Астронавти за. Чому NASA вважає кіноа ідеальною крупою для людини

5 червня 2019, 02:57

Що, якби вам довелося все життя їсти тільки один вид каші? Яку б ви обрали? Відповідь на це питання в 1990-х роках дали вчені з NASA. Експерти шукали ідеальну крупу для того, щоб її можна було відправити з астронавтами в космос. У підсумку вони вибрали кіноа.

У NASA заявили, що кіноа потенційно можна вирощувати на космічних станціях. На сьогодні не існує ідеального продукту, який повністю задовольнить всі потреби людини в поживних речовинах. Однак, якщо вибирати серед всіх варіантів доступної їжі, то крупа кіноа є близькою до ідеального продукту.

Відео дня

Кіноа — що це таке?

Кіноа — це псевдозлаковая культура, яка не містить глютену. Її зернятка нагадують гречану крупу. За кольором вона може бути чорною, бежевою або червоною і навіть фіолетовою. Батьківщина цієї крупи — Південна Америка. У індіанців кіноа була основою їхнього харчування, зерна цієї крупи вважалися священними.

Користь кіноа: БЖУ, калорійність, властивості

  • не містить глютен;
  • має низький глікемічний індекс;
  • багата фосфором, кальцієм, калієм, цинком, залізом, містить вітаміни групи В;
  • містить високий вміст клітковини, а також білка (набагато більше, ніж в пшениці, ячмені та рисі);
  • містить значущу для круп кількість рослинного жиру — більше 6% сухої ваги.

Крупа кіноа — незамінний продукт для людей, які страждають непереносимістю глютену, а також вегетаріанців. Кіноа також буде корисна людям із цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або зайвою вагою.

Калорійність кіноа становить 368 калорій на 100 г.

Протипоказання і шкода кіноа

Істотних протипоказань до вживання кіноа немає, але годуючим жінкам і дітям варто бути обережними. Оскільки ці категорії людей схильні до виникнення алергічних реакцій, перед вживанням кіноа рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Як готувати кіноа?

Спочатку крупу слід добре промити, щоб позбутися гіркоти, та просушити. Після цього можна приступати до приготування. Готувати кіноа потрібно так само, як і звичну рисову або гречану кашу. На один стакан крупи беруть дві склянки води. Варити кіноа потрібно близько 15 хв на повільному вогні, поки не випарується вся вода. Після чого додати в кашу масло і посолити. Також крупу можна прожарити на сковороді для посилення смаку.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X