Кращі з кращих. 10-хвилинний гід по винам Ломбардії і П'ємонту з рекомендаціями винних експертів

26 березня 2020, 21:22
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Північ Італії став одним з найбільш постраждалих від коронавируса регіонів світу. Як можна підтримати італійців морально і не тільки? Купивши пляшку хорошого італійського вина. А значить, прийшов час більше дізнатися про вина Ломбардії і П'ємонту.

Жоден список 10 кращих вин Італії не обходиться без таких найменувань, як Бароло, Барбареско, Франчакорта. Що у них спільного? Всі вони походять з пiвнiчного заходу Італії: Бароло і Барбареско — з П'ємонту, а Франчакорта із сусідньої Ломбардії.

Відео дня

Пару днів тому медіа повідомляли про особистий візит Ангели Меркель в супермаркет, де вона придбала 4 пляшки вина з П'ємонту. З огляду на ситуацію в регіоні, саме час взяти приклад німецького канцлера. Для більшості це вина не на кожен день, але вони точно гідні особливого випадку. І він настане, коли закінчиться епідемія.

НВ попросив кращих сомельє і винних експертів допомогти розібратися в винах П'ємонту і Ломбардії.

П'ємонт

Виноградники Бароло, П'ємонт (Фото: Michael Heintz / Unsplash)
Виноградники Бароло, П'ємонт / Фото: Michael Heintz / Unsplash

Неббіоло — найважливіший сорт для червоних вин П'ємонту. Вважається, що на пагорбах Ланге і його околиць в П'ємонті цей складний сорт досягає досконалості. Саме з нього роблять Бароло і Барбареско, культові вина регіону. Ці червоні сухі вина виробляються в сусідніх зонах, розташованих в П'ємонті, і відрізняються нюансами виробництва і тривалістю витримки в бочці (Бароло витримується довше).

Неббіоло — сорт, який чуйно реагує на особливості мікрозон і відображає нюанси виноградника у вині. Аромати смоли, троянди, фіалки вважаються типовими для нього. Бароло називають королем італійських вин. Ці вина елегантні, комплексні, мають прекрасну структуру, їх благородний характер — причина того, що їх часто порівнюють з найкращими винами Бургундії. Тривала витримка в бочці і в пляшці - орієнтир в пошуку найбільш витончених Бароло.

Rodrigo Abreu / Unsplash
Фото: Rodrigo Abreu / Unsplash

Зрозуміло, походження з унікального терруару і престиж цих вин позначаються на їх цінах. У той самий час П'ємонт багатий і більш простими, але дуже гідними винами, на етикетці яких буде просто зазначено Nebbiolo і назва субрегіону або ж регіон П'ємонт. Не варто ігнорувати і такі сорти, як Барбера, Бракетто, Дольчетто, Гріньоліно, Фрейзе, з білих — Арнеіс, Кортезе, з якого роблять вино Гаві. А любителі ароматних солодких вин, звичайно ж, знають ігристі з сорту Москато.

На півночі П'ємонт захищений Альпами (Фото: Daniel Vogel / Unsplash)
На півночі П'ємонт захищений Альпами / Фото: Daniel Vogel / Unsplash

І все ж, якщо ви не фахівець в винах П'ємонту, з якого боку до них підступитися?

Олександр Меєр,

сомельє ресторану Vino e Cucina, Київ

«Універсальна порада — це пастка для фахівця, він уявляє межі компромісу, а той, кому порада адресована, — ні, що обертається сумнівами в компетентності першого. Почнемо з того, що П'ємонт, мабуть, найскладніший з точки зору масового сприйняття вироблених там вин, за винятком Gavi.

Якщо говорити про Gavi, то безумовним лідером по впізнаваності і якості є La Scolca, в цій же категорії варто звернути увагу на La Giustiniana, ціна-якість — Minaia, Broglia, Castellari Bergaglio.

Більш високий рівень: Барбера, вина ягідні, соковиті, але висококислотні. З Асті: Законодавці моди Braida і дуже якісні, але менш відомі Coppo. З Альби: Aldo Conterno, Vajra і більш нішеві Giacomo Anselma і Cascina Ballarin.

І, якщо ви розсмакували Неббіоло і жити не можете без Barolo і Barbaresco: Ікони стилю, чиї вина потрібно пити чим пізніше, тим краще: Giuseppe Mascarello, Bruno Giacosa, Aldo Conterno, Domenico Clerico. Менш відомі, але тим не менше з хорошим співвідношенням ціни-якості і готовності до споживання раніше: Azelia, Vajra, Giovanni Corino.

Дольчетто не всім до смаку, проте і тут можна вибрати приємне, ягідне і, що важливо, доступне: Abbona, Francesco Boschis, Guido Porro, Giacomo Anselma".

Чим ще відомий П'ємонт? Вважається, що цей північний регіон Італії - батьківщина аперитиву і, відповідно, вермутів, які для нього використовують. Альпійські долини П'ємонту — батьківщина численних сирів, таких як Тома з Валле д’Аоста, а також Кастельманьо і Бра. Білий трюфель з Альби — ще одна гастрономічна зірка П'ємонту. Його горіхові гаї поставляють горіхи для шоколадних солодощів Ferrero Rocher. Кавовий гігант Lavazza має більш ніж 100-річну історію і теж базується в П'ємонті, а точніше в Турині.

