Китайський агрус. У чому користь ківі і як його вибрати
Плоди ківі ростуть на великих деревовидних ліанах родом з Китаю, тому ягоду можуть називати китайським агрусом. Ківі цінується за високий вміст вітаміну С і мікроелементів.
Ківі називають плоди культурних сортів рослин роду Актинідія. Своєю назвою ягода зобов’язана селекціонерові Еллісону, який помітив схожість плода з тілом однойменної пташки ківі. Ягоду вирощують у багатьох країнах світу — Новій Зеландії, Італії, Греції та Чилі, але спочатку дикорослу рослину актинідію привезли до Нової Зеландії на початку XX століття.

Його плоди важили всього 30 г і не мали тих смакових якостей, якими відомі плоди ківі зараз. Селекціонери вивели культурну крупноплідну актинідію, збільшивши масу плода на понад 100 г і значно поліпшивши смак ківі.
Ківі: корисні властивості

Ківі містять велику кількість вітаміну С, що важливо для підтримки імунітету і зміцнення стінок судин.
Через високий вміст калію, ківі рекомендують вживати при гіпертонії і дефіциті йоду.
Завдяки високому вмісту органічних кислот в ківі, організму легше протистояти простуді і грипу.
Велика кількість вітамінів і мікроелементів в ягоді, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань. Також ківі допомагає легше перетравити жирну їжу.
Ківі може викликати алергію у дітей або людей, чутливих до ягоди, тому варто ставитися з обережністю до вживання великої кількості ківі.
Як їсти ківі?

Ківі можна їсти без шкірки або з шкіркою, так як вона містить велику кількість клітковини, вітамінів і антиоксидантів, проте ягода може бути оброблена пестицидами. Також ківі можна їсти ложкою.
Крім того, що ківі їдять у свіжому вигляді, з плодів варять варення, додають в салати, пироги, джеми, мармелад, желе та інші десерти.
Якісні ківі мають ніжно-зелену або жовту (сорт Gold kiwi) м’якіть. Ківі може відрізнятися по соковитості, текстурі і смаку — солодший або кислий, який можна використовувати в стравах для різноманітності смаків.