Подорож по Азії. Кулінарний гід Китаєм від засновників Китайського привіту - фото

Подорож по Азії. Кулінарний гід Китаєм від засновників Китайського привіту

18 лютого 2021, 09:21

Разом з Мішею та Дашею Кацуріними, засновниками Китайського, Тайського та В'єтнамського Привітів ми вирішили розібратись у справжній азійській кулінарії та презентуємо кулінарний гід Азією. Перша серія — Китай.

Міша і Даша Кацуріни

Засновники Китайського, В'єтнамського і Тайського привітів

Азійська кухня в різних варіаціях на сьогодні є ледь не найпопулярнішою в Україні - попит на екзотичні страви зріс ще на початку нульових, і сьогодні ми вже маємо достатньо розвинену та зрозумілу культуру споживання азійських делікатесів.

Відео дня

Китайська кухня характеризується використанням рису та локшини, соєвими продуктами, великою кількістю спецій, гостротою та низьким вмістом жирів. Все переважно смажиться або тушкується.

Міша Кацурін став фанатом китайської кухні вже давно, але продовжує досліджувати її та шукати щось нове:

«Навчаючись на другому курсі інституту, я рік прожив у китайському гуртожитку, на першому поверсі якого дислокувалася китайська їдальня. Це був вибух смаків, та щось зовсім нове для мене. Я не знав що так буває. Відтоді люблю китайську кухню і не перестаю відкривати в ній для себе щось нове».

wan san yip / unsplash
Фото: wan san yip / unsplash

Які характерні риси китайської кухні?

«У Китаї 8 великих регіональних кухонь і в кожної свої характерні риси. У Китайському Привіті, наприклад, представлені солодкі страви кантонської кухні, гострі та дуже яскраві страви сичуанської кухні, сіньцзянська кухня (шеф Сян родом з Сіньцзяна). Сіньцзян межує з Казахстаном і перебуває під великим кулінарним впливом близькосхідної гастрономії. Там їдять баранину, м’ясо верблюдів (виключно двогорбих), випічку та навіть плов. Яскравий та зрозумілий приклад у Китайському Привіті - баранина з зірою», — розповіла Даша Кацуріна.

instagram.com/china.hi
Фото: instagram.com/china.hi

Як складно було імплементувати китайську кухню в Україні? Які продукти ви використовуєте?

«Нам її готувати складно, — розповідає Міша Кацурін. — Українці та китайці по-різному розуміють що таке смачно, які поєднання вдалі, а які - ні. Готувати рибу-хризантему нашому братові так само складно й незрозуміло, як індійцю оселедця під шубою. Саме тому в нас на кухні готують китайські кухарі, адже тільки вони знають справжній смак, який увібрали ще з молоком матері.

М’ясо, птицю, овочі ми використовуємо локальні, а спеції, соуси, локшину, багато спеціалітетів, на кшталт, «сторічних яєць» — імпортуємо".

instagram.com/china.hi
Фото: instagram.com/china.hi

Більше, про те, як Міша і Даша Кацуріни відкривали ресторани, можна почитати в ексклюзивному інтерв'ю.

Тим часом бренд-шеф Привітів Антон Васильєв підготував для вас кілька рецептів китайської кухні. Усі страви різного рівня складності приготування, тому підійдуть як новачкам, так і профі на кухні. А якщо ви сумніваєтесь, чи сподобається вам та чи інша страва — ви можете спробувати її у багатьох закладах китайської кухні Києва.

Рівень easy — Салат із битих огірків

Надзвичайно популярна в Китаї страва, яку готують по всіх регіонах. Щось на кшталт нашого салату з капусти. Найстандартніше з того, що люблять китайці.

Рецепт салату із битих огірків

Інгредієнти:

  • Огірок — 250−270 г (краще гладкий)
  • Часник — 2−3 г
  • Обсмажене кунжутне насіння — 2 г
  • Сіль (на свій смак)
  • Соєвий соус — 20 г
  • Кунжутна олія — 3−4 г
  • Перець чилі - 3 г
  • Кінза — 3 г
  • Пряна китайська олія — 10 г

Приготування

1. Для пряної олії необхідно заздалегідь підготувати імбир, ріпчасту цибулю, зірочку анісу та сичуанський перець. Цибулю нарізаємо кубиками, імбир тонкими шматочками. Повільно нагріваємо олію в сковороді або сотейнику, а потім додаємо всі інгредієнти. Прогріваємо протягом 3−5 хвилин й знімаємо з вогню. Даємо настоятися й охолонути протягом кількох годин. Проціджуємо в зручну місткість.

2. Огірки добре промиваємо та очищаємо від шкірки. Часник очищаємо та дрібно ріжемо. Перець чилі ріжемо тонкими слайсами. Змішуємо соєвий соус і кунжутну олію

3. Огірки відбиваємо плоскою стороною ножа, а потім нарізаємо великими сегментами.