Вина П'ємонту в онлайн-магазинах з доставкою

Castellari Bergaglio Gavi di Gavi Rolona — 438 грн.

Braida Di Bologna Giacomo Barbera D`Asti Montebruna — 766 грн.

Aldo Conterno Langhe 2016 — від 685 грн.

Giuseppe Mascarello Langhe Nebbiolo Vigneti di Proprieta — від 1090 грн.

Guido Porro Dolcetto d’Alba 2018 — 365 грн.

Antoniolo Erbaluce Di Caluso — 430 грн.

Canti Moscato d’Asti — від 215 грн.

Matteo Correggia, Roero Arneis DOC — 616 гр.

Ломбардія

Ломбардія прилягає до східного кордону П'ємонту. C точки зору гастрономії, славиться такими сирами як Таледжо, який виробляється біля Бергамо, ще більш знамениті горгонзола і маскарпоне. М’ясні делікатеси включають салямі з різних субрегіонів і різноманітні шинки, найбільш відома серед яких Брезаола з Вальтелліни. А що по винах?

Matthieu Joannon / Unsplash
Фото: Matthieu Joannon / Unsplash

Тут немає спільного бренду вин регіону і якогось загального мейнстріму. Говорячи про Ломбардію, в першу чергу згадують таку місцевість, як Франчакорта, і однойменні вина. Ця назва, швидше за все, пов’язана з ченцями бенедиктинцями franchae curtis, звільненими від сплати податків на сільськогосподарську діяльність, що мешкали тут у XV столітті. У той же час сьогодні звертають увагу, що назву можна розкласти на дві частини: Francia corta, «коротка» або «маленька Франція». Адже слава цього винного регіону пов’язана з ігристими винами, виробленими за класичною шампанською технологією, зі звичних для Шампані сортів.

Між регіонами існують істотні розбіжності в терруарі й кліматі: Шампань — це, перш за все, вапняні грунти, тоді як Франчакорта грунтується на мулисто-піщаних осадових породах, а крім того, вона куди більш обласкана теплом, ніж Шампань, що лежить значно північніше. Втім, виноробам Франчакорти вдається давати гідну «відповідь» Шампані і всіляко їй «наступати на п’яти».

Що потрібно знати про вина Франчакорти?

Часто ви побачите на етикетці позначення Saten — французьке слово, що означає «шовк», якого, проте, ви не побачите на етикетках Шампані, де подібна категорія вин відсутня. Сатен має вимагає використання сорту Шардоне (хоча у вині може бути і чимала кількість Піно Бьянко), лише сухий стиль брют і знижений тиск в пляшці - таким чином, це вино більш «шовковисте».

В іншому технологія виробництва і принципи витримки Шампані й Франчакорти подібні. Любителі стилю blanc des blancs цих заповітних слів на етикетці Франчакорти не знайдуть — тут їх просто не вказують, адже біла Франчакорта і виробляється найчастіше тільки з білих сортів. Любителі складних вин повинні звернути увагу на категорію вінтажних вин riserva, для них встановлена витримка на осаді мінімум 60 місяців. У Шампані законодавчо така категорія відсутня.

Далі між Альпами і річкою По розташувалися виноградники регіону Ольтрепо Павезе. Їх терруар часто порівнюють з Бароло, в той же час, тут панує сорт Піно Нуар, який використовують переважно для ігристих вин, вироблених за класичною технолологією — Ольтрепо Павезе Методо Класіко. Червоні вина регіону роблять з того ж Піно Нуар, а також Каберне Совіньону, Барбери, Бонарди, білі - з Шардоне, Совіньон Блану, Ріслінгу. Ломбардія ділить з Венето виноробну зону, розташовану на берегах озера Гарда, де виробляється чудове біле вино з тонким ароматом — Лугана. А в околицях Бергамо створюють рідкісне червоне солодке вино Мускат Сканцо (Moscato di Scanzo) з багатим ароматом.

Lana Abie / Unsplash
Фото: Lana Abie / Unsplash

Отже, що пити?

Зорик Уманський

винний експерт, Goodwine

«Ломбардія перш за все відома своїми ігристими винами Франчакорта. Це найпрестижніші ігристі після Шампані і максимально схожі на них. Ми працюємо з Ca 'del Bosco (найтитулованіша виноробня Ломбардії і в трійці всій Італії) і з Berlucchi. Ca' del Bosco також виробляє тихі вина, наприклад, шардоне і карменер».

Вина Ломбардії в онлайн-магазинах з доставкою

Berlucchi 61 Franciacorta Brut Spumante від 675 грн.

Ca 'del Bosco Cuvee Prestige — від 935 грн.

Ca 'del Bosco Carmenero — від 1350 грн.

Canti Pinot Grigio Pavia — від 69 грн.

