Кассероль, конфітюр і тірамісу. Три небанальні сезонні страви з гарбуза
Кулінар і власниця ресторанів Patison і Delish cafe Вікторія Фішич поділилася рецептами трьох вишуканих страв, в яких гарбуз стає справжньою зіркою.
Напередодні Гелловіну продовжуємо гарбузовий «марафон» і пропонуємо приготувати кілька незвичайних, але дуже смачних страв з цього овоча, який здатний на більше, ніж бути просто начинкою для пирога чи основою для супу.
Кулінар Вікторія Фішич поділилася рецептами касероля, або запіканки, конфітюру та тірамісу.
Рецепт касероля з гарбуза
Слово касероль має французьке коріння. Спочатку так називалася каструля з жароміцного матеріалу з кришкою, в якій страву запікали в духовці та в ній же подавали на стіл. Пізніше цим словом стали називати й самі страви, запечені в духовці. Українською — це просто запіканка.
Касероль можна приготувати з чого завгодно — м’яса, риби, овочів, сиру. Але в сезон гарбуза варто зробити його саме з цим овочем.
Інгредієнти:
- Гарбуз — 900 г (вага вже очищеного)
- Яйце — 4 шт
- Сир плавлений — 120 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений — за смаком
- Молоко — 120 г
- Майонез — 80 г
Приготування
Гарбуз наріжте на тонкі слайси (3−5 мм завширшки) і покладіть на деко з попередньо налитою водою (зовсім трохи).
Поставте в розігріту до 180 °C духовку і випікайте близько 8 хвилин. Гарбуз має бути аль денте, щоб слайси не ламалися і не розвалювалися.
Приготуйте заливку: в міксер покладіть яйця, молоко, майонез (краще власного приготування), сіль, перець і натертий плавлений сир. Збийте до однорідної консистенції.
У форму для випікання викладіть по черзі шарами пропарений гарбуз і заливайте кожен шар яєчно-молочною сумішшю: шар гарбуза — шар суміші.
Запечіть касероль у духовці при температурі 185 °C 20−25 хвилин. На останніх 5 хвилинах увімкніть обдув, щоб зарум’янити страву.
Рецепт гарбузово-апельсинового конфітюру
«У цьому конфітюрі поєднуються дві яскраві, сильні ноти — цитрусова й анісова, і в результаті народжується новий смак і аромат, яким і просочується гарбуз», — пише кулінар.
інгредієнти
- Гарбуз — 500 г (очищений)
- Апельсин — 2 шт
- Цукор — 115 г
- Анісова зірочка — 1 шт.
Приготування:
Гарбуз наріжте на дрібні кубики.
Зніміть з апельсинів цедру та вичавіть сік.
У сотейник влийте апельсиновий сік, додайте цедру, цукор і анісову зірочку. Варіть на повільному вогні близько 10 хвилин, постійно помішуючи.
У форму для випікання викладіть гарбуз і залийте гарячим апельсиновим сиропом.
Випікайте в духовці при температурі 180 °C протягом години. Після готовності остудіть.
Подавайте на сніданок — з сиром, йогуртом або вівсяною кашею.
Рецепт гарбузового тірамісу
Для десерту знадобиться бісквіт, сметанний крем і апельсиново-гарбузовий конфітюр з попереднього рецепту.
Інгредієнти:
- Яйця — 3 шт
- Борошно — 75 г
- Цукор — 110 г
- Ваніль — 1 г
- Сметана 20% - 350−400 г
- Цукрова пудра — 100 г
- Загущувач для сметани — 12 г (одна упаковка)
- Гарбузово-апельсиновий конфітюр
Приготування:
Приготуйте конфітюр і приступайте до бісквіту. Розділіть білки та жовтки. У жовтки додайте половину всього цукру та ваніль. Міксером на максимальній швидкості збийте жовтки протягом 5−7 хвилин до отримання дуже щільної та світлої маси.
Окремо збийте білки до пружних піків. Не припиняючи збивати, всипте невеликими порціями решту цукрового піску та доведіть до міцних піків.
У жовтки додайте білки та повільно й акуратно лопаткою перемішайте до однорідності. Далі додайте половину борошна та знову перемішайте до однорідності. Мішайте повільно, без різких рухів, щоб не збити об'єм. Таким чином у два-три заходи додаючи борошно, обережно замішайте тісто.
Тісто перекладіть у форму для випічки діаметром 21 см, попередньо змащену маслом і присипану борошном.
Ставте в духовку розігріту до 180 °C на 30−40 хвилин. Під час випічки перші 25 хвилин духовку не відкривайте, щоб від перепаду температури бісквіт не впав.
Дістаньте з духовки і дайте охолонути. Він виходить дуже повітряний і легкий, і тому, щоб він не просів під власною вагою, його краще остуджувати, не витягаючи з форми, просто перевернувши її догори дригом.
Для приготування крему збийте міксером сметану протягом 1 хвилини, в ній з’явиться багато бульбашок. Додайте цукрову пудру і продовжуйте збивати. Далі додайте загущувач і збивайте 2−3 хвилини. Крем відразу почне загусати.
Зберіть десерт. Візьміть конфітюр і відокремте сироп від шматочків гарбуза. Бісквіт наріжте кубиком і кожен шматочок просочіть сиропом, поміщаючи його на 1−2 секунди в сироп. ⠀
Викладайте шарами: бісквіт, потім — сметанний крем і гарбуз. Повторіть кілька разів.
Дайте десерту настоятися пару годин і подавайте! ⠀
Якщо ви приготували десерт порційно і не з'їли все за один раз, то його можна зберігати в холодильнику до 3-х днів. ⠀
Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.