручніше, як кріп, як що завгодно, як звичайну рослину. Можна трішечки припустити у вершковому маслі, як припускають шпинат, наприклад, зробити омлет додати в якийсь кіш чи пиріг. Це дуже проста в використанні рослина.
Cуп з кропиви (Фото: Shebeko / depositphotos.com)
Cуп з кропиви / Фото: Shebeko / depositphotos.com

А от борошно — це вже ми робимо восени, тому що нам потрібен корінь. Він виростає до осені більшим і до нього потрапляє вся енергія. У рослини, як і у людини, є певний запас енергії. Коли рослинка тільки починає рости, вона всю свою силу віддає в листя, саме тому у травні збирають листя кропиви. Потім вона дає вже наприкінці літа насіння і тоді вся сила в насінні. До речі, це теж один такий, можна вважати, суперфуд, який може стати хорошим перекусом. Там жирні кислоти, білок і взагалі дуже така ситна штука. Після цього вже енергія повертається до кореня, щоби перезимувати. Тому коли кропива повертає всі ці свої сили до землі, ми викопуємо корінь, трішки очищаємо, підсушуємо і змелюємо. Потім ми цей порошок трошки підпікаємо в духовці, підсушуємо і використовуємо як борошно. Краще, звісно, додавати трішки борошна вищого ґатунку, щоби воно давало клейковину, і просто можна запекти хліб, можна пиріг зробити — все, що завгодно.

Раніше це все дуже активно використовувалось, особливо під час неврожайних років, люди виживали завдяки кропиві, пирію, навіть ось цей напій із цикорію — це теж історія саме тоді взялася, коли людям щось потрібно було їсти і пити. І от із усіх коренів робили таке борошно, з якого можна було або щось випікати, або заливати окропом і робити такий собі напій, кавовий його називали.

Що цікавого дає нам липень? Як ти використовуєш квіти і що з ними робиш?

Я використовую квіти і трави на чай. Але зараз же дуже спекотно, щоби пити чай, тому є ще декілька способів, як використовувати. Можна робити ванни. Це ціла фотосесія! Нарвати собі конюшини, ромашки, липи, це все в ванну, заварити. По-перше, це дуже корисно для всього тіла, по-друге, це ароматно, по-третє, це гігієнічно.

ava sol / unsplash
Фото: ava sol / unsplash

Що нам збирати таке, що всі знають? По-перше, липа. Бо липа, вона жаропонижаюча, у період зимовий, коли застуда і так далі, липа допоможе в цьому сенсі. Також у кого там є дача або хтось щось вирощує, можна збирати листя смородини, воно має у 10 разів більше вітаміну С, ніж в лимонах. Також можна збирати листя малини, це теж як загально зміцнюючий компонент вважається. Також, якщо про печінку потурбуватися, то у нас є безсмертник, який дуже часто продають бабусі, такі жовтенькі квіточки, дуже яскраві. Якщо ви погуглите, то ви впізнаєте цю рослину. Зараз вона теж як раз квітне. Також для дорослих людей дуже важливо збирати конюшину. ЇЇ більше знають як «клевер», вона теж росте протягом всього літа, можна збирати її квіточки. Конюшина теж покращує якість крові, розріджує її. Також вона дуже корисна для голови. Також звичайна наша береза. Можна збирати її листя, як природній антисептик чи додати в звичайний, щоб зробити його природним. Можна теж дуже класно використовувати для ванної. Саме тому, до речі, березові віники використовуються в бані, бо це антисептик. Їх також можна заварювати і пити, особливо тим, у кого проблеми з нирками.

А ще є кілька способів зробити холодний напій із трав влітку.

Рецепт квасу

Беремо свіжу липу, десь третину трилітрової банки, заливаємо водою, додаємо цукор чи, якщо у вас немає алергії, мед (десь грамів 100 буде досить). Особливо мед з акації або той же липовий з додаванням свіжої липи — це просто така дабл липа, дуже класно. Іноді якщо хто любить кисле, можна додати трішки лимону або лимонної кислоти. І потім можна дати якусь закваску, а можна так залишити і воно почне бродити, бо є дикі дріжджі; можна додати трішки дріжджів, але це буде така дуже сильна реакція. Можна додати кисломолочну закваску, це може бути якась простокваша, сметана, йогурт, а можна взяти чайний гриб і у нас буде класична комбуча. Ще є один стародавній рецепт, називається суриця. Суриця — це коли ти робиш те саме і залишаєш це все на сонці, кажуть, що це сонячний напій. Зазвичай квас та інші напої зберігають у темряві, а сурицю навпаки виставляють на сонце.

Замість липи можна взяти звіробій, у нього такий теж глибокий смак, кислуватий. Можна взяти душицю, вона також називається материнка, і це та сама приправа, яку ще називають орегано. Це все одна рослина. Зараз фіолетовим цвітом квітне шавлія, можна за ароматом теж впізнати. Також чебрець. Місцями вже відцвів, місцями ще цвіте, але можна теж знайти ароматний чебрець, і теж використовувати, як квас. А можна все змішувати.

Можна також додати немиті ягоди, на них природні дріжджі є, винороби їх називають винними.

Якщо все ж про чай: то на літр води, наприклад, береш просто таку невеличку жменьку листя, кидаєш і, в принципі, це буде така нормальна порція. Вона буде насичена, смачна. Можна пити щось одне або зробити суміш, але, звісно, в цю одну жменьку вже повинна поміститися вся суміш. І це ми кажемо про неподрібнену рослину, бо якщо подрібнена, вона вже дрібна, то, звісно, це буде дуже багато.

Заварювати чай краще 80−90 градусів, десь хвилин 15, і чай готовий.

Які трави треба збирати влітку, аби наробити корисних настоянок? Чим вони корисні, як не вбити і тільки розвивати ці трави в алкогольних напоях?

Якщо про настоянки говорити, чим вони кращі, наприклад, за звичайний чай? Бо не всі корисні речовини витягуються за допомогою води. Є такі навіть вітаміни (A, D, E, K), вони жиророзчинні. Це значить, що водою їх не витягти з рослини, або додаванням жиру, або спирту. Робляться вони довше, десь 14 днів, але врешті виходить економніше, тому що більше витягується, витяжка стає сильнішою. Якщо чай п’ють чашками, то настоянки, як правило, п’ють або краплями, або грамами, десь 25, максимум 50 грамів.

Для тих, хто не хоче багато собі збирати трав, але хоче це сам зробити, то можна їх позбирати і зробити настоянку. Класно зберігається, можна зробити одразу зі свіжих трав і не сушити. Тобто це буде така максимальна користь. Також можна зробити масла, от я казав про жири, про те, що деякі вітаміни в жирах розчиняються. Тому можна зробити навіть настоянку таку на основі масла. Для тих, хто не вживає алкоголь, можна взяти звичайну оливкову олію, туди додати, наприклад, свіжу шавлію, яка зараз квітне, і буде класна смачна приправа, яка буде зберігати свої властивості.

Якщо казати про пропорції, то така класична пропорція: 1 до 10. Тобто 100 грамів на літр. З трав можемо взяти те, що ми вже перераховували. Щоб дати більше насиченість можемо взяти коріння, перія чи лопуха, наприклад. Коріння лопуха — це дуже сильний корінь, він теж загально зміцнюючий.

katherine hanlon / unsplash
Фото: katherine hanlon / unsplash
Слухайте подкаст на цю тему

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X