Турецький горох. Чим корисний нут і що з нього приготувати

1 березня 2020, 02:26
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Нут особливо популярний на Близькому Сході, де його використовують для приготування хумуса і страви фалафель.

Нут баранячий (турецький горох, нут культурний, баранячий горох) відноситься до рослин сімейства Бобові. У їжу вживають насіння нуту, яке є прекрасним джерелом рослинного білка. Батьківщиною нуту вважають південно-східну Туреччину і північно-східну Сирію. Турецький горох вирощують у понад 50 країнах, але лідером є Індія, Пакистан, Іран, Туреччина, Сирія, а також Австралія і Ефіопія. Український нут цінується у багатьох країнах світу, зокрема, в Туреччині.

Відео дня

Нут: корисні властивості

Нут містить близько 20−30% білка, 50−60% вуглеводів і до 7% корисних жирів, а також цинк, фолієву кислоту, фосфор, калій, магній, лізин, вітаміни B1 і B6.

Турецький горох містить розчинні і нерозчинні харчові волокна, які позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.

Нут рекомендують включати в раціон людей, які дотримуються дієтичного харчування, так як він нормалізує рівень цукру і добре насичує.

Завдяки метіоніну, нут здатний впливати на зниження рівня холестерину в крові. Також нут позитивно позначається на роботі нервової системи через велику кількість марганцю.

Завдяки вмісту заліза, турецький горох корисно їсти людям з анемією.

Як і що приготувати з нуту?

unsplash
Фото: unsplash

Нут досить поширений в країнах Західної і Середньої Азії, Північної Америки, Північної Африки. Він є основою для таких страв як хумус, фалафель і чана-масала. Нут використовується в салатах, супах, рагу, а також його смажать, отримуючи хрусткі ласощі леблебі.

Баранячий горох досить часто використовують в своєму раціоні вегани і вегетаріанці, які отримують з насіння рослинний білок. Відомий нут і в індійській кухні - його подають з індійським хлібом чапаті. Також з нуту роблять борошно.

Варити нут потрібно набагато довше, ніж сочевицю або горох — близько години. Перед тепловою обробкою, нут важливо замочувати в холодній воді на 8−12 годин. Після того, як нут буде готовий, його потрібно очищати від лушпиння, але є деякі сорти, які не обов’язково очищати. Зокрема, такий нут використовується і в індійській кухні, за розміром він трохи дрібніший за звичайний нут.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X