Кісточковий фрукт. Факти про користь і особливості вишні

15 червня 2019, 05:18

Досить високий рівень вмісту органічних кислот, а також антиоксидантів виділяють вишню серед безлічі ягід. Вишня сприяє зміцненню організму, а також виводить зайву рідину.

Вишня — багаторічна рослина, яка належить до сімейства Рожеві, — є близьким родичем аличі та сливи. Плід вишні має круглу форму, а на смак кисло-солодкий із приємним ароматом. З точки зору ботаніки вишня є кісточковим фруктом, але в побуті її зараховують до ягід.

Відео дня

Вишня: корисні властивості

Вживання вишні позитивно впливає на серцево-судинну систему. Калій і магній, які є у вишні, допомагають виводити з організму зайву рідину. Ягода містить гормон мелатонін, який покращує сон і нормалізує роботу ендокринної системи.

Вишня здатна знизити підвищений артеріальний тиск, знизити ризик тромбозу і стенокардії, а також запобігти серцевим нападам.

Ягода містить хлорогенову кислоту, яка нормалізує функції нирок і печінки, а м’якоть вишні буде корисна при запаленні сечового міхура. Відомо також, що ягода здатна впливати на гостроту зору.

Вишня практично не викликає алергічних реакцій, тому вона безпечна для дітей.

Вишня: калорійність

Калорійність вишні становить 52 ккал на 100 грам продукту. Ягода низькокалорійна, але добре і надовго насичує організм. Вишню часто включають в меню різних дієт.

Фото: дерево вишня (Фото: unsplash)
Фото: дерево вишня / Фото: unsplash

Вишня і черешня: яка ягода корисніша

Черешня — це один із видів підроду вишні, який вважають одним із найсмачніших. І в черешні, і в вишні міститься величезна кількість цінних нутрієнтів. Але вітамінний склад вишні дещо багатший, а ось цукру в ній вдвічі менше — ягода є чемпіоном за низьким показником глікемічного індексу серед усіх фруктів.

Вишня в кулінарії

Вишня є однією з найпопулярніших ягід для приготування різних страв. З вишні готують компоти, киселі, варення, соуси, наливки, лікери, ягоду додають в пироги, торти, і вареники. Листя вишні використовують при консервації.

Рецепт: вишня у власному соку

Вишня у власному соку — популярна домашня заготовка, яку можна використовувати для приготування пирогів, вареників, штруделів або компоту.

Для приготування літрової банки вишень у власному соку, потрібно взяти 1 кг ягід і 300 г цукру.

Приготування:

  • Вишню потрібно ретельно промити. Після чого видалити черешки і кісточки.
  • У стерилізовані банки кладемо жменю вишні, засипаємо 1 ст.л. цукру, знову кладемо жменю вишні і засипаємо 1 ст.л. цукру. Таким чином наповнити банку доверху і залишити на 20 хв, щоб ягоди пустили сік.
  • Далі ставимо банку з кришкою у велику каструлю. Наливаємо в каструлю воду, яка повинна доходити до плічок банки. На слабкому вогні доводимо воду до кипіння і стерилізуємо ягоди 15 хвилин.
  • Після чого виймаємо банку, закочує і перевертаємо догори дном. Залишаємо банку в такому положенні до повного охолодження.

П’яна вишня в шоколаді

Для приготування цукерок знадобиться вишня (свіжа або заморожена), шоколад і коньяк.

  • Вишня — 10 шт
  • Гіркий шоколад — 70 г
  • Коньяк — 30 мл
  • Крохмаль кукурудзяний — 1 ч.л.
  • Цукор 2 ст.л.

Шоколад ламаємо на невеликі шматочки. Половину порції розтоплюємо, заливаємо в силіконові формочки і чекаємо поки шоколад охолоне. Відправляємо в холодильник на 20 хв.

Далі готуємо сироп. Наливаємо в каструлю ¼ склянки води, засипаємо цукор і варимо. В окремій ємності змішуємо 2 ст.л. води з крохмалем, переливаємо вміст в каструлю і варимо близько 3 хв. Даємо масі трохи охолонути і додаємо ягоди і коньяк. Залишаємо все на годину.

Дістаємо з холодильника формочки з шоколадом, кладемо в кожну по вишні і наливаємо невелику кількість сиропу, в якому ягоди маринувалися. Відправляємо все в холодильник на годину.

Розтоплюємо шоколад, що залишився і охолоджуємо. Дістаємо з холодильника формочки і заливаємо шоколад. Відправляємо в холодильник ще на 30 хвилин.

Після чого акуратно дістаємо цукерки з формочок і насолоджуємося смаком п’яною вишні.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X