Королева текс-мекс. Чим корисна кукурудза та як її приготувати

8 липня 2020, 05:30

Зовсім скоро почнеться сезон урожаю кукурудзи, однієї з найбільш корисних злакових культур, що багата вітамінами, мікроелементами та кислотами.

Кукурудза з’явилася в Мексиці ще 7−12 тис. років тому, а племена ірокезів й ацтеків поклонялися кукурудзі як божеству. Після тисячоліть, змін цивілізацій, збільшення кукурудзи в розмірах приблизно в 10 разів (стародавні сорти не перевищували 3−4 см), вона все ще не втратила своєї популярності в світі кулінарії.

Відео дня

Кукурудза: корисні властивості

У кукурудзі міститься 26 хімічних елементів, які позитивно впливають на організм людини. Майже всі групи вітамінів, серед яких В, С, D, Е, К, корисні кислоти, мікроелементи, які містяться в зернах кукурудзи, роблять її однією з найбільш корисних серед злакових. А невелика кількість золота, яке допомагає в гормональних процесах, робить її ще й дуже цінною.

Пектини, які є в кукурудзі, покращують травлення, калій і магній сприяють обміну речовин, гіалуронова кислота допомагає роботі головного мозку, залізо захищає кровоносну систему. Крім того, кукурудза виводить із організму холестерин.

Молода кукурудза корисна для людей із проблемами жовчного міхура, кишечника, нирок і підшлункової залози, адже сприяє розчиненню каменів у нирках, полегшує перебіг хвороб жовчного міхура, допомагає впоратися з запорами та нормалізує обмінні процеси в організмі.

Кукурудза: протипоказання

У самій кукурудзі шкідливих речовин немає, але її не слід їсти при тромбозі, підвищеному згортанні крові, виразці шлунка або індивідуальній непереносимості. Крім того, кукурудза — дуже калорійний продукт: два її качани відповідають половині середньої добової норми калорій (близько 2000). Тому дієтологи не рекомендують цей продукт людям із зайвою вагою.

Кукурудза: рецепти

Бланширована кукурудза для заморозки

Все, що вам знадобиться — це кукурудза.

Добре почистіть її та вимийте, потім покладіть у велику каструлю та залийте холодною водою, покривши всі качани. Зачекайте, поки вода закипить, зменшіть вогонь і варіть кукурудзу ще 7−11 хвилин у залежності від розміру.

Перед тим, як морозити кукурудзу, її краще пробланшировать (Фото: mohd hafiz yahya / unsplash)
Перед тим, як морозити кукурудзу, її краще пробланшировать / Фото: mohd hafiz yahya / unsplash

У цей час потрібно підготувати крижану ванну для кукурудзи, наповнивши миску холодною водою з льодом. Коли кукурудза звариться, покладіть її в підготовлену ванну та повністю охолодіть качани.

Все, можна заморожкувати.

Кукурудза по-мексиканськи

Оскільки кукурудза родом із півдня Північної Америки, мексиканці знають толк в її приготуванні.

Інгредієнти:

  • кілька качанів кукурудзи
  • 2 ст.л. майонезного соусу або майонезу
  • 1 лайм
  • 1 ст.л. порошку чилі
  • 1 ст.л. порошку часнику
  • масло

Змастіть кукурудзяні качани маслом й обсмажте їх на сковороді або на грилі до появи невеликих обвуглених відмітин. Поки кукурудза смажиться з усіх боків, змішайте майонез, порошки чилі та часнику, трохи чорного перцю та солі. Коли знімете кукурудзу зі сковороди, змастіть її соусом і збризніть соком лайму. Готово!

Мексиканці готують кукурудзу в майонезну соусі (Фото: VadimVasenin / ua.depositphotos)
Мексиканці готують кукурудзу в майонезну соусі / Фото: VadimVasenin / ua.depositphotos

Мексиканський кукурудзяний гарнір

Майже той же рецепт, що і в попередній страві, але в розібраному вигляді та з додатковими елементами.

Інгредієнти:

  • кілька качанів кукурудзи
  • 1 ст. л. майонезного соусу або майонезу
  • пів головки червоної цибулі
  • ¾ ст. мексиканського сиру котіха (можна замінити твердою бринзою)
  • цедра лайму
  • 1 ч.л. порошку чилі
  • 1 ч.л. порошку часнику
  • 1 ст.л. кінзи
  • масло

Обсмажте в маслі кукурудзу, а коли вона охолоне, зріжте зерна з качанів. Обсмажте в сотейнику цибулю до напівпрозорості, додайте туди кукурудзу, щоб підігріти, і, вимкнувши вогонь, вмішайте всі інші елементи страви.

Все, ваш мексиканський гарнір готовий. За бажанням можна додавати томати або солодкий перець, щоб зробити з гарніру салат.

Вегетаріанська паста з кукурудзою та помідорами чері

Інгредієнти:

  • ваша улюблена паста
  • 2 качани кукурудзи
  • кілька помідорів чері
  • вершкове масло
  • ½ ст. тертого пармезану
  • ½ ст. білого вина
  • 2 зубчики часнику (подрібненого)
  • листя базиліку

Відваріть кукурудзу, приблизно 3 хвилини, дайте їй охолонути та зріжте зерна. Воду, в якій варилася кукурудза, не зливайте, нам знадобиться ½ склянки цієї рідини для соусу, а все інше для того, щоб зварити пасту.

Розтопіть на сковорідці трохи вершкового масла та починайте обсмажувати помідори черрі, приблизно 4 хвилини, потім додайте до них часник, а ще через хвилину залийте білим вином.

Паралельно готуйте пасту в воді з-під кукурудзи відповідно до вказівок на упаковці.

Коли зі сковорідки випарується половина вина, додайте на неї кукурудзу, півсклянки кукурудзяної води, а потім готову пасту, пармезан і трохи вершкового масла. Посоліть і поперчіть за смаком, дайте страві потушкуватися декілька хвилин, а потім подавайте пасту, прикрасивши листям базиліку.

Кукурудзяна запіканка

Інгредієнти:

  • 6 качанів кукурудзи
  • ½ склянки молока
  • ½ склянки жирних вершків
  • ½ склянки натертого сиру чеддер
  • 2 яйця

Розігрійте духовку до 180 градусів.

Очистіть кукурудзу, зріжте з неї зерна та складіть їх в форму для запікання.

Спочатку змішайте молоко, вершки та збиті яйця, а потім додайте сир, сіль і перець. Залийте цією сумішшю кукурудзу та відправляйте майбутню запіканку в духовку.

Запікати цю страву потрібно 35 хвилин.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X