Як приготувати пасту: найкращі рецепти і рекомендації
Якщо ви є шанувальником ситних і смачних макаронних виробів, ви, напевно, цікавитеся питанням, як приготувати пасту вдома: який сорт пасти обрати або як замісити тісто самостійно, як приготувати соус і як прикрасити готову страву.
НВ STYLE розповідає про найпопулярніші сорти пасти і розкриває секрети приготування пасти в домашніх умовах.
Італійська паста – види
Класична італійська паста виготовляється тільки з борошна з твердих сортів пшениці та води. Якісні виробники завжди дотримуються цього складу пасти. Нерідко в магазинах зустрічається суха або свіжа паста з додаванням яєць, моркви, буряку, шпинату й інших інгредієнтів.

Паста буває найрізноманітніших форм: тонка і товста, пряма, закруглена, трубчаста, павутиноподібна і так далі. Ознайомимося з найпоширенішими видами пасти:
Спагетті – сорт пасти, про який знає кожен. Спагетті – ці тонкі (діаметром 2 мм) і довгі макаронні Більш товста паста називається спагеттоні, а тонша – спагеттіні.

Букатіні – товсті макаронні вироби, що нагадують соломинки з діркою всередині. Зазвичай подаються з різними соусами, м'ясом, сиром, овочами, сардинами або анчоусами.
Кампанелле – коротка паста, що нагадує лілії або дзвіночки. Подається з густим соусом, який, при хорошому перемішуванні, наповнює, «фарширує» пасту.
Феттучині – також називають локшиною. Це паста у вигляді довгих тонких смужок (стрічок).

Каннелоні – паста, схожа на великі трубочки. Таку пасту фарширують м'ясом або сиром, а потім запікають. Готові каннелоні зовні нагадують млинці.
Капелліні – дуже тонка, павутиноподібна паста діаметром близько 1 мм. Готувати її прийнято з ніжним, легким соусом.
Конкільї – паста у вигляді мушлі. Завдяки такій формі, конкільї зручно фарширувати густим соусом.
Макарони – трубчаста паста, порожня всередині. В Україні макаронами називають всі види макаронних виробів, однак, насправді, це лише один підвид пасти.
Фарфалле – паста у вигляді метеликів, яку подають з томатним соусом і овочами.

Папарделле – широка й довга паста, схожа на феттучині.
Ротелле – паста у вигляді химерних коліщаток зі спицями.
Фузіллі – чотирисантиметрові макаронні спіральки. На вигинах спіральок добре утримується соус.
Поради під час вибору пасти
1. Пам'ятайте про те, що якісна паста виготовлена з твердих сортів пшениці, і в її складі міститься тільки борошно і вода. Також можуть бути присутні натуральні добавки. Якщо в продукті є штучні барвники, пасту брати не варто.
2. Прозора упаковка пасти дозволить розглянути її структуру. Якщо паста з шорсткостями і має солом'яний колір, значить вона якісна.

3. В хорошій пасті має бути високий вміст білка, не менше 12% на 100 грам продукту.
4. Якісна паста – цілісна. У пачці хороших макаронних виробів не буде поламаної пасти.
Рецепти пасти
Карбонара – класичний рецепт

Пропонуємо простий рецепт пасти карбонара. Потрібні такі інгредієнти:
- Спагетті – 200 г
- Оливкова олія – 5 ст. л.
- Панчетта (бекон) – 100 г
- Сир пекоріно романно – 100 г
- Яйця – 2 шт.
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
Наріжте бекон маленькими брусочками, натріть сир на дрібній тертці. Яйця добре збийте виделкою, додайте до них половину сиру і кілька дрібок солі та перцю. Перемішайте. Сир, що залишився, змішайте з перцем і тимчасово відкладіть.
Закип'ятіть воду, додайте 1-2 ложки оливкової олії і відваріть пасту до стану al dente. Паралельно розігрійте на сковороді 2-3 ложки оливкової олії і протягом декількох хвилин підсмажте бекон. Дайте бекону трохи охолонути і на сковороду влийте яєчну суміш.
Готові спагетті відкиньте на друшляк, а потім викладіть у сковороду до соусу і бекону. При подачі посипте перченим сиром.
Паста болоньєзе – класичний рецепт

Інгредієнти:
- Спагетті – 300-400 г
- Свинячий і яловичий фарш – 400-500 г
- Панчетта (бекон) – 100 г
- Помідори – 500 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Селера – 1 стебло
- Молоко або вершки – 300 мл
- Сухе червоне вино – 250-300 мл
- Пармезан (або інший твердий сир) – 150 г
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Вершкове масло – 1-2 ст. л.
- Часник – 2-3 зубчики
- Сіль, перець і спеції за смаком
Приготування:
Закип'ятіть воду і опустіть в неї помідори, потім зніміть шкірку з плодів. Наріжте помідори і збийте з них пюре за допомогою блендера.
Розігрійте сковороду з оливковою олією і підсмажте подрібнену панчетту, через 3-4 хвилини – подрібнені моркву, цибулю, селеру і часник. Смажте близько 10 хвилин до м'якості овочів, постійно помішуючи.
Додайте на сковороду м'ясний фарш і обсмажуйте ще 5-7 хвилин. При цьому розминайте грудочки фаршу виделкою або лопаткою. Далі влийте молоко (або вершки), воно повинно покипіти сковороді близько 15 хвилин. Потім влийте вино і дайте йому покипіти так само, як молоку.
Залийте соус помідорним пюре, приправте спеціями, зменшіть вогонь до мінімального і залиште гаситися протягом двох годин. Кожні 20 хвилин помішуйте масу.
Коли ви вимкнете соус, дайте йому «відпочити». Тим часом зваріть пасту (спагеті або будь-яку іншу). Готову пасту викладіть на тарілку, заправте соусом Болоньєзе і посипте сиром.
Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life