Bellavista Alma Gran Cuvee Franciacorta Dosaggio Zero — 1267 грн.

Lugana San Benedetto — від 389 грн.

Lugana Marogne — від 399 грн.

Що по натуральних?

Як і у всьому винному світі, в Ломбардії і П'ємонті виробляють натуральні вина в найширшому сенсі: від біодинаміки і диких дріжджів до мінімального втручання. Що шукати? Ось список від винних експертів.

Марко Черветті

бренд-шеф мережі Сільпо

«П'ємонт: Daniele Saccoletto, Maurizio Ferraro, Cascina Boccaccio — вина цих виробників є в мережі Сільпо. Ще запам’ятаєте, знайдіть і спробуйте: Daniele Ricci, San Fereolo, Fabio Gea, Valli Unite.

Ломбардія: Ca 'del Vent і 1701 Franciacorta — натуральна і біодинамічна Франчакорта. Enrico Togni Rebaioli робить все: ігристі, тихі і навіть сидр і пиво. Azienda Agricola Alziati Annibale і Lino Maga роблять тільки тихі вина. До речі, в Ломбардії на Валкамоніка є найбільший Antonio Ligabue! "

Олексій Алексєєв

винний експерт, Wine Wine магазин-склад

«Alberto Oggero Roero

Рідкісний в наших краях гість з регіону Роеро, який, тим не менш, може дати фори багатьом більш відомим сусідам з регіону Ланге. Тонке, витончене, ароматне і елегантне Неббіоло, по своїй суті нагадує щось середнє між Барбареско і північним П'ємонтом.

Dirupi Valtellina Superiore Riserva

Ще одні представники досить рідкісного в Україні регіону Вальтелліна з типовою для місцевих вин найтоншою ароматикою, ніжною структурою і відмінною кислотністю. Старі лози і мікро-винификации різних ділянок — це саме те, чим відомі варіації Неббіоло від двох хіпстерів з найпівнічнішого виноробного куточка Італії.

Tenuta Grillo Baccabianca

Єдиний оранж в цій збірці, який безумовно заслуговує місця в топі. 100% Кортезе з тривалої мацерацією, ще більш тривалий витримкою в старому дубі і відмінним потенціалом до витримки. Складне, насичене і глибоке. Саме таке, яким і повинен бути хороший оранж.

Tenuta Grillo Pratoasciutto

Ще одне вино від Гвідо Дзампальоне, на цей раз 100% Дольчетто. Відмінний приклад того, як при правильному підході можна створити серйозне вино з сорту, який багато хто недооцінює. І якщо ви думаєте, що це черговий приклад молодого і соковитого вина, то приготуйтеся відкрити пляшку 2004 (наприклад) року і чимало здивуватися вмістові пляшки.

Roagna Montemarzino

Чи не єдиний тіморассо з П'ємонту, присутній в Україні, що вже ці фактом заслуговує потрапляння в даний список. Це Лука Роанья, один з наймодніших і вже майже культових виноробів Барбареско, і його порівняно нове творіння з виноградників Дертони. Глибоке, типово мінеральне, складне і з чудовим потенціалом. Родзинка П'ємонту, яка тепер стала трохи доступнішою (але в грошовому вимірі).

Serafino Rivella Barbaresco Montestefano

Один з головних класиків П'ємонту і, безумовно, патріарх вин Барбареско. Всього 1 вино (гаразд, два, але Дольчетто ми не враховуємо), яке завжди буде в списку кращих. Тонкий, класичний стиль, якого так не вистачає в останній час.

Giuseppe Mascarello Dolcetto d’Alba Bricco Mirasole

Ще один патріарх, але вже з Бароло, і його Дольчетто з окремого винограднику в околицях Кастільоне Фаллетті. Кислотне, ароматне, соковите і красиве. Саме те, чого так чекаєш від традиційного стилю вин цієї комуни.

Cascina Tavijin Teresa

Класичний представник нового «натурального» руху — 100% руці від Наді Верруа. В результаті «Нічого не додавання» і «нічого не контролювання» вийшло яскраве, ароматне і соковите вино з ягідної стилістикою і характерною дозою летючки в ароматі. Але кого це бентежить, правда? Ну а з його ціною, знайомство вже точно не стане складним.

Saccoletto Barbera Aurum

Ще один яскравий представник відверто натуральних вин — барбера з Монферрато від Даніеле Сакколетто. Виробництво тільки в кращі роки, пізній збір, максимальне невтручання і 2-х річна витримка в старій бочці. І якщо вас не бентежить залишковий цукор і майже 16 алкоголю, то це вино цілком варто знайомства з ним.

Деякі з цих вин є в магазині-складі Wine Wine".

Натуральні вина Ломбардії і П'ємонту в інтернет-магазинах з доставкою

Alberto Oggero Roero — від 890 грн.

Cascina Boccaccio Rosa Rose — 399 грн.

Cascina Tavijn Teresa 2018 — 490 грн.

Saccoletto Daniele Fornace Barbera 2014 — 449 грн.

НВ може заробляти комісію на продажу товарів, згаданих в цій статті.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X