Сучасний рецепт. Як приготувати традиційну страву козаків — Куліш

3 вересня, 10:01
Козацька каша з пшона (Фото:Seagull_l / depositphotos)

Козацька каша з пшона (Фото:Seagull_l / depositphotos)

Куліш — традиційна козача страва, яку варили у казанах. З тих часів рецепт кулішу передавався з покоління в покоління, дійшовши і до наших часів.

Насправді куліш любили не лише воїни, ситну кашу їли й чумаки, та прості селяни під час сезонних польових робіт. Тому куліш ще називали надвірною кашею, бо готували просто неба. Похідний куліш був дуже ситним, адже туди додавали сало, м'ясо чи рибу. Кожен українець хоч раз у житті має скуштувати куліш. Хтось цю страву називає кашею, інші пшеничним супом із салом, цибулею та тушонкою. Але незалежно від варіації кулішу, цю ситну традиційну страву в Україні може приготувати кожен. Шеф та експерт реаліті На ножах Алекс Якутов пропонує приготувати куліш за його авторським сучасним рецептом.

Відео дня

Куліш (Фото: qwartm / depositphotos)
Куліш / Фото: qwartm / depositphotos

Сучасний рецепт куліша від Алекса Якутова

Кухня: Українська

Інгредієнти

Просо 200 г

Оливкова олія 50 г

Часник 3 шт.

Морква 2 шт.

Цибуля 1 шт.

Вино біле 100 мл

Томати великі 2 шт.

Бульйон 200 мл

Копчена паприка 1 ч. л.

Яблучний оцет 70 г

Помідори чері 50 г

Каперси 50 г

Огірки солоні 2 шт.

Горіх 30 г

Зелень 15 г

Сіль, перець, цукор за смаком

Енергетична цінність: 88,7 Ккал Ккал

Інструкція приготування

  1. На сковороду наливаємо олію і ставимо на вогонь нагріватися. Тим часом ріжемо часник навпіл.
  2. Одну моркву розрізаємо на вісім частин, другу нарізаємо дрібним кубиком. Цибулину розрізаємо на чотири частини. Кидаємо овочі на сковорідку, обсмажуємо. Коли овочі підсмажаться, додаємо паприку.
  3. Продовжуємо готувати, помішуючи. Вливаємо вино і даємо йому випаруватись. Тим часом розрізаємо навпіл томати та додаємо до овочів. Засипаємо на сковороду пшоно.
  4. Наливаємо бульйон, солимо, перчимо і закриваємо кришкою. Через 15 хвилин витягуємо томати, моркву, яка була нарізана крупно, цибуля та часник. Закидаємо їх у блендер та перебиваємо. Вийде томатна основа, яку ми вливаємо назад у кашу.
  5. Додаємо сіль та цукор. Продовжуємо випарювати рідину. Але зауважте, що каша має вийти рідкою, як томатний суп.
  6. Коли пшоно приготується, вимикаємо куліш і ставимо остигати. У холодну кашу вливаємо оливкову олію, яблучний оцет, додаємо сіль та цукор.
  7. Перемішуємо. Зверху кладемо кілька порізаних навпіл чері, нарізаний солоний огірок, зелень, трохи каперсів та волоських горіхів.

Автор: Алекс Якутов

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X