Суперфуд родом з Андів. Підбірка рецептів з корисної крупи кіноа

16 березня 2021, 06:23

Кіноа культивувалася народами високогір'я Південної Америки ще 3000 років тому. Сьогодні крупа стала суперфудом в усьому світі і користується популярністю серед тих, хто дотримується здорового харчування.

Для стародавніх індіанців ця зернова культура була такою важливою, що вони використовували її у релігійному культі. Насіння вважали священним, а у імператорів існувала традиція спостерігати за сходженням перших паростків.

Відео дня

Сьогодні імпорт кіноа відбувається по всьому світу, її готують у ресторанах, рекомендують дієтологи і зірки Голлівуду. Виявилося, що крупа неймовірно корисна. Білка в ній більше, ніж у будь-яких інших злаках, чимало амінокислот, мінералів і вітамінів групи В. За кількістю фосфору кіноа можна порівняти з багатьма видами риби. У ній немає глютену, тому кіноа підходить для вживання при целіакії та хворобі Крона.

Сніданок у південноамериканському стилі

adalia-botha / unsplash
Фото: adalia-botha / unsplash

Інгредієнти:

  • 200 г кіноа

  • 1 довгий червоний перець чилі

  • 1 свіжий перець халапеньо

  • 1 великий стиглий помідор

  • 200 г стиглих томатів черрі

  • 2 пера зеленої цибулі

  • оливкова олія

  • 1 щіпка насіння кмину

  • 1×400 г банки чорної квасолі

  • 2 столові ложки білого винного оцту

  • 1 щіпка цукру

  • ½ лимона

  • 200 г тофу

  • 1 стиглий авокадо

  • ½ пучка свіжої м’яти

  • ½ пучка свіжого коріандру

  • соус чилі

Приготування:

  1. Приготувати кіноа відповідно до інструкцій на упаковці.

  2. Нарізати помідори — великі часточками, помідори черрі на 4 частини і дрібно нарізати весняну цибулю.

  3. Нагріти оливкову олія в сковороді на високій температурі, додати насіння кмину та обсмажити близько 30 секунд.

  4. Злити і додати квасолю, а потім дрібку солі і продовжувати готувати протягом 5−8 хвилин.

  5. Нарізати чилі і покласти до миски з оцтом, цукром і дрібкою солі, відставити убік.

  6. Злити кіноа, потім додати трохи оливкового масла і лимонного соку, приправити.

  7. Розкласти на тарілці і залишити в стороні, щоб трохи охололо.

  8. Покласти тофу зверху на кіноа і ложкою викласти квасолю.

  9. Розрізати авокадо і видалити кісточку, м’якоть вишкребти зі шкірки.

  10. Розкласти помідори, авокадо, цибулю і чилі зверху.

  11. Полити маринадом від чилі.

  12. Нарізати листя м’яти і коріандру та посипати зверху, потім додати трохи оливкового масла і подавати з соусом чилі.

Салат табуле

nick-bratanek / unsplash
Фото: nick-bratanek / unsplash

Інгредієнти:

  • 200 г кіноа

  • 3 гілочки петрушки

  • 3 гілочки кінзи (або м’яти)

  • 150 г помідорів

  • 50 г солодкої цибулі (або зеленої)

  • 2 ст. л. оливкового масла

  • 1 ст. л. лимонного соку

  • сіль, перець — за смаком

Приготування:

  1. Кіноа відварити до готовності в підсоленій воді - близько 20 хвилин.

  2. Відкинути на сито і промити холодною водою. Дати воді повністю стекти.

  3. Дрібно нарізати зелень.

  4. Цибулю дуже дрібно порізати, а помідори — кубиками.

  5. У мисці змішати кіноа, цибулю, томати, зелень.

  6. Посолити, поперчити і заправити оливковою олією.

Салат з кіноа

for.vegan.with.love / Instagram
Фото: for.vegan.with.love / Instagram

Інгредієнти:

  • 5 г насіння льону

  • 30 г гречки зеленої пророщеної

  • 70 г кіноа

  • 10 г петрушки

  • 10 г м’яти

  • 1 шт. лимон

  • 5 г імбиру

  • 10 г олії оливкової

  • 15 г сушеної журавлини

  • 10 г горіха кеш’ю

  • ½ шт. авокадо

  • 10 г меду

  • 100 г тофу

Приготування:

  1. Відварити кіноа. Крупу залити водою пропорції 3 частини води, 1 частина кіноа), трохи підсолити і поставити на вогонь. Після закипання крупу варити до м’якості (близько 12−15 хвилин).

  2. Просмажити горіхи: на сухій і дуже гарячій сковороді обпалити з усіх боків.

  3. Зібрати салат: почистити імбир і дрібно нарізати, журавлину порубати, нарізати зелень.

  4. Зібрати в одну миску зелень, кіноа, пророщену гречку, льон, імбир і журавлину. Заправити сіллю, медом, оливковою олією і лимонним соком. Довести до смаку і викласти в тарілку.

  5. Поруч акуратно викласти тофу, нарізаний скибочками.

  6. Авокадо нарізати великими кубиками, заправити сіллю, соком лимона і оливковою олією та додати до салату.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X