Просто і швидко. Як заквасити капусту та яблука за автентичними українськими рецептами

13 листопада 2022, 08:47
Квашена капуста за 3 дні - рецепт (Фото:klopotenko.com)

Квашена капуста за 3 дні - рецепт (Фото:klopotenko.com)

Ферментована їжа — одна із родзинок української кухні. Кулінарний експерт та гастроактивіст Євген Клопотенко поділився двома простими рецептами квашених продуктів — капусти та яблук.

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і блогер, шеф-кухар, співвласник ресторану 100 років тому вперед, автор кулінарних книг і єдиний український кухар у списку 50 Next

Для багатьох українців квашені страви, переважно капуста, асоціюються зі смаком дитинства. Кулінар поділився найпростішим та найшвидшим рецептом її приготування — спробувати її можна буде вже наступного дня, а повністю готовою капуста стане за три дні.

Відео дня

Квашена капуста в банці

Інгредієнти (на банку 3 л):

  • 2−2,5 кг капусти
  • 3 лаврові листи
  • 1 морква
  • 2 ст. л. солі
  • 1,5 л води

Приготування:

Візьміть капусту такого розміру, щоб після очищення качана вийшло 2−2,5 кг продукту. Почистьте, зніміть пошкоджене чи тверде верхнє листя, виріжте серцевину. Помийте овоч холодною водою та обітріть кухонним рушником. Почистьте моркву.

Качан капусти пошинкуйте ножем або економкою, натріть моркву. Перемішайте капусту та моркву, додайте до суміші 3 лаврові листи. Покладіть все у чисту банку гарно утрамбовуючи, щоб не було пустот.

В окремій мисці змішайте 1,5 л окропу та 2 ст. л. солі, перемішайте до повного розчинення. Коли розсіл охолоне, залийте ним капусту.

Поставте банку у глибоку миску, на випадок, якщо розсіл почне витікати, та поставте її на кухні поблизу плити або іншого теплого місця. Накрийте марлею або кришкою із дірками, аби капуста дихала.

Через добу проколіть капусту ножем чи шампуром до самого дня банки, щоб випустити гази, які створюються під час бродіння. Піну на поверхні розсолу потрібно ретельно прибирати, допоки не закінчиться процес бродіння. Про це свідчитиме той факт, що піна перестане з’являтися, а розсіл у банці стане прозорим.

Скуштувати квашену капусту можна через добу. Повністю готова вона буде через три доби. Готовий продукт зберігайте закритим щільно кришкою у холодильнику.

Квашені яблука

Блогер розповів, що існує три сорти яблук, які є суто українськими, автохтонними: Симиренки, заячі щічки та Білий налив. Тому для квашення за традиційним рецептом варто обирати одні з них.

Інгредієнти (на бочку 10 л):

  • 4−4,5 кг яблук сорту Симиренка
  • 100 г житнього борошна
  • 2 л води для борошна + доливаємо ще 4−4,5 л води у бочку (або до наповнення бочки)
  • оберемок сіна

Приготування:

  1. На дно бочки покласти сіно. У глибокій мисці розвести житнє борошно з 2 л води кімнатної температури. Вилити суміш у бочку та потрусити, щоб рівномірно розприділити її по сіну.
  2. Яблука краще не мити. Якщо все-таки необхідно це зробити, то використовуйте тільки холодну воду, адже гаряча може негативно вплинути на природні бактерії, що будуть сприяти бродінню. Гаряча вода і квашення не поєднуються.
  3. Утрамбувати до верху яблука в бочку. Зверху прокласти ще один шар сіна. Це потрібно для того, щоб уникнути появи плісняви на поверхні. Після цього потрібно повністю наповнити бочку водою (додати ще 5−8 л).
  4. Накрити кришкою, побовтати бочку, щоб усе добре перемішати. Потім кришку обов’язково зняти, накрити марлею і залишити на 40 днів. У погребі процес буде йти повільніше, ніж у квартирі - через різницю температур. Раз на 10 днів потрібно дивитися на яблука
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо NV
X