Салат, крем-суп або смузі. Що приготувати з молодою кропивою

6 квітня 2020, 04:33

Супи, борщі, салати, смузі, пироги, млинці, соуси і багато інших страв можна приготувати з молодої кропиви. Це дуже корисно і внесе різноманітність у звичне меню.

Молода кропива зміцнює імунітет і підвищує опір організму до різних захворювань. Кропива є джерелом вітамінів — А, В, С, Е, К — і макроелементів — залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен. Якщо у вас є можливість зібрати молоду кропиву за містом далеко від доріг, пропонуємо приготувати з неї три найпростіших і корисних страв — салат, крем-суп або смузі.

Відео дня

Як приготувати салат із кропиви?

При термічній обробці будь-яка зелень втрачає частину вітамінів. Саме тому свіжий салат з молодої кропиви — кращий спосіб збереження максимальної кількості корисних речовин. Але для того, щоб кропива не жалила, її потрібно швидко обдати окропом. Крім того, листя кропиви краще рвати руками або різати керамічним ножем, такий спосіб також допомагає максимально зберегти всі вітаміни.

Складові:

  • Кропива — 1 пучок
  • Зелена цибуля — 3 шт.
  • Петрушка — 3 гілочки
  • Яйця — 2 шт.
  • Рослинна олія (або сметана) — за смаком
  • Сіль, перець — за смаком

Листя кропиви обдайте окропом і поріжте керамічним ножем або порвіть руками. Зелену цибулю і петрушку так само подрібніть ножем. Відварені яйця наріжте дрібними кубиками. З'єднайте всі інгредієнти салату, додайте сіль і перець, і заправте салат олією або сметаною.

Як приготувати крем-суп із кропиви?

Молоду кропиву відварювати потрібно не більше трьох хвилин, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей. Тому в супи кропиву варто додавати в кінці приготування.

Складові:

  • Кропива — 2 пучка
  • Морква — 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Петрушка — 1 пучок
  • Олія
  • Сіль, перець — за смаком

Картоплю очищаємо і кладемо в каструлю з киплячою водою. Додаємо спеції і варимо до напівготовності. Цибулю і моркву очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо їх на олії, додаємо в каструлю і варимо до повної готовності картоплі. Листя молодої кропиви і петрушки промиваємо під проточною водою. Нарізаємо зелень керамічним ножем або рвемо руками і додаємо в каструлю. Варимо суп три хвилини і знімаємо з вогню. Подрібнюємо суп занурювальним блендером до однорідного стану.

Як приготувати смузі з кропиви?

Кропиву краще якомога менше піддавати тепловій обробці, щоб зберегти всі корисні властивості. Смузі в цьому випадку — ідеальний варіант приготування. Крім того, фруктовий смузі з кропивою сподобається і дітям, так як смак кропиви не буде відчуватися, а вітаміни при цьому збережуться.

Складові:

  • Кропива — 1 пучок
  • Шпинат — 1 пучок
  • Банан — 1 шт.
  • Яблуко — 1 шт.
  • Сік лимона
  • Вода — 70−120 мл

Яблука очищаємо від насіння і розрізаємо на невеликі шматочки. Банан очищаємо і розламуємо на невеликі частини. Кропиву обдаємо окропом, шпинат добре промиваємо під проточною водою. У чашу блендера кладемо шматочки яблука, банана, листя кропиви, шпинат і сік лимона. Наливаємо воду, але не всю відразу, і подрібнюємо до однорідного стану. Якщо смузі вийшов дуже густим, додаємо ще трохи води.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X