Агромандри. Чому гастротуризм стає трендом, як відбуваються подорожі і куди варто поїхати в Україні

17 серпня 2020, 06:31

Гастрономічний і винний туризм, який розвинений на Заході, найближчим часом буде розвиватися в Україні, переконана гастромандрівниця Марина Булацька, керівниця Лавки традицій Сільпо, де стартував проект Агромандри.

Літо 2020 року створене для локального туризму й мандрівок Україною. Люди активно їздять, і їх цікавить абсолютно все, що відбувається в країні. Але окрім відвідин Херсонської, Одеської або Миколаївської областей із морем, озерами чи заповідниками, дуже перспективним сектором є гастротуризм, який найближчим часом буде ще більше розвиватися. Власники ферм на заході України, які ближчі до Європи і загалом раніше переймають європейські тренди, давно це зрозуміли — майже на кожній фермі є хатинка, де гості можуть залишитися на ніч, є сувенірна крамниця тощо. Однак не всі маленькі господарства чи ферми до цього готові та знають, як зробити відвідини їхнього виробництва цікавими для гостей. Керівниця проєкту Лавка традицій Марина Булацька розповіла, як відбуваються подорожі на ферми Агромандри.

Відео дня

Лавка Традицій запустила гастротурістіческій проект Агромандри (Фото: Facebook Лавка Традицій)
Лавка Традицій запустила гастротурістіческій проект Агромандри / Фото: Facebook Лавка Традицій

«Два роки тому ми з бренд-шефом ресторанних проєктів Марко Черветті та компанією сироварів із Сільпо поїхали в подорож сироварнями України — цю мандрівку я називаю тепер «сирним ритрітом». Протягом тижня ми відвідували маленькі сирні підприємства, спостерігали за процесом виробництва, це було надзвичайно пізнавально та весело і надихало. Погодьтеся, бути свідком народження чогось, скажімо, сиру, та ще й брати в цьому участь — унікальне відчуття.

Бути свідком народження сиру - унікальне відчуття (Фото: Facebook Лавка традицій)
Бути свідком народження сиру - унікальне відчуття / Фото: Facebook Лавка традицій

Щоразу коли ми з командою і знімальною групою Лавки традицій вирушаємо на зйомки локального підприємства чи ферми, про яку хочемо розповісти гостям Сільпо, — нас це так захоплює, що дивно було б не ділитися цим захопленням з людьми. Тож минулого року ми запровадили проєкт подорожей на ферми Агромандри.

Коли ми планували Агромандри, ще на старті вирішили, що кожна подорож має тривати день — зранку на ферму, ввечері додому. Ми вибираємо господарства неподалік від Києва та Львова, щоб дорога не займала більше ніж дві години. Тож це певним чином звузило пул ферм, які можуть брати участь у проєкті. А оскільки після кожної подорожі Агромандрів люди одразу запитують, куди ми їдемо наступного разу, виходить, ферми мають бути різні. Тож нині ми освоїли декілька напрямків — щоб подорожі були різнопланові. Біля Києва це Доообра Ферма — кисломолочні продукти та сири з коров’ячого і козиного молока. На кордоні зі Словаччиною є чудова ферма Коник — усі знають їхні яблука зі смішною наліпкою. З гарбузового раю — це сироварня, яку під Львовом влаштували в будівлі старої угорської школи. Є ще дві ферми з коровами та вівцями. У планах — мобільна пасіка, де можна спостерігати за виготовленням меду і життям бджіл, та ферма з равликами — справжній делікатес, який вирощують під Києвом.

Агромандри включають в себе подорожі на один день, смачну крафтову їжу та незабутні емоції (Фото: Facebook Лавка Традицій)
Агромандри включають в себе подорожі на один день, смачну крафтову їжу та незабутні емоції / Фото: Facebook Лавка Традицій

Що зацікавить гастротуристів, які хочуть приїхати на ферму? Ми розробляємо детальний план для кожної ферми, чим займатимуться гості цілий день. Наведу приклад нашої програми для Агромандр на Доообру ферму. Коли приїздимо на ферму — кава-чай, беремо трохи часу, щоб освоїтися — звикаємо до перебування близько до тварин. Адже для жителів міста це незвичний контекст. Нам проводять сирну дегустацію. Потім починається екскурсія фермою: показують кіз, зокрема новонароджених, ми ходимо на доїння, дивимося, що кози їдять та де гуляють. Особливо подобається «козина терапія» дітям — маленьких козенят можна погодувати, обійняти чи просто потримати на руках.

