Власниця кондитерської Konditorei Оксана Мастюк: Перш ніж здатися, згадай заради чого ти все це починав

Konditorei
Оксана Мастюк родом з Полтавщини. Під час спілкування з нею виявилося, що власниця популярної у Миргороді кондитерської — дипломована спеціалістка з економіки та аграрного менеджменту, яка деякий час навчалась, жила та працювала в Німеччині.
Здібності кондитера проявилися у дівчинки з дитинства. Вона дуже любила випікати торти та пригощати своїх рідних, і всій Оксанчиній рідні солодкі витвори дуже смакували. Після закінчення школи дівчина успішно склала вступні іспити до Полтавської державної аграрної академії. Там вона і познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком. Під час навчання Оксана так загорілася ідеєю пожити в Німеччині, що самостійно вивчила мову і знайшла можливість виїхати до цієї європейської країни.

В цей період майбутній чоловік Оксани вже офіційно працював у Норвегії. Зв’язок тримали онлайн, і якось у 2016 році Ігор запросив дівчину приїхати в гості до Норвегії. За три дні юнак зробив Оксані пропозицію вийти за нього заміж, і вона погодилась. Після весілля постало питання, де саме молода сімейна пара буде жити, і вони вирішили осісти у Миргороді — рідному місті Ігоря. Чоловік допрацював до кінця норвежського контракту, а Оксані прийшлось свій німецький розірвати.
Коли пара повернулася додому, потрібно було визначитися, яким бізнесом зайнятися в такому невеликому місті, як Миргород. Оксана почала випікати вдома кондитерські вироби на замовлення. Її робочою «фішкою» стали солодощі, зроблені за німецькими рецептами, фото яких Оксана викладала в Instagram протягом двох років.

Попит на солодощі зростав, і з часом стало зрозуміло, що потрібно знайти спеціальне приміщення та офіційно відкрити бізнес. Так і сталося 1 жовтня 2019 року. Щоб не ризикувати, Оксана та Ігор орендували невеличке приміщення на 44 м2, де облаштували професійну кухню і встановили два столики для відвідувачів. А за два нелегких роки пандемії коронавірусу їм вдалося розширити цю територію до 150 м2 та найняти на роботу двох співробітників. До слова, оплата в працівників погодинна, як у Європі. В день відкриття оновленої «Konditorei Оксани Мастюк», де тепер є навіть дитяча кімната, відвідувачі прийшли з квітами, неначе на день народження.
Оксана Мастюк
— Оксано, якою була найбільша перешкода в Вашому бізнесі?
— Скажу відверто, що найбільші перешкоди були на самому початку, коли на власному досвіді довелось дізнатися, наскільки оформлення ФОП — це марудна справа. Потрібно було пройти всі інстанції оформлення, а якогось чіткого алгоритму, у якій послідовності все це потрібно робити, не було. Наприклад, приходиш до якоїсь установи, і тобі там кажуть: «Ти що не знала цього?». А звідки мені це знати? Тоді дійсно було тяжко. Довелось цим займатися тижнів зо три. Купити техніку, знайти людей і сплачувати їм погодинну оплату, розробити меню — було значно легше.
— Які антикризові заходи допомогли Вам утриматися на плаву в умовах карантину?
— В цей нелегкий час нас, перш за все, буквально спасли наші постійні клієнти всупереч усьому, що діялось довкола. Від них надходили різноманітні замовлення, але особливо запам’яталися малюнки дітей, які таким чином замовляли собі солодощі, наприклад, супроводжуючи свій малюнок написом: «Спечіть мені такий тортик». Я зберегла усі ці малюнки і навіть зробила цілу виставку з них.

Чесно кажучи, я не очікувала, що до нас звертатиметься така кількість людей. Ми організовували акційні розпродажі та разом із чоловіком оголосили про безоплатну доставку — розвозили замовлення по домівках на власній машині. А також стали спонсорами декількох шкільних свят, випікаючи з цієї нагоди солодощі.

— На що б Ви ніколи не пішли заради успіху в бізнесі?
— Ми б ніколи не пішли на те, щоб брехати чи обманювати людей. І це стосується всього: від оформлення документів до найменших дрібниць у нашому бізнесі. Можливо, що інколи ми страждаємо через свою чесність та порядність, але на компроміс у цьому відношенні не підемо.
Для мене робота — це справжнє свято. Я приходжу сюди зранку на 5:30 і не уявляю собі іншого життя. То навіщо його псувати?

— Як Ви бачите майбутнє ресторанного бізнесу і, зокрема, свого закладу в умовах «нової нормальності»?
— Ми очікуємо, що коронавірусна пандемія та всі пов’язані з нею обмеження й локдауни скоро закінчаться. Мені так хочеться бачити задоволені усмішки своїх відвідувачів, насолоджуватися тим, що вони мають змогу гарно вдягнутися і завітати у наш заклад, як вони емоційно реагують на те, що смакують. Ми з чоловіком оптимісти і віримо, що все у нас буде добре.

— Почали б Ви ще раз з самого початку?
— Так, звісно. До речі, ми плануємо розширювати свій бізнес, і цього разу зробимо ще краще!
Читайте також: Захоплювати гостей. Від невеликого кафе до мережі ресторанів можна прийти завдяки любові до справи