Корисний і пікантний. П’ять кращих страв з кабачків

11 червня 2021, 04:01

Сезон кабачків настав — саме час готувати з них корисні і дієтичні страви. Ми підготували найкращі рецепти — від ніжного крем-супу до пікантних кабачків чилі.

Цукіні, або кабачки — рослини із сімейства гарбузових. Можуть бути жовтого, світло-зеленого і зеленого кольорів. Форма кабачка нагадує огірок, також зустрічаються кабачки округлої або «пляшкової» форми.

Відео дня

Кабачок вирощують цілий рік, його можна їсти сирим або запеченим, а також смажити кабачки. Його додають у салати, готують на грилі, смажать фаршировані квіти, заморожують або закривають кабачки на зиму.

Кабачки — цінний харчовий продукт, рослини із сімейства гарбузових. (Фото: pixabаy.com)
Кабачки — цінний харчовий продукт, рослини із сімейства гарбузових. / Фото: pixabаy.com

Незважаючи на те, що цукіні — це фрукт, його зазвичай готують як овоч, подають з м’ясом або рибою. Молодий кабачок має тонкий і м’який смак і маслянисту білу м’якоть. Калорійність кабачка мінімальна — всього 17 калорій. Також він містить близько 95 відсотків води і приблизно таку ж кількість вітамінів і мінералів, що й огірки. На зиму часто закривають мариновані кабачки або консервовані.

Користь кабачків

Включення в раціон кабачків допомагає уникнути проблем з травленням. Вони також містять значну кількість клітковини, електролітів та інших речовин, які необхідні для здоров’я травної системи. Цукіні багаті антиоксидантами та протизапальними продуктами, які уповільнюють старіння. Рослина підтримує здоровий кровообіг і позитивно впливає на серце.

pixabay.com
Фото: pixabay.com

Додайте цукіні в свій раціон для підвищення вироблення енергії в організмі. Йому потрібні вітаміни групи В для білкового і вуглеводного обміну. Ці вітаміни також допомагають в різних функціях мозку, включаючи пізнання. Всі вони містяться в кабачках. Також, завдяки низькій калорійності, кабачок є відмінною їжею для тих, хто хоче схуднути.

Страви з кабачків

Як приготувати кабачки. (Фото: Caroline Attwood / Unsplash)
Як приготувати кабачки. / Фото: Caroline Attwood / Unsplash

Як приготувати кабачки так, щоб вони сподобалися всій сім'ї? Ми пропонуємо вам кілька простих і смачних рецептів. Ці дієтичні страви з кабачків і смачні, і корисні.

Кабачки в духовці з сиром

Складові:

1 столова ложка оливкової олії

3 цукіні, нарізані кружальцями на ¼ дюйма товщиною

Сіль і мелений чорний перець за смаком

1/3 склянки марінара (італійський соус з томатів з часником, цибулею і пряними травами)

½ склянки дрібно тертої моцарелли

¼ чашки ковбаси пепероні

1 столова ложка італійської приправи

Кабачки в духовці. (Фото: damndelicious.net)
Кабачки в духовці. / Фото: damndelicious.net

Приготування:

Розігрійте духовку.

Нагрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Викладайте на сковороду цукіні і готуйте, перевертаючи по одному разу до золотистого кольору, по 1−2 хвилини з кожного боку. Додайте сіль і перець за смаком.

Покладіть кабачки на великий лист. Зверху кожен кабачок посипте соусом марінара, моцарелою і пепероні.

Поставте в духовку і чекайте, поки сир не розплавиться, близько 1−2 хвилини.

Подавайте до столу гарячими, за бажанням посипавши італійськими травами.

Кабачки чилі

Складові:

4 перці поблано

¼ склянки оливкової олії

600 г твердих кабачків, нарізаних дрібними кубиками

2 цибулини, нарізані дрібними кубиками

3 або 4 нарізаних зубчики часнику

1 червоний або зелений тонко нарізаний гострий перець чилі

1 столова ложка кмину

1 столова ложка коріандру

Кілька гілочок свіжого чебрецю

1 чайна ложка сушеного орегано або майорану

¼ склянки томатної пасти

1 пляшка пива

1 банка бобів

2 чашки курячого або овочевого бульйону

1 столова ложка масла

1 чашка довгозернистого білого або світло-коричневого рису

2 склянки бебі-шпинату

Кінза за бажанням

Приготування:

Обсмажте шкірку перців чилі поблано, помістивши їх на газовий пальник або під гарячу жаровню. Виймайте чилі, коли шкірка стане чорною, остудіть у щільно закритому посуді, потім очистіть і дрібно наріжте або подрібніть до стану пюре в кухонному комбайні.

