Сезонний делікатес. Як готувати їстівні каштани

Каштани можна готувати в духовці або на сковороді (Фото:instagram.com/mare.minko)
Осінь — традиційний сезон каштанів у багатьох країнах. Розповідаємо, як легко приготувати цей плід.
Хоча Київ асоціюється зі словом «каштани», версія цього дерева з їстівними плодами не дуже популярна в Україні. При цьому каштани є чи не улюбленим осіннім стритфудом у Туреччині й Італії. Смак плодів водночас ніжний і терпкий, а подавати їх можна і як солону закуску, і як десерт.
Важливо зазначити, що готувати можна плоди виключно їстівних каштанів.
Рецепт каштанів у духовці
Щоб приготувати каштани, вам знадобляться власне вони й духовка.
Перед приготуванням замочіть каштани у воді десь на 1 годину. Потім промийте їх, надріжте хрест-навхрест, щоб вони не луснули під час запікання, та відправляйте в духовку. Запікайте каштани 30 хвилин при температурі 180 °C.
Подавати можна без добавок, посоливши чи поливши медом/сиропом.
Рецепт каштанів на сковороді
Щоб приготувати каштани на сковороді, зробіть на них надрізи віправте на сковородіку з товстим дном та накрийте вологим паперовим чи звичайним рушником, щоб вони не пересушилися. Або ж ви можете налити на сковорідку трохи води. Смажте каштани під кришкою, періодично помішуючи, близько 30−35 хвилин.
Рецепт варених каштанів
Щоб приготувати каштани, зробіть надрізи, перекладіть їх у кастрюлю, залийте гарячою водою і доведіть до кипіння. Потім варіть плоди близько 20 хвилин до м’якості шкірки.
Злийте воду з каштанів, накрийте кришкою і залиште на 5 хвилин. Потім очистіть м’якоть і їжте, поки вони ще теплі.
Рецепт каштанової пасти
Інгредієнти:
- 800 г сирих каштанів
- 1 стакан цукру
- 13/4 склянки води
- 1 ч.л. чистого екстракту ванілі
Приготування:
Нагрійте духовку до 200 °C, надріжте каштани хрест-навхрест і відправте запікатися впродовж 15−20 хвилин. Вийміть з духовки, через 5−7 хвилин очистіть каштани від шкаралупи і дайте їм повністю охолонути.
У середній каструлі доведіть до кипіння каштани, цукор і воду. Зменшіть вогонь і варіть, поки більша частина рідини не випарується, 25−35 хвилин. Зніміть з вогню та додайте ваніль.
Процідіть каштанову суміш, залишивши рідину й самі каштани.
Перекладіть каштани у блендер чи комбайн і збивайте до однорідності. Додавайте ту кількість зцідженої рідини, яка потрібна для бажаної консистенції пасти.
Смачного!