Для зору, серця та простати. 11 корисних властивостей кабачків та цукіні

28 травня 2022, 05:50
У шкірці кабачків та цукіні міститься багато актиоксидантів (Фото:igor osinchuk / unsplash)

У шкірці кабачків та цукіні міститься багато актиоксидантів (Фото:igor osinchuk / unsplash)

Цукіні та кабачки багаті багатьма поживними речовинами та вітамінами, а в народній медицині активно використовуються для лікування застуди та інших захворювань.

Кабачки та їх підвид цукіні є рослиною з сімейства гарбузових, які насправді ботанічно класифікуються як фрукти. Кабачки виникли в Америці, а ось цукіні - італійський сорт цієї рослини.

Відео дня

З кабачків та цукіні готують безліч страв, а часто навіть замінюють ними тісто, готуючи «спагеті» з цукіні або лазанью. Також через безліч корисних властивостей кабачки завжди були популярними серед адептів народної медицини.

Розповідаємо, чим корисні кабачки й цукіні та чому вам варто включити їх у свій раціон.

У чому користь кабачків та цукіні

1.

Багаті поживними речовинами

Одна порція (225 грамів) приготованих кабачків містить:

вітамін А (40% від рекомендованої добової норми (РДН)), марганець (16% від РДН), вітамін С (14% від РДН), калій (13% від РДН), магній (10% від РДН), вітамін К (9% від РДН), фолієву кислоту (8% від РДН), мідь (8% від РДН), фосфор (7% від РДН), вітамін В6 (7% від РДН), тіамін (5% від РДН). А також невелику кількість заліза, кальцію, цинку та деяких інших вітамінів групи В.

Сирі кабачки мають той же профіль поживних речовин, що і приготовлені, але містять менше вітаміну А і більше вітаміну С.

2.

Високий вміст антиоксидантів

Антиоксиданти — це корисні сполуки, які допомагають захистити організм від пошкодження вільними радикалами. Каротиноїди, такі як лютеїн, зеаксантин та бета-каротин, особливо численні в кабачках.

Вони можуть принести користь очам, шкірі та серцю, а також забезпечити певний захист від деяких видів раку, таких як рак передміхурової залози.

Дослідження показують, що шкірка рослини містить найбільше антиоксидантів, а жовті кабачки в цьому плані корисніші за зелені.

caroline attwood / unsplash
Фото: caroline attwood / unsplash

3.

Сприяють здоровому травленню

По-перше, ці рослини багаті на воду, яка допомагає травному процесу. Це полегшує проходження продуктів та знижує ймовірність запорів.

Кабачки також містять як розчинну, так і нерозчинну клітковину. Нерозчинна клітковина збільшує обсяг випорожнень і допомагає їжі легше просуватися по кишечнику. Тим часом розчинна клітковина живить корисні бактерії, що живуть у кишечнику.

4.

Допомагають контролювати рівень цукру в крові

Цукіні дуже корисний для людей із діабетом 2 типу. Цукіні, що містять 3 грами вуглеводів на порцію в 225 г, є чудовою альтернативою макаронам з низьким вмістом вуглеводів для тих, хто хоче скоротити їх споживання. А низьковуглеводні дієти, у свою чергу, можуть значно знизити рівень цукру в крові та рівень необхідного інсуліну.

Ба більше, клітковина цукіні допомагає підвищити чутливість до інсуліну та стабілізувати рівень цукру в крові, запобігаючи стрибкам цукру після їжі. До того ж, дієти, багаті на клітковину з фруктів і овочів, включаючи кабачки, незмінно пов’язані з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
kara peak / unsplash
Фото: kara peak / unsplash

5.

Можуть покращити здоров’я серця

Дослідження показують, що люди, які їдять багато клітковини, мають нижчий ризик серцевих захворювань.

Пектин, один з видів розчинної клітковини, що міститься в кабачках, особливо ефективний для зниження загального і «поганого» рівня холестерину.

Цукіні також багатий на калій, який може допомогти знизити високий кров’яний тиск за рахунок розширення кровоносних судин. А чим здоровіший кров’яний тиск, тим нижчий ризик серцевих захворювань та інсульту.

6.

Можуть зміцнити зір

Кабачки і цукіні багаті на вітамін С і бета-каротин — дві поживні речовини, важливі для здоров’я очей. Кабачки також містять антиоксиданти, які можуть накопичуватися в сітківці, покращуючи зір та знижуючи ризик вікових захворювань очей.

max delsid / unsplash
Фото: max delsid / unsplash

7.

Допомагають при схудненні

Регулярне вживання кабачків може допомогти вам схуднути. Цей фрукт багатий на воду і має низьку щільність калорій, що дає почуття насичення від невеликих порцій. Вміст клітковини у цих рослинах також може зменшити почуття голоду та стримувати апетит.

До того ж дослідження постійно пов’язують високе споживання фруктів та овочів із втратою ваги та повільнішими темпами набору ваги з часом.

Інші потенційні переваги

  • Здоров’я кісток — цукіні багатий на антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, а також вітамін К і магній, які допомагають зміцнювати кістки.
  • Протиракові ефекти — дослідження у пробірці та на тваринах показують, що екстракти цукіні можуть допомогти вбити або обмежити зростання певних ракових клітин. Проте потрібні дослідження на людях.
  • Здорова простата — дослідження на тваринах показують, що екстракти насіння кабачків можуть допомогти обмежити гіперплазію передміхурової залози, збільшення простати, яке зазвичай викликає проблеми із сечовипусканням та сексуальні проблеми у літніх чоловіків.
  • Функція щитовидної залози — тестування на щурах показало, що екстракти шкірки цукіні можуть допомогти підтримувати стабільний рівень гормонів щитовидної залози. Проте необхідні дослідження на людях.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X