Земля сонця і винограду. Як Коблеве стало столицею українського виноробства і де скуштувати найкращі вина та устриць

29 вересня 2021, 09:30

Коблеве — серце українського виноробства. Це місце, де вирощений під м’яким сонцем і морським повітрям виноград отримує нове життя.

Перші виноградники в Коблевому з’явилися в кінці 18 століття з легкої руки Томаса Кобле — військового діяча і коменданта Одеси. За мужність, виявлену в одному з боїв, Кобле отримав в подарунок 12 га землі, якою не займався, поки не зустрів Катерину, дочку козака Запорізької Січі. Суворий батько був проти союзу дочки з іноземцем, тому Томас і Катерина прийняли рішення втекти. В одній з церков на шляху Кобле прийняв православну віру і одружився з коханою.

Відео дня

Тоді він знову згадав про подаровані землі і вирішив, що сім'ю будуватиме поруч з ними — в Коблевому. Томас ріс в Італії в сім'ї своєї старшої сестри, чоловік якої займався виноробством. Юного Кобле захоплював цей процес, а коли італійські експерти підтвердили, що його землі придатні для вирощування винограду, їх доля була визначена. Так почалася історія українського бренду вина KOBLEVO.

Особливості виноробні

Виноградники підприємства KOBLEVO займають понад дві тисячі гектарів землі. Вони розташовані на території трьох сіл: Виноградне, Коблеве і Морське, де на плоди позитивно впливають ґрунт і клімат. Компанія закуповує саджанці у провідних винних регіонів Франції, Італії та Німеччини, не використовує хімікати, а поруч з виноградниками висаджує троянди. Річ у тім, що на трояндах ознаки хвороб проявляються раніше, і таким чином винороби встигають запобігти захворюванню лози.

Завод KOBLEVO (Фото: НВ)
Завод KOBLEVO / Фото: НВ

На території вирощують 18 сортів винограду, з них елітні сорти: шардоне, совіньон блан, сапераві, Трамінер рожевий, рислінг рейнський. Збір винограду для лімітованих колекцій відбувається до світанку. Дмитро Мошул, головний агроном компанії, зазначає, що виноград збирають на світанку, оскільки так він краще розкриває свої смакові якості. Без попадання сонячних променів виноград стає смачнішим і соковитішим.

Збір винограду на світанку (Фото: НВ)
Збір винограду на світанку / Фото: НВ
Виноградники на світанку (Фото: НВ)
Виноградники на світанку / Фото: НВ

«Вважається, що з четвертої ранку до 10−11 години дня виноград спить і не витрачає свої корисні речовини на свою життєдіяльність», — додає головний технолог винзаводу KOBLEVO Тетяна Матвєєва.

На виноробні проводяться дегустаційні тури, в яких охочі познайомляться з процесом збору винограду, виготовлення вина, і, звичайно, спробують напої і навчаться тонкощів правильної дегустації. Екскурсія для груп з 10−30 осіб триває дві години. Вартість класичного пакета — 200 гривень за людину, преміального пакета — 350 грн/людина.

Дегустація на виноробні (Фото: НВ)
Дегустація на виноробні / Фото: НВ

Знайомство з вином

Дегустація вина ділиться на кілька етапів. Перший — оцінка зовнішнього вигляду напою. Він може розповісти про вік, щільність, технологію виробництва вина. Наприклад, білі вина з віком набувають насиченого кольору, молоде вино світле; червоні вина втрачають колір з віком. Наступним оцінюється запах вина. Цей процес краще розділити на кілька підходів: покрутіть вино в келиху і принюхайтесь до нього кілька разів. З кожним разом в ароматі вина будуть розкриватися нові нотки.

Келихи вина (Фото: прес-служба KOBLEVO)
Келихи вина / Фото: прес-служба KOBLEVO

Третій етап — найважливіший: це оцінювання вина на смак. Солодкість, кислинка, терпкість — не ковтайте вино одразу, а потримайте його в роті, щоб воно потрапило на всі смакові рецептори.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Ще більше інформації про смаки, виробництво та особливості вина можна дізнатися в цікавій ігровій формі. Українська експертка з вина, співзасновниця барів Like a Local’s Євгенія Ніколайчук розробила настільну гру Winespiration для тих, кому цікава тема вина, і хто хоче весело і корисно провести час у компанії. Приступайте до гри з келихом улюбленого напою для натхнення. Детальніше про гру можна прочитати на офіційному сайті.

Що поєднується з вином

«Є кілька принципів поєднання вина і їжі. Один з них — принцип терезів: якщо легке вино, то легка їжа, якщо щільне і насичене вино, то щільна їжа. Другий принцип — регіональний; наприклад, кухня Італії поєднується з винами Італії. Найнадійніший спосіб — поєднання первинних смаків», — розповідає Євгенія Ніколайчук.

Устриці (Фото: НВ)
Устриці / Фото: НВ

Деякі смаки — солодкий, гіркий і умамі (смак білка) — називають «ворогами вина», оскільки вони можуть підкреслювати його негативні якості, наприклад, зайву гіркоту або кислотність. Устриці — один з головних делікатесів, які подають до вина — експертка рекомендує вживати з білим легким вином з високою кислотністю. Устриць можна поєднувати з ігристими винами, або з білими сухими винами Pinot Gris і Chardonnay.

Біле
Біле "устричне" вино / Фото: НВ

Спробувати устриць у Коблевому можна на устричній фермі. Вона розташована біля Тилігульського лиману, поруч з яким немає жодного заводу, який би скидав у воду свої відходи. Вода, в якій розводять устриць, чиста, корисна, з щільною солоністю. Устриць у Коблевому не вирощують, а дорощують — закуповують мальків, занурюють в мішок до 3000 штук черепашок і опускають на глибину 7−8 метрів, де вони знаходяться 4−5 місяців.

У цей період відбувається «виховання устриці» — мішки струшують кілька разів на тиждень, щоб черепашка була рівною, а устриця росла углиб, а не в довжину, і була більш м’ясистою. На фермі можна спробувати устриць сорту Фін де Клер, від № 0 (найбільша устриця) до № 3 (найменша устриця). Ціни варіюються від 30 грн до 60 грн за штуку.

Вхід на устричну ферму безкоштовний. Відвідати її можна самостійно або організувати екскурсію (120 грн з людини). За 300 грн у вартість екскурсії увійдуть келих вина і три устриці.

Виноград (Фото: НВ)
Виноград / Фото: НВ

«Можна, якщо хочеться» — девіз ТМ KOBLEVO. Відкрийте для себе українське вино і місцеве виноробство, а якщо виникнуть будь-які сумніви, — прочитайте девіз ще раз.

Показати ще новини
Радіо НВ
X