Кассероль, конфітюр і тірамісу. Три небанальні сезонні страви з гарбуза

28 жовтня 2020, 05:33

Кулінар і власниця ресторанів Patison і Delish cafe Вікторія Фішич поділилася рецептами трьох вишуканих страв, в яких гарбуз стає справжньою зіркою.

Напередодні Гелловіну продовжуємо гарбузовий «марафон» і пропонуємо приготувати кілька незвичайних, але дуже смачних страв з цього овоча, який здатний на більше, ніж бути просто начинкою для пирога чи основою для супу.

Відео дня

Кулінар Вікторія Фішич поділилася рецептами касероля, або запіканки, конфітюру та тірамісу.

Рецепт касероля з гарбуза

Слово касероль має французьке коріння. Спочатку так називалася каструля з жароміцного матеріалу з кришкою, в якій страву запікали в духовці та в ній же подавали на стіл. Пізніше цим словом стали називати й самі страви, запечені в духовці. Українською — це просто запіканка.

Касероль можна приготувати з чого завгодно — м’яса, риби, овочів, сиру. Але в сезон гарбуза варто зробити його саме з цим овочем.

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 900 г (вага вже очищеного)
  • Яйце — 4 шт
  • Сир плавлений — 120 г
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком
  • Молоко — 120 г
  • Майонез — 80 г

Приготування

Гарбуз наріжте на тонкі слайси (3−5 мм завширшки) і покладіть на деко з попередньо налитою водою (зовсім трохи).

Поставте в розігріту до 180 °C духовку і випікайте близько 8 хвилин. Гарбуз має бути аль денте, щоб слайси не ламалися і не розвалювалися.

Приготуйте заливку: в міксер покладіть яйця, молоко, майонез (краще власного приготування), сіль, перець і натертий плавлений сир. Збийте до однорідної консистенції.

У форму для випікання викладіть по черзі шарами пропарений гарбуз і заливайте кожен шар яєчно-молочною сумішшю: шар гарбуза — шар суміші.

Запечіть касероль у духовці при температурі 185 °C 20−25 хвилин. На останніх 5 хвилинах увімкніть обдув, щоб зарум’янити страву.

Рецепт гарбузово-апельсинового конфітюру

«У цьому конфітюрі поєднуються дві яскраві, сильні ноти — цитрусова й анісова, і в результаті народжується новий смак і аромат, яким і просочується гарбуз», — пише кулінар.

інгредієнти

  • Гарбуз — 500 г (очищений)
  • Апельсин — 2 шт
  • Цукор — 115 г
  • Анісова зірочка — 1 шт.

Приготування:

Гарбуз наріжте на дрібні кубики.

Зніміть з апельсинів цедру та вичавіть сік.

У сотейник влийте апельсиновий сік, додайте цедру, цукор і анісову зірочку. Варіть на повільному вогні близько 10 хвилин, постійно помішуючи.

У форму для випікання викладіть гарбуз і залийте гарячим апельсиновим сиропом.

Випікайте в духовці при температурі 180 °C протягом години. Після готовності остудіть.

Подавайте на сніданок — з сиром, йогуртом або вівсяною кашею.

Рецепт гарбузового тірамісу

Для десерту знадобиться бісквіт, сметанний крем і апельсиново-гарбузовий конфітюр з попереднього рецепту.

Інгредієнти:

  • Яйця — 3 шт
  • Борошно — 75 г
  • Цукор — 110 г
  • Ваніль — 1 г
  • Сметана 20% - 350−400 г
  • Цукрова пудра — 100 г
  • Загущувач для сметани — 12 г (одна упаковка)
  • Гарбузово-апельсиновий конфітюр

Приготування:

Приготуйте конфітюр і приступайте до бісквіту. Розділіть білки та жовтки. У жовтки додайте половину всього цукру та ваніль. Міксером на максимальній швидкості збийте жовтки протягом 5−7 хвилин до отримання дуже щільної та світлої маси.

Окремо збийте білки до пружних піків. Не припиняючи збивати, всипте невеликими порціями решту цукрового піску та доведіть до міцних піків.

У жовтки додайте білки та повільно й акуратно лопаткою перемішайте до однорідності. Далі додайте половину борошна та знову перемішайте до однорідності. Мішайте повільно, без різких рухів, щоб не збити об'єм. Таким чином у два-три заходи додаючи борошно, обережно замішайте тісто.

Тісто перекладіть у форму для випічки діаметром 21 см, попередньо змащену маслом і присипану борошном.

Ставте в духовку розігріту до 180 °C на 30−40 хвилин. Під час випічки перші 25 хвилин духовку не відкривайте, щоб від перепаду температури бісквіт не впав.

Дістаньте з духовки і дайте охолонути. Він виходить дуже повітряний і легкий, і тому, щоб він не просів під власною вагою, його краще остуджувати, не витягаючи з форми, просто перевернувши її догори дригом.

Для приготування крему збийте міксером сметану протягом 1 хвилини, в ній з’явиться багато бульбашок. Додайте цукрову пудру і продовжуйте збивати. Далі додайте загущувач і збивайте 2−3 хвилини. Крем відразу почне загусати.

Зберіть десерт. Візьміть конфітюр і відокремте сироп від шматочків гарбуза. Бісквіт наріжте кубиком і кожен шматочок просочіть сиропом, поміщаючи його на 1−2 секунди в сироп. ⠀

Викладайте шарами: бісквіт, потім — сметанний крем і гарбуз. Повторіть кілька разів.

Дайте десерту настоятися пару годин і подавайте! ⠀

Якщо ви приготували десерт порційно і не з'їли все за один раз, то його можна зберігати в холодильнику до 3-х днів. ⠀

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X