«Простий, але магічний». Рецепт крем-брюле з гречкою від Ольги Мартиновської

30 січня, 03:31
Гречка в рецепті замінює ваніль (Фото:max griss / unsplash)

Гречка в рецепті замінює ваніль (Фото:max griss / unsplash)

Шеф-кухарка та суддя проєктів МастерШеф поділилася нетиповим рецептом французького десерту.

«Крем-брюле — один із моїх найулюбленіших десертів! Такий простий і водночас такий магічний! Кожен поважаючий себе турист по приїзду в Париж сяде на тераску бістро, замовить каву і crème-brûlé, трісне ложечкою карамельну скоринку, посміхнеться і повторить la vie est belle! В Париж ми з вами поїдемо потім, а крем-брюле треба приготувати і з'їсти вже зараз! Традиційно його готують ванільним, але можна імпровізувати і насичувати його будь-якими улюбленими смаками. В мене було трохи гречки», — написала у своїх соцмережах кулінарка.

Відео дня

Рецепт крем-брюле з гречкою

Інгредієнти на 1 порцію:

  • 150 мл вершків від 20 до 30% жирністю
  • 1 жовток
  • 15−20 г цукру + 20 грамів коричневого цукру для скоринки
  • трохи гречки замість ванілі

Приготування:

1. Отож, щоб приготувати українське брюле, підсмажте на сухій сковорідці пару ложок гречки, щоб вона аж почала потріскувати.

2. Вимкніть вогонь і пересипте її у вершки чи суміш вершків із молоком (так можна міксувати для економії). Лишіть гречку на 30 хвилин, вона нагріє вершки і віддасть смак. Довше настоювати не варто, бо за смаком страва буде більше схожа на молочну гречану кашу, ніж на вишукану французьку класику.

3. Вінчиком розітріть жовтки з цукром, гречку відкиньте на сито, а вершки введіть в жовтки і перемішайте. Вилийте в посудину, в якій запікатимете та подаватимете страву.

4. Далі готувати можна двома способами:

  • bain-marie — водяна баня: поставте форми з десертом у деко, налийте гарячої води та готуйте 30−35 хв при 160 °C без вентиляції
  • без водяної бані - поставите форми на деко і готуйте при 100 °C без конвекції чи 80 °C з конвекцією — 25−30 хвилин.

5. Потрясіть легенько тарілку, щоб перевірити готовність: важливо, щоб серединка не була рідкою, а рухалася ніби холодчик. За потреби випікайте ще пару хвилин.

6. Поставте на ніч в холодильник. Перед подачею рівномірно посипте цукром і присмажте його пальником.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X