Нагрійте оливкову олію на середньому вогні і додайте цукіні, цибулю, часник, гострий перець, кмин, коріандр, чебрець, орегано, сіль і перець, часто помішуйте протягом 10 хвилин. Додайте томатну пасту і перемішайте ще 1 хвилину. Розігрійте сковороду з пивом, додайте поблано і боби і приблизно половину бульйону, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 10−15 хвилин. Остудіть повністю, накрийте кришкою.

Розтопіть вершкове масло в каструлі на середньому вогні і додайте рис, смажте хвилину або дві, потім розмішайте в ½ склянки бульйону, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть під кришкою на слабкому вогні 15 хвилин.

В кухонний комбайн додайте шпинат, кінзу і трохи солі, змішайте до стану пасти. Додайте пасту в рис через 15 хвилин. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю і дайте рису постояти ще 5−10 хвилин. Збийте виделкою і подавайте в неглибоких мисках з цукіні чилі з гарніром на вибір: тортілья, сметана, лайм.

Як готувати кабачки. (Фото: Max Delsid / Unsplash)
Як готувати кабачки. / Фото: Max Delsid / Unsplash

Фаршировані кабачки

Складові:

2−3 цукіні

2 столових ложки рапсового масла

Нарізана половинка середньої цибулі

1 чайна ложка подрібненого часнику

½ фунта подрібненої індички або курки

½ склянки томатного соусу

1 чайна ложка італійської приправи

1 столова ложка копченої паприки

Сіль і перець за смаком

1 маленький зелений жовтий або червоний перець

2 столові ложки петрушки

½ чашки тертого сиру, за бажанням

Приготування:

Обріжте стебла цукіні, розріжте уздовж навпіл на половинки. Вийміть м’якоть цукіні чайною ложкою, залишивши трохи внизу. Відкладіть м’якоть в сторону. Додайте воду в каструлю середнього розміру, злегка посоліть і доведіть до кипіння. Акуратно покладіть кабачки в каструлю з киплячою водою і варіть близько 2−3 хвилин. За допомогою щипців вийміть їх з води і просушіть.

Розігрійте середню каструлю з 2 столовими ложками олії. Додайте цибулю і часник, варіть, поки цибуля не втратить запах.

Потім додайте фарш, готуйте кілька хвилин, поки м’ясо не перестане бути рожевим. Потім додайте томатний соус, італійську приправу, паприку, сіль і перець. Продовжуйте готувати протягом 3−5 хвилин. Додайте перець і петрушку — варіть ще 2 хвилини.

Нарешті, додайте близько ½ чашки м’якоті цукіні, якщо хочете. Приправи — за смаком. Відкладіть в сторону. Змастіть форму для випічки маслом. Потім почніть заповнювати кабачки м’ясною сумішшю, за бажанням посипте сиром, поставте в духовку і запікайте без кришки при температурі 350 °C протягом 15−20 хвилин. Страву з кабачків подавайте теплою.

Кабачки по-корейськи

Складові:

1 великий цукіні, нарізаний на ¼-дюймові частинки

½ склянки борошна

2 збитих яйця

2 чайні ложки солі

1−2 столові ложки рослинної або оливкової олії (для сотейника)

Приготування:

Розподіліть 1 чайну ложку солі на скибочки цукіні. Додайте залишилася 1 чайну ложку солі в збите яйце. Покладіть борошно і яйце в окремі неглибокі тарілки поруч з плитою. Розігрійте злегка змащену маслом сковороду до середньої температури.

Змастіть спочатку часточки цукіні борошном, потім занурте і покрийте збитим яйцем і покладіть на сковороду. Обсмажуйте кабачки близько 3−4 хвилин з кожного боку, перевертаючи, поки вони не стануть світло-золотисто-коричневими. Можна подавати з пряним соусом.

Крем-суп з кабачків

Складові:

½ або чверть невеликої цибулини

2 зубчики часнику

3 середніх цукіні, очистити і нарізати великими шматками

900 мл курячого або овочевого бульйону

2 столові ложки сметани зі зниженим вмістом жиру

сіль і чорний перець за смаком

свіжий тертий сир пармезан за бажанням

Крем-суп. (Фото: Wesual Click / Unsplash)
Крем-суп. / Фото: Wesual Click / Unsplash

Приготування:

Змішайте курячий бульйон, цибулю, часник і цукіні у великій каструлі на середньому вогні і доведіть до кипіння.

Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть на повільному вогні близько 20 хвилин.

Зніміть з вогню і за допомогою блендера доведіть до стану пюре. Додайте сметану і знову збивайте до отримання однорідної маси. Додайте сіль і перець за смаком. Подавайте гарячим.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X