Для попкорну і не тільки. Чим корисна кукурудза і як її приготувати

19 липня 2020, 18:25

Кукурудзу почали культивувати близько 7−12 тис. років тому на території сучасної Мексики.

Кукурудзу відносять до сімейства злакових. Існує шість видів роду рослин, але культивується тільки один — кукурудза цукрова або маїс. Однорічна трав’яниста рослина досягає висоти близько 3 м і в дикому вигляді росте в Мексиці, Гватемалі і Нікарагуа. Перші качани кукурудзи були менше сучасних в 10 разів, довжиною в 3−4 см. Зараз кукурудза є однією з найважливіших зернових культур — вона займає друге місце по продажам в світі після пшениці.

Відео дня

unsplash
Фото: unsplash

Корисні властивості кукурудзи

Кукурудза містить цукри, вітамін А і С, вітаміни групи В, а також велику кількість калію і в меншій мірі - магній і залізо. Крім того, кукурудза містить незамінні для організму людини амінокислоти. Пектини, які містяться в кукурудзі, позитивно впливають на травлення. Завдяки вмісту вітаміну К, вживання кукурудзи добре впливає на серцево-судинну систему, а вміст вітаміну Е благотворно впливає на стан волосся і шкіри.

Кукурудза в кулінарії

Кукурудзу використовують як самостійний продукт, а також додають її в салати, супи, рагу, омлети, подають як гарнір до м’ясних страв. З кукурудзи роблять найпопулярніші снеки — попкорн і пластівці, випікають кукурудзяний хліб і роблять тортильї, каші, пудинги, оладки, додають в торти і печиво для розсипчастості. Також із кукурудзи роблять олію і крохмаль.

unsplash
Фото: unsplash

Як приготувати кукурудзу?

Якщо готувати кукурудзу в якості самостійного блюда, існує два найпопулярніші способи приготування.

1. Варена кукурудза. Це найпростіший спосіб приготування. Єдине, що важливо знати — скільки вариться кукурудза. Час приготування залежить від сорту — може знадобитися від 30 хвилин до 1−2 годин.

Початки потрібно очистити від волокон і листя, покласти в каструлю і залити холодною водою. Після закипання води, робимо мінімальний вогонь і варимо, поки зерна кукурудзи не стануть м’якими. Солимо кукурудзу безпосередньо перед подачею.

2. Кукурудза в духовці. Для цього способу приготування знадобиться фольга. Кожен качан потрібно загортати у фольгу окремо. Очищаємо качани від листя і волокон, поливаємо лимонним соком, натираємо спеціями і викладаємо на фольгу. Додаємо вершкове масло і загортаємо качан. Запікаємо кукурудзу близько 20 хвилин при температурі 180 градусів. Подаємо гарячою.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X