Колд брю, айріш кава та флетред. Експерт розповів, які кавові напої варто обов’язково спробувати

3 лютого 2021, 06:45

В ефірі Картата потата від 27 січня Вадим Грановський розповів про сучасну кавову культуру, колд брю, історію та приготування айріш кави, а також розкрив секрет власного фірмового напою.

Вадим Грановський

Власник кав'ярні Coffee in Action і чемпіон Британії по заварюванні кави в джезві

Чому всі переходять на колд брю?

Колд брю — це взагалі така нова категорія кавових напоїв, яка стрімко набирає популярності, хоча в неї дуже глибока історія, їй, певно, понад 500 років. Ще голандці за часів військових та торгових експедицій готували каву таким способом під час колонізації Індонезії.

Відео дня

Cold brew — це два слова англійською мовою — холодний і заварювання. Коли ми готуємо колд брю, ми замість високої температури (тому що зазвичай кава готується з гарячою водою), використовуємо час, тобто мелена кава, вода і час: 8, 12, 16, інколи більше годин. І холодна вода екстрагує зовсім інші ароматичні компоненти та не екстрагує окремі речовини, які, наприклад, роблять каву гіркою, тому правильно приготований колд брю більш делікатний, більш насичений.

Дійсно, він готовий до вживання і в нього строк зберігання два-три тижні, місяць і більше в холодильнику. У такій каві менше кислотності, і вона від часу навіть виграє, тобто через тиждень після приготування має більш збалансований смак, тоді як звичайна кава, наприклад, еспресо живе кілька секунд, а решта видів кави холодними майже не смакують.

Coffee in Action
Фото: Coffee in Action

Останні кілька років колд брю набирає шаленої популярності, і вже зрозуміло, що це не є трендом, який може зникнути. Це є своєрідною еволюцією кави. І колд брю стає унікальним преміальним напоєм, якщо зроблений правильно. Як вина, його географіка кави і специфіка приготування, рецептура, дає різні відтінки смаків. Тому люди часом п’ють її, як віскі. Ми просто використовуємо лід, колд брю, і в залежності від того, звідки зерна, Кенія, Ефіопія, Гватемала, отримуємо геть різні смаки. Більше того, вдома колд брю — ідеальний «карантинний» напій. Люди в нас його почали купувати, тому що можна собі кілька пляшечок в холодильнику поставити, і в залежності від того, що потрібно, дістаєш і змішуєш або п'єш чистим.

Більше того, коли мені кажуть, що найшвидша кава — розчинна, я згадую, що є колд брю, який вже продається вже готовим. Пляшка 200 мл у нас коштує 149 грн, але це концентрат, там вісім еспресо. Тому не потрібно приносити в жертву якість і смак: колд брю і якісний, і смачний, і вже готовий до вживання. Його дуже полюбили водії авто, тому що це як енергетик. Кілька ковтків колд брю, і тобі не потрібно купувати ред булл.

Як правильно нагріти колд брю?

Найшвидший спосіб — це просто змішати з гарячою водою один до одного. Ви отримаєте температуру, яку комфортно пити, і дуже схоже на хорошу фільтр каву. Холодну каву також можна змішати з молоком, з соком чи з алкоголем.

an nguyen / unsplash
Фото: an nguyen / unsplash

Що таке кава по-ірландськи?

Це гаряча кава з холодними вершками і крапелькою ірландського віскі. За ароматикою, відчутно, що є алкоголь, але його там дуже небагато. Це символічна присутність алкоголю, але вона зігріває. Ще ми п'ємо гарячу каву крізь холодні вершки, і цей температурний контраст — одна з родзинок цього напою. Якщо правильно збити холодні вершки, ми можемо їх викласти на поверхню напою, і вони не будуть змішуватися з ним, а тому ми отримаємо ще й візуальну естетику: чорна кава з поверхнею, як у пива Guinness.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Джо Шерідан, до речі, — це людина, яка винайшла каву по-ірландськи. Це шеф-кухар трансатлантичного аеропорту Foynes. Тоді літали гідролітаки — це 1943 рік. І от Джо Шерідан, який хотів зігріти пасажирів, приготував їм каву з вершками і віскі. Перший пасажир, який скуштував, був здивований цим яскравим смаком, і запитав: «Це у вас бразильська кава? Дуже смачно». На що Шерідан відповів: «Ні, це ірландська кава».

