Кекси та печиво. Італійська святкова випічка — три прості рецепти

Кекси на сирі довше залишаються свіжими (Фото:instagram.com/tavolartegusto)
Публікуємо смачні сезонні рецепти від фуд-блогерки Сімони Мірто.
Кожна країна має свої святкові ласощі, декотрі з яких вже стали міжнародними улюбленцями. При шаленій популярності італійської кухні, її різдвяна випічка незаслужено не дуже популярна. Ми зібрали невелику добірку вишуканих десертів, котрі варто спробувати цієї зими. Серед них — кекс із маскарпоне, що довго залишається свіжим, торт з рикотою та апельсинами та горіхове печиво рококо.
Рецепт кексу з максарпоне
Інгредієнти на форму 20−22 см:
- 200 г борошна
- 200 г маскарпоне
- 2 великих яйця
- 160 г цукру
- 50 г олії
- 1 паковання ваніліну чи насіння ванілі
- 1 паковання розпушувача
- 120 г шоколадної стружки (за бажанням)
- 1 ст.л. цукрової пудри для декору
Приготування:
1. Збийте яйця з цукром і ваніллю на великій швидкості протягом 2 хвилин, потім повільно додайте олію і за нею маскарпоне, продовжуючи збивати.
2. Останніми додайте просіяні розпушувач і борошно, збиваючи на невеликій швидкості, поки не отримаєте густу та добре змішану суміш.
3. За бажанням додайте шоколадну стружку чи сухофрукти, перемішайте та вилийте суміш у добре змащену маслом і присипану борошном форму для запікання.
4. Відправте кекс у духовку запікатися при 180 °C приблизно 40 хвилин. Готовий кекс дістаньте з духовки, лишіть охолонути на 10−15 хвилин, потім дістаньте з форми та присипте цукровою пудрою.
Смачного!
Рецепт торта з рикотою та апельсинами
Інгредієнти на форму приблизно 24 см:
- 200 г борошна
- 200 г свіжої рикоти
- 2 великих яйця
- 160 г цукру
- 50 г соняшникової олії (або 50 г топленого вершкового масла)
- 2 ст.л. молока
- цедра 1 великого лимона
- цедра 1 великого апельсина
- 1 паковання ваніліну за бажанням
- 1 паковання розпушувача
Для декору:
- 2 цілих апельсина
- 3 ст.л. цукру
- апельсиновий сік +1 ч.л. меду
Приготування:
1. Перш за все, дістаньте всі інгредієнти з холодильника та дайте нагрітися до кімнатної температури. Рикоту перемішайте до отримання кремової текстури.
2. Цедру апельсина і лимона натріть на тертці і перекладіть у миску, де будете збивати яйця. Додайте в ту ж миску цукор і яйця та збивайте суміш протягом 3 хвилин, доки не отримаєте прозору та пінисту суміш.
3. Коли яєчна суміш стане однорідною, введіть розтоплене масло і збивайте ще хвилину.
4. Потім додайте 1 столову ложку борошна, згодом рикоту і продовжуйте збивати на середній швидкості ще 1 хвилину до кремоподібної суміші.
5. Додайте борошно, попередньо змішане з розпушувачем і ваніліном, та збивайте на низькій швидкості. Останнім додайте молоко і вимкніть через хвилину.
6. Вимийте та очистіть апельсини, наріжте кружечками товщиною 4 мм. Змастіть форму для запікання маслом і притрусіть борошном. Розсипте 3 столові ложки цукру та розкладіть скибочки апельсина по всьому дну. Зверху вилийте тісто.
7. Випікайте кекс у розігрітій до 180 °C духовці приблизно 35 хвилин до золотистої скоринки. У цей час проваріть на повільному вогні впродовж 5 хвилин апельсиновий сік і мед.

8. Переверніть торт на тарілку, зніміть форму для запікання та полийте кекс сиропом.
Смачного!
Рецепт печива рококо
Інгредієнти на 25 шт.:
- 500 г борошна
- 400 г цукру
- 250 г мигдалю
- 150 г води
- тертої цедри 2 апельсинів
- тертої цедри 1 лимона
- 1 ч.л. какао-порошку
- 2 ч.л. прянощів (змішати разом 12 г кориці, 2 г мускатного горіха, 2 г перцю, 2 г гвоздики, 2 г коріандру, 2 г бадьяна)
- ½ ч.л. розпушувача
- 1 яєчний жовток для змащування
Приготування:
1. Спочатку змішайте в мисці борошно, прянощі, цукор, просіяний какао-порошок і розпушувач. Потім додайте цедру цитрусових і злегка подрібнений мигдаль.
2. Додайте в тісто воду та перемішуйте, починаючи з центру, доки не отримаєте м’яке та нелипке тісто.
3. Розділіть тісто на шматочки по 65−75 г (25 печевин) і сформуйте печевини: спочатку скрутіть ковбаски, а потім закрийте їх у кільця, загладивши місце з'єднання.
4. Розкладіть печиво на застелене пергаментом деко на певній відстані, змастіть кожне яєчним жовтком. Випікайте в духовці при 180 °C приблизно 20 хвилин.
Готовому печиву дайте охолонути впродовж години.
Смачного!