Вдосконалений рецепт. Французький картопляний гратен із сиром

Верхній шар сиру потрібно викладати не відразу (Фото:instagram.com/theoriginaldish)
У класичному рецепті сир не додають, однак із ним страва стає значно смачнішою та ніжнішою.
Гратен дофінуа — це французька страва, котра є нарізаною тонкими слайсами картоплею, що запікається в молоці чи вершках. Ця старовинна страва згадується в кулінарних книгах вже з 1788 року і, як і більшість страв французької кухні, має певні визначені правила приготування. Однак кулінари, природньо, експериментують з рецептурою, а тому в страві може з’явитися сир, котрий, насправді, робить гратен іще ніжнішим.
Рецепт запеченої картоплі дофінуа
Інгредієнти:
- 1,5 склянки / 375 мл вершків
- 2 подрібнених зубчики часнику
- 30 г / 2 ст.л. розтопленого масла
- 1,25 кг крохмалистої картоплі
- 1 ч.л. солі
- ¼ ч.л. перцю
- 2 ч.л. листя чебрецю (за бажанням)
- 2,5 склянки / 250 г тертого сиру грюйер
Приготування:
1. Почистіть картоплю та наріжте її тонкими круглими слайсами. Змішайте вершки, часник і масло. Натріть сир.
2. Викладіть ⅓ картоплі у форму для запікання, вилийте зверху третину вершків, посоліть, поперчіть і приправте чебрецем. Зверху посипте ¼ сиру.
3. Повторіть усе те саме ще двічі, але верхній шар не покривайте сиром.
4. Накрийте страву фольгою та відправляйте в розігріту до 180 °C духовку на 1 годину 15 хвилин. Зніміть фольгу, посипте рештою сиру та запікайте ще 15−20 хвилин до золотистого кольору.
Подавайте гарячим.
Смачного!