«Не стільки смачно, як страшно». Як правильно їсти кавуни, щоб організм отримав користь — поради експерта із харчування

2 вересня 2021, 22:08

У розпал сезону кавунів Радіо НВ розпитало експерта із харчування Максима Погорілого про корисні властивості смугастої ягоди та шкоду для організму, яку може спричинити переїдання.

Максим Погорілий

Дієтолог, коуч з трансформації харчування

 — Існує думка, що кавуни, це смачно, але від них жодної користі. Ви спростуєте її чи підтримаєте?

— Я теж думаю, що кавуни — це не стільки смачно, як страшно. Кожен продукт потрібно їсти в поєднанні з тими продуктами, які роблять його кориснішими. Також потрібно дивитися на баланс користі та шкоди. І от шкоди від кавуна може бути значно більше, якщо ви їсте його неправильно.

Відео дня

— А як можна неправильно їсти кавун? Дехто їсть кавун із хлібом, інші - із солоними огірками.

— Кавун, із погляду мінеральних речовин, вітамінів — це ніщо практично. Навіть яблука та груші, які є найменш вітамінними продуктами, перевищують вміст корисних речовин в декілька разів. Але в кавуні величезна кількість фруктози (фруктовий цукор, що перетравлюється тільки печінкою), який спочатку переробляється в жир, а потім уже в енергію. І організм любить переробити фруктозу на жир, накопичити і потім уже добувати з нього енергію. Цей жир накопичується саме всередині живота і робить так, що живіт потім у нас вип’ячується. Тому фруктози не можна переїдати.

— «До побачення, кавунова дієто!» — це називається зараз, так?

— Кавунова дієта абсолютно ідіотична річ. Фруктози у 100 грамах кавуна приблизно 20% денної можливої норми. Тобто півкілограма кавуна, а це півлітрова баночка всього-на-всього, — це вже абсолютно топ по фруктозі. Якщо ви з'їли півкілограма кавуна, то більше нічого фруктозного ви їсти не можете. І йдеться не тільки про фрукти. Наприклад, звичайна цибуля також містить багато фруктози. Тому кавуна багато їсти не можна. Звичайно, якщо ви пару тижнів поїсте кавун, страшного нічого не станеться, але і користі буде небагато.

— Розказують, що користь від кавунів ще і у підвищеній сечогонності. Тобто так очищаються нирки. Це міф? Чи частина правди у цьому є?

— Це не міф. Кавун трошки підвищує сечогінність. Втім пиво працює так само, але ніхто не каже, що пити пиво літрами — це промити свої нирки. У кавуні є одна користь — лікопен. Це каротиноїд, який накопичується у нас під шкірою. Він захищає шкіру від пошкодження ультрафіолетом, а також він дуже-дуже корисний для здоров’я серця. У ста грамах кавуна є 100% денної норми лікопену, але він дуже погано засвоюється без жиру. Тому якщо кавун їсти правильно, тобто їсти його після якихось жирних продуктів, то хоч якусь користь ви від нього отримаєте.

Слухайте подкаст на цю тему
Редактор: Юлія Козіна

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X