Вдосконалений рецепт. Французький картопляний гратен із сиром

20 січня, 22:35
Верхній шар сиру потрібно викладати не відразу (Фото:instagram.com/theoriginaldish)

Верхній шар сиру потрібно викладати не відразу (Фото:instagram.com/theoriginaldish)

У класичному рецепті сир не додають, однак із ним страва стає значно смачнішою та ніжнішою.

Гратен дофінуа — це французька страва, котра є нарізаною тонкими слайсами картоплею, що запікається в молоці чи вершках. Ця старовинна страва згадується в кулінарних книгах вже з 1788 року і, як і більшість страв французької кухні, має певні визначені правила приготування. Однак кулінари, природньо, експериментують з рецептурою, а тому в страві може з’явитися сир, котрий, насправді, робить гратен іще ніжнішим.

Відео дня

Рецепт запеченої картоплі дофінуа

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки / 375 мл вершків
  • 2 подрібнених зубчики часнику
  • 30 г / 2 ст.л. розтопленого масла
  • 1,25 кг крохмалистої картоплі
  • 1 ч.л. солі
  • ¼ ч.л. перцю
  • 2 ч.л. листя чебрецю (за бажанням)
  • 2,5 склянки / 250 г тертого сиру грюйер

Приготування:

1. Почистіть картоплю та наріжте її тонкими круглими слайсами. Змішайте вершки, часник і масло. Натріть сир.

2. Викладіть ⅓ картоплі у форму для запікання, вилийте зверху третину вершків, посоліть, поперчіть і приправте чебрецем. Зверху посипте ¼ сиру.

3. Повторіть усе те саме ще двічі, але верхній шар не покривайте сиром.

4. Накрийте страву фольгою та відправляйте в розігріту до 180 °C духовку на 1 годину 15 хвилин. Зніміть фольгу, посипте рештою сиру та запікайте ще 15−20 хвилин до золотистого кольору.

Подавайте гарячим.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо NV
X