Туристи в захваті від
Туристи в захваті від "козячої терапії" / Фото: Facebook Лавка традицій

Потім їдемо на виробництво сиру, згодом спускаємося в камеру дозрівання, де зберігається сир — і фермер розповідає, що у цій 12-кілограмовій головці сиру — 120 л молока. Ця математика незмінно справляє враження! Нас долучають до покриття сирів харчовим латексом — це робиться для того, щоб до сиру не потрапляло нічого зайвого, але він міг дихати і правильно дозрівати.

Найкраще в цій прогулянці виробництвом — спілкування з фермерами. Це надзвичайні люди, вони розповідають, як з’явилася ферма, яка в неї історія, як вони вирішили займатися саме таким виробництвом, як вигадують нові смаки, які нововведення будуть на фермі тощо. Потім у нас обід — ми накриваємо стіл продуктами та напоями Лавки традицій, хлібом з власної пекарні Сільпо, і, як показує практика, всім смачно, хоч би хто які вподобання мав… Так наочно людина бачить, що фермерська продукція в Україні - дуже різноманітна, смачна та якісна! Після обіду ми знову спілкуємося з фермером — наприклад, на Доообрій Фермі є галявина, де ростуть різні трави, тож ми запрошуємо йти та збирати їх. Уявляєте, яке це задоволення — заварити вдома трав’яний чай, який ти зібрав своїми руками? Потім нас запрошують взяти участь у виробництві сиру, наприклад моцарели, а згодом усі забирають сир собі додому.

В дітях необхідно виховувати повагу до крафтових виробництв (Фото: Facebook Лавка традицій)
В дітях необхідно виховувати повагу до крафтових виробництв / Фото: Facebook Лавка традицій

Я розумію, що для ферми розвивати ще й туристичний напрямок — це додатковий клопіт, і не всі ферми готові до нього. Втім, завжди можна знайти партнера, який допоможе. Наприклад, ферми, що співпрацюють із нами, позбавлені переважної більшості цих турбот — адже ми все беремо на себе: комунікацію із гостями, організацію поїздки, трансфер, складання програми візиту, організацію обіду та дозвілля тощо.

Facebook Лавка Традицій
Фото: Facebook Лавка Традицій

Але головне в гастротурах — це люди, які знайомляться з новим, бачать, як усе крафтове росте та створюється. І коли такі гості випадково зустрічають нас на вулицях, то дякують і запитують, коли ми знову кудись поїдемо… Мені дуже подобається, що вже починає збиратися така чудова патріотично-гастрономічна спільнота, агро-мандрівне ком’юніті. Хотілося, щоб у такі подорожі їздили діти, цілим класом або ж цілою групою з дитсадка. Мені здається, виховувати в дитини повагу до крафтових виробництв та розуміння їхньої суті - не менш важливо, ніж формувати шанобливе ставлення до природи. А Агромандри поєднують перше з другим".

Ті, хто одного разу поїхали в гастротур, повертаються з питаннями, куди поїдемо наступного разу (Фото: Facebook Лавка традицій)
Ті, хто одного разу поїхали в гастротур, повертаються з питаннями, куди поїдемо наступного разу / Фото: Facebook Лавка традицій

Найближчі виїзди Агромандрів:

  • Київ:
    15.08, 29.08, 12.09, 26.09 — козина ферма Доообра ферма;
    30.08 — равликова ферма Еко Улітка;
  • Львів:
    22.08, 5.09, 19.09 — козина ферма Мукко,
    23.08, 6.09, 19.09 — сироварня З гарбузового раю.
Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X