На двох. Як приготувати соковиту качину грудку з чорносливом і арманьяком

23 листопада 2020, 05:06
Автор: Лілія Вітюк

Існує безліч способів приготування і смакових поєднань для страв з качки. Маринований чорнослив і арманьяк додадуть м’ясу витонченість і одночасно насиченість.

Розповідаємо, як приготувати просту страву, яка зможе стати альтернативою походу в ресторан, а ще — прекрасною ідеєю для святкового меню.

Раніше НВ розповідав, як приготувати качку з апельсинами і бренді до новорічного столу за рецептом кухаря Марко Черветті, а також, як небанально приготувати обов’язкові святкові страви — холодець, олів'є, оселедець під шубою і запечену качку.

Відео дня

Як приготувати качину грудку з маринованим чорносливом і арманьяком

Інгредієнти:

Для маринованого чорносливу

  • 250 г цукру
  • 500 г чорносливу
  • 150 мл арманьяка

Для качки

  • 1 велике або 2 маленьких філе качки (близько 450−500 г) на шкірці
  • 25 г вершкового масла
  • 2 ст. л. дрібно нарізаної цибулі-шалот
  • 50 мл червоного вина
  • 125 мл наваристого курячого бульйону
  • 4 маринованих чорносливу без кісточок
  • лимонний сік (за смаком)
  • 20 мл арманьяка
Щоб качина грудка була м'якою, її потрібно правильно приготувати (Фото: Shebeko / depositphotos.com)
Щоб качина грудка була м'якою, її потрібно правильно приготувати / Фото: Shebeko / depositphotos.com

Для подачі

  • Кресс-салат
  • Картопля (за бажанням)

Приготування:

1. Замаринувати чорнослив варто хоча б за тиждень. У каструлю налийте 250 мл холодної води, додайте цукор і поставте на середній вогонь. Коли цукор розчиниться, доведіть суміш до кипіння і дайте проваритися на маленькому вогні 2 хвилини. Після цього зніміть з плити і дайте охолонути.

2. У стерильну банку з кришкою для консервування покладіть чорнослив, додайте арманьяк і залийте цукровим сиропом, щоб він покрив усі плоди. Перемішайте, щільно закрийте кришкою і поставте в шафу приблизно на два тижні.

3. Приступаємо до приготування качки. Для цього потрібно розігріти духовку приблизно до 140−160°C і поставити режим вентиляції на 3. Качині грудки очистити від сухожиль гострим ножем. На шкірку нанести ножем «сітку», прорізавши жир, але не зачіпаючи м’ясо.

4. Покладіть качину грудку шкіркою вниз в холодну жаростійку сковороду, поставте на плиту і готуйте на середньому вогні. Коли жир розтане, шкірка почне ставати хрусткою. Використовуйте стоплений жир для приготування, поливаючи їм м’ясо. Готуйте грудки протягом 8−10 хвилин, потім переверніть. Якщо жир почне ставати занадто темним — зробіть вогонь меншим.

5. Обсмажені грудки поставте в духовку і готуйте ще 8 хвилин. Можна запікати довше, якщо ви любите більш пропечене (не рожеве) м’ясо. Після цього дістаньте качку з духовки, перекладіть на дерев’яну дошку і залиште відпочивати у теплому місці. Качку накривати не потрібно.

Качку потрібно обсмажувати на власному жирі (Фото: Instagram.com/the_farmstore)
Качку потрібно обсмажувати на власному жирі / Фото: Instagram.com/the_farmstore

6. Каструлю знову поставте на плиту, розтопіть на повільному вогні вершкове масло. Протушкувати цибулю-шалот до м’якості протягом 5 хвилин. Потім додайте червоне вино (воно швидко випарується), бульйон і закип’ятити. Слідом — чотири розрізаних навпіл чорносливи. Готуйте протягом 10 хвилин, щоб довести соус до кипіння. За смаком додайте сіль, перець і кілька крапель лимонного соку, якщо соус вийшов занадто солодким. Влийте в соус арманьяк, перемішайте і зніміть з вогню.

7. Наріжте грудку слайсами і розкладіть на блюді для подачі. Прикрасьте крес-салатом і додайте ложку соусу. Зайвий качиний жир можна використовувати, щоб протушкувати картоплю — вийде смачний гарнір до страви.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X