Вечірня кава. Як кавові коктейлі стали світовим трендом — експерт

20 жовтня 2021, 15:51
Артем Бакуров став фіналістом World Coffee in Good Spirits 2018 (Фото:artembakurov / instagram.com)

Артем Бакуров став фіналістом World Coffee in Good Spirits 2018 (Фото:artembakurov / instagram.com)

Гостем шоу Новий ранок на Радіо НВ став Артем Бакур, фіналіст світового чемпіонату в дисципліні Кава і Алкоголь, який розповів про моду на кавові коктейлі.

Латте або фраппе ми вважаємо кавовими напоями, а ось напій з додаванням алкоголю, такий як кава по-ірландськи — це вже коктейль. На запитання звідки пішла мода на кавові коктейлі, як вибрати хороший коктейль і як його приготувати, ведучим Павлу Новікову і Юлії Петровій розповів експерт у питаннях кави.

Відео дня

Артем Бакуров

Фіналіст World Coffee in Good Spirits 2018

Насправді кавових коктейлів досить мало в світі, найпопулярніший — це, природно, кава по-ірландськи, потім — еспресо-мартіні. І далі вже, коли бари створюють індивідуальні коктейлі, там вже хлопці самі придумують. В цілому хороший коктейль, на мою думку, — це зроблений з кави, яка належить до класу specialty, тобто це якісна кава, і яка свіжого обсмажування. Ми не відносимо туди каву Lavazza, Illy або каву, яка продається в магазинах. Ні, звичайно, тому що у неї немає свого смакового спектра, який може доповнити коктейль.

Спочатку ці коктейлі пили, щоб могли підбадьоритися паралельно. Зараз це стало популярним з тієї причини, що кава стала мати багатогранний смак, вона відкритіша, яскравіша, смачніша, ніж це було раніше. І люди почали розуміти, що каву можна доповнити алкоголем. Тому що у неї умовно є свій спектр смаку, припустимо, квіткові відтінки, цитрусові відтінки. І бариста доповнюють ці відтінки певним алкоголем, певними інгредієнтами.

jeppe monster / unsplash
Фото: jeppe monster / unsplash

Для приготування вдома можна відштовхнутися від того, холодна кава чи гаряча. Можна зробити щось схоже на айриш каву, тільки без додавання вершків.

Тобто, ми беремо чорну каву, припустимо, приготовану методом фільтр, беремо віскі, беремо цукрову основу, наприклад, тростинний сироп, сироп з тростинного цукру або сироп з ванілі мадагаскарської. Плюс можна додати лікер апельсина. І ось у нас виходить гарячий зігріваючий коктейль. І ти додаєш туди, що дуже важливо, невелику кількість алкоголю. Ти додаєш умовно 20 мл віскі, 10 мл лікеру і 20 мл цукру, щоб врегулювати. І все. І виходить, що коктейль збалансований, він не супер-важко готується, все досить просто.

Якщо ми говоримо, люди умовно готують еспресо, з еспресо історія складніша, його я рекомендую готувати в холодному вигляді. Тобто, ти додаєш еспресо, додаєш ягідне пюре — найпростіше ягідне пюре з лісових ягід, джин і цукровий сироп. Дуже круто поєднується з джином. Все це з льодом перемішуємо, отримуємо хороший збалансований коктейль.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X