Айріш кава — напій, який зупиняє час. Не потрібно поспішати, наздоганяти, зупинись і отримай насолоду, ці 10−15 хвилин, вони твої - живи.

Вадим Грановський
Фото: Вадим Грановський

Який алкоголь краще використовувати?

Існує декілька легенд. Є такий віскі Powers, який першим почали розливати в пляшки, не в бочки. Кажуть, що Powers був тим самим віскі, який в оригінальному рецепті використовував Джо Шерідан.

Я використовував Cold Brew Jameson, які випустили спеціальну суміш кави та віскі. Тут вміст алкоголю нижчий, ніж у звичайному напої - 30%. Україна, між іншим, це всього четверта країна, де Jameson анонсували цей продукт, тобто Україна в числі перших. Саме завдяки нашій кавовій культурі там вирішили, що українці зрозуміють і готові до цього продукту.

А взагалі можна експериментувати, спробувати ром, наприклад. Різний віскі, ірландський, шотландський… Шукайте свої смаки. Нові смаки — це коли ви знаходите щось цікаве для вас. Ви спробуєте 10 різних рецептів, додасте ром, додасте віскі, додасте якісь настоянки.

Coffee in Action
Фото: Coffee in Action

Irish Coffee — рецепт

Інгредієнти:

  • Фільт-кава — 125−150 мл
  • Віскі або інший алкоголь — 25 мл
  • Цукор — 2 маленькі кубики
  • Вершки 30% або більше — 50−70 мл

Приготування:

Налийте гарячу воду в келих для кави по-ірландськи — він має бути теплим.

Приготуйте каву: в ідеалі - фільтр-каву, але це може бути і френч-прес, воронка, кемекс, можете взагалі в чашці заварювати, але потім відфільтруйте її від кавової гущі. Можна просто змішати cold brew з гарячою водою, 75 мл cold brew та 50 мл води. Використовуйте будь-що окрім чистого еспресо, принаймні американо.

Додайте в склянку дві грудочки цукру. Бажано буряковий, неочищений або тростинний.

Додайте віскі та ретельно перемішайте рідину ложечкою — цукор має розчинитися. Напій стане збалансований та легко триматиме вершки на поверхні.

Дістаньте з холодильника вершки, збийте їх з льодом в барному шейкері та акуратно вилийте на поверхню кави за допомогою ложки.

Робіть повільні великі ковтки, пийте гарячу каву крізь холодні вершки. Приготуйте серветку — якщо ви п'єте каву по-ірландськи правильно, обов’язково з’являться вершкові вуса.

Смачного!

Кава по-грановськи чи флетред

Усе розпочиналося із кави з апельсиновим соком, зараз її готують повсюди. А є особлива «кава по-грановськи» — це кава разом із гранатовим соком. Я, власне, мрію, щоб флетред, саме таку назву має цей напій, став не менш популярним, ніж кава по-ірландськи. Тобто кава, народжена в Києві, новий рецепт, який зараз є торговою маркою. Він смачний, уяви собі, ми поєднуємо каву, подвійний еспресо, свіжо приготований сік гранату, для приготування якого ми використовуємо ручний прес і відбірні гранати, і трішки апельсинового соку, разом з його оліями, з цедрою.

У нас флетред вже став візитівкою, люди їдуть спеціально з інших міст, а інколи з інших країн скуштувати цей напій. І повертаються, тобто це стає звичкою, у нас третина відгуків тільки про флетред. Але його можна готувати і вдома: кава, гранати, апельсин.

Показати ще новини
Радіо NV
X