У мисці змішуємо огірки, соус, часник, чилі та пряну олію. Даємо постояти хвилину.

Перекладаємо все в тарілку, посипаємо кунжутом та прикрашаємо листям кінзи.

nuno alberto / unsplash
Фото: nuno alberto / unsplash

Рівень intermediate — Телятина по-сичуанськи

Дуже гостра страва з регіону Сичуань, яка є візитною карткою регіону. Переходьте за посиланням, щоб зберегти рецепт в обране.

Рецепт телятини по-сичуанськи

Інгредієнти:

  • Телятина (задня частина), м’якуш — 200 г
  • Пекінська капуста — 100 г
  • Зелена цибуля — 4 г
  • Імбир — 5 г
  • Часник — 10 г
  • Ріпчаста цибуля — 10 г
  • Перець чилі мелений — 1 г
  • Перець чилі свіжий — 2 г
  • Перець сичуанський — 1 г
  • Перець сичуанський мелений — 1 г
  • Зіра мелена — 1 г
  • Перець білий мелений — 1 г
  • Цукор (на свій смак)
  • Бобова китайська паста (Добаджан) — 20 г
  • Крохмаль картопляний — 7 г
  • Вино китайське (рисове) — 15 г

Приготування

1. Телятину зачищаємо, ріжемо тонкими слайсами. Додаємо вино та половину крохмалю, потім трохи солі. Добре перемішаємо та даємо постояти 30 хвилин. Присмажуємо попередньо до напівготовності у великій кількості розпеченої олії.

2. У воці (глибокій сковороді) обсмажуємо дрібно нарізаний часник, імбир, ріпчасту цибулю. Додаємо китайську пасту й воду (100−120 мл).

3. Додаємо нарізану капусту та сичуанський перець. Варимо протягом хвилини. Зливаємо капусту в окрему миску, бульйон зберігаємо.

4. У цьому бульйоні тушкуємо на великому вогні телятину. Згущуємо за допомогою крохмалю розведеного у воді. Додаємо цукор на свій смак.

5. Викладаємо у тарілку капусту, а зверху — телятину з соусом. Зверху кладемо дрібно нарізаний часник, зелену цибулю, мелений сичуанський перець, мелений чилі, свіжий перець чилі, зіру.

6. Нагріваємо олію до високої температури та поливаємо нею спеції в тарілці для того, щоб розкрити їх аромат.

humphrey muleba / unsplash
Фото: humphrey muleba / unsplash

Рівень Advanced — Гун Бао

Дуже гостра і давня страва (була вигадана ще за часів Цинської династії понад 200 років тому) родом із Сичуанської провінції.

Рецепт курки Гун Бао

Інгредієнти:

  • Куряче стегно — 150 г
  • Рисове китайське вино — 20 г
  • Яйце — 1 шт
  • Болгарський перець — 40 г
  • Морква — 30 г
  • Сушений перець чилі - 3 г
  • Арахіс — 30 г
  • Ріпчаста цибуля — 10 г
  • Імбир — 5 г
  • Часник — 5 г
  • Соєвий соус світлий — 15 г
  • Рослинна олія — 40 г
  • Білий мелений перець — 1 г
  • Кунжутна олія — 2 г
  • Соєвий соус темний — 5 г
  • Олія чилі - 2 г
  • Курячий бульйон/вода — 50 г
  • Картопляний крохмаль — 7 г
  • Сіль, цукор (на свій смак)

Приготування

1. Куряче стегно попередньо ріжемо кубиком 1,5 на 1,5 см. Маринуємо у вині, з яйцем, рослинною олією (10 г) та половиною темного соєвого соусу. Маринувати протягом 2 годин.

2. Імбир, часник чистимо та дрібно ріжемо. Моркву й перець чистимо та ріжемо кубиком 1,5 на 1,5 см. Ріпчасту цибулю чистимо та ріжемо дрібним кубиком. Арахіс обсмажуємо окремо.

3. У глибокій сковороді розігріваємо велику кількість рослинної олії та обсмажуємо в ній куряче стегно, болгарський перець і моркву протягом 1−2 хвилин. Відкидаємо вміст на друшляк для того, щоб стікав залишок олії. Зайву олію виливаємо, залишивши трохи для подальшого приготування.

4. У сковороду додаємо сухий перець, часник, імбир, ріпчасту цибулю. Обсмажуємо на легкому вогні. Додаємо курку та овочі, кунжутну олію, чилі олію, соєві соуси, бульйон, і тушкуємо на сильному вогні.

5. Затягуємо, розведеним у воді, крохмалем. Додаємо білий перець, сіль та цукор на свій смак.

Подавайте страву разом із вином Domaine Bott-Geyl Riesling Les Elements, яке чудово відтіняє смак гострої курки, а також китайського коропа в кисло-солодкому соусі.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X