Для здорової печінки й від застуд. Чим корисний кизил і чому його варто їсти

7 вересня 2021, 03:05

Кінець серпня — початок вересня — сезон дозрівання кизилу, досить корисної та поширеної в Україні ягоди.

Дерен, більш відомий як кизил, тільки недавно привернув увагу медичної спільноти завдяки своїм вражаючим тонізуючим, гепатопротекторним та відновлюючим властивостям. Кизил традиційно використовувався для виготовлення різних видів алкогольних напоїв, таких як лікери та фруктовий бренді, а також джемів або солодких ягідних соусів. Але останнім часом ягоди кизилу набули популярності в якості харчових ліків, володіючи деякими незвичайними перевагами для здоров’я.

Відео дня

Чим корисний кизил

1

Відмінний тонізуючий засіб

Ягоди кизилу володіють прекрасними відновлюючими властивостями завдяки високому вмісту мінералів. Кизил, багатий кальцієм, калієм, міддю, залізом, марганцем, цинком і натрієм, сприяє одужанню після багатьох хвороб. Людям, які часто піддаються впливу шкідливих умов на роботі, ягоди або сік кизилу можуть допомогти очистити організм від токсинів.

2

Природний гепатопротектор

Дослідження властивостей і користі кизилу для здоров’я показали, що регулярне вживання ягід покращує функцію печінки, виявляючи сильну гепатозахисну дію.

3

Вражаючі антибактеріальні та противірусні властивості

Кизил вважається ідеальним засобом для профілактики застуди та грипу, адже він містить велику кількість вітаміну С, потужного природного протизапального, противірусного і антибактеріального агента. Щоб отримати таку користь для здоров’я, ягоди кизилу потрібно вживати в сирому вигляді (високі температури руйнують вітамін С).

4

Підтримує функцію нирок

Згідно з традиційною китайською медициною, кизил є ефективним сечогінним засобом. Це означає, що він стимулює вироблення сечі, процес, який підтримує нормальну функцію нирок, допомагає знизити високий кров’яний тиск (гіпертонію) і сприяє детоксикації.

5

Відновлює кров

Кизил сприяє виробництву кров’яних тілець, які необхідні для відновлення після крововтрат. Саме тому його варто вживати після операцій, донорства та менструацій. У список відновлюючих кров продуктів входить майже все натурально червоне. Однак кизил, у силу інших позитивних впливів на організм, особливо бажаний.

6

Засіб від дизентерії та діареї

Кизил традиційно використовувався для лікування дизентерії та діареї через його сильну в’яжучу дію. Відчуття сухості в роті, яке виникає при вживанні в їжу айви, хурми або кизилу, викликане в’яжучими танинами. Це обмежує виділення рідини і являє собою перший крок до одужання від діареї або дизентерії.

7

Багатий вміст антиоксидантів

Як і більшість ягід, плоди кизилу містять велику кількість антиоксидантів, які забезпечують захист від пошкодження вільними радикалами і захищають від хронічних захворювань.

8

Протидіабетичний напій

Сік кизилу здатний знижувати рівень цукру в крові, саме тому в народній медицині його рекомендують вживати діабетикам. Вживати кизиловий сік рекомендують на постійній основі за півгодини до їжі, випиваючи від 50 мл до склянки соку.

Окрім того кизил підвищує чоловічу потенцію, стимулює нервову систему, лікує геморой і очищає шкіру.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо НВ
X