Фестиваль весни. Які страви готують для зустрічі Китайського Нового року Кролика

Що китайці готують на Новий рік (Фото:smspsy / depositphotos)
Новий рік у Китаї - одне з найважливіших свят. Інгредієнти, зовнішній вигляд та спосіб подачі страви — все має особливе значення, яке ґрунтується на багатовікових традиціях та історії китайців.
Китайський Новий Рік також називають Свято весни або Місячний Новий Рік. Згідно зі східним календарем, Свято весни не має постійної дати і щороку китайці відзначають його по-різному. Так, у 2023 році Китайський Новий рік припадає на 22 січня. За кілька днів до Свята весни китайці влаштовують у своїх будинках генеральне прибирання, а старі та непотрібні речі викидають. Напередодні Нового року кожна сім'я готує страви на святковий стіл. Китай — величезна країна, де у кожній провінції вітаються особливості кухні. Але є кілька страв, які зустрічаються на святковому столі найчастіше.
Риба

Риба є обов’язковою стравою на кожному новорічному столі у Китаї. По-китайськи риба звучить як надлишок, достаток, а китайці дуже люблять, коли до кінця року їм вдається щось накопичити. Рибу готують на пару, смажать чи тушкують. Китайці на Новий рік не їдять рибу повністю: половину чи третину страви вони залишають на наступнний день.
Цзяоцзи (китайські пельмені)

Пельмені Цзяоцзи були відомі в Китаї ще 1800 років тому. Це одна з традиційних новорічних страв, яка особливо популярна у північних провінціях КНР. Цзяоцзи символізують перехід старого року в новий. Коли китаєць згортає ці пельмені, він ніби пакує собі удачу, здоров’я та благополучне життя в новому році. Традиційно китайські пельмені готують із тіста та начинки. Найбільш популярні начинки — свинячий або курячий фарш, дрібно нарізані креветки або риба, рубана яловичина або овочі. Їх можна приготувати на пару, відварити, посмажити чи запекти.
Чуньцзюань (спрінг-роли)

Китайські рулетики традиційно подають на стіл під час Китайського Нового Року (Свята Весни), тому їх також називають весняними. За формою спрінг-ролли схожі на зливки золота та символізують процвітання, та здоров’я. Начинкою рулетам може служити м’ясо або овочі, які загортають у тонке тісто, а потім обсмажують до хрусткої золотистої скоринки. Тісто для них роблять із води, борошна та солі.
Локшина

На Новий рік китайці їдять дуже довгу локшину, бо вона символізує довголіття. Ця локшина довша за звичайну, і її не розрізають на більш короткі частини. Локшину довголіття можуть підсмажити та подати на тарілці, або відварити та порадувати гостей мискою з бульйоном. Інгредієнти для локшини підбираються з урахуванням потреб кожної сім'ї. Наприклад, креветки — це багатство і удача, риба — процвітання, тофу — щастя для всієї родини, свинина — спокій, яйця — велика та здорова сім'я.
М’ясо

Відповідно до східної традиції, м’ясо уособлює процвітання, відродження, удачу та успіх у повсякденних справах. Напередодні Китайського Нового року готують свинину, курку чи курча. М’ясо подають на стіл цілком і насамперед старшим членам сім'ї.
Няньгао (рисові кульки)

Рисові кульки символізують возз'єднання та згуртованість. Крім того, така страва — побажання успіху і високого польоту у наступному році Тому це частування часто дарують друзям, родичам і всім знайомим. Такі кульки смажать або варять з овочами та м’ясом.
Фрукти

Під час святкування Китайського Нового Року прийнято пригощатись фруктами. Традиційними новорічними фруктами вважаються мандарини, апельсини та помело. Мандарини та апельсини, за народними повір'ями, приносять удачу та добробут. Помело символізує нескінченне процвітання. Вважається, що чим більше помело ви з'їсте, тим більше багатства воно принесе.
