Як приготувати пасту: найкращі рецепти і рекомендації

12 квітня 2017, 20:27
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Паста – відома і улюблена багатьма страва італійської кухні. Широкий вибір сортів пасти, начинок і соусів зробили цю страву однією з найпопулярніших у світі

Якщо ви є шанувальником ситних і смачних макаронних виробів, ви, напевно, цікавитеся питанням, як приготувати пасту вдома: який сорт пасти обрати або як замісити тісто самостійно, як приготувати соус і як прикрасити готову страву.

Відео дня

НВ STYLE розповідає про найпопулярніші сорти пасти і розкриває секрети приготування пасти в домашніх умовах.

Італійська паста – види

Класична італійська паста виготовляється тільки з борошна з твердих сортів пшениці та води. Якісні виробники завжди дотримуються цього складу пасти. Нерідко в магазинах зустрічається суха або свіжа паста з додаванням яєць, моркви, буряку, шпинату й інших інгредієнтів.

© Pexels
© Pexels Фото:

Паста буває найрізноманітніших форм: тонка і товста, пряма, закруглена, трубчаста, павутиноподібна і так далі. Ознайомимося з найпоширенішими видами пасти:

Спагетті – сорт пасти, про який знає кожен. Спагетті – ці тонкі (діаметром 2 мм) і довгі макаронні Більш товста паста називається спагеттоні, а тонша – спагеттіні.

© Pexels

© Pexels Фото:

Букатіні – товсті макаронні вироби, що нагадують соломинки з діркою всередині. Зазвичай подаються з різними соусами, м'ясом, сиром, овочами, сардинами або анчоусами.

Кампанелле – коротка паста, що нагадує лілії або дзвіночки. Подається з густим соусом, який, при хорошому перемішуванні, наповнює, «фарширує» пасту.

Феттучині – також називають локшиною. Це паста у вигляді довгих тонких смужок (стрічок).

© Pexels
© Pexels Фото:

Каннелоні – паста, схожа на великі трубочки. Таку пасту фарширують м'ясом або сиром, а потім запікають. Готові каннелоні зовні нагадують млинці.

Капелліні – дуже тонка, павутиноподібна паста діаметром близько 1 мм. Готувати її прийнято з ніжним, легким соусом.

Конкільї – паста у вигляді мушлі. Завдяки такій формі, конкільї зручно фарширувати густим соусом.

Макарони – трубчаста паста, порожня всередині. В Україні макаронами називають всі види макаронних виробів, однак, насправді, це лише один підвид пасти.

Фарфалле – паста у вигляді метеликів, яку подають з томатним соусом і овочами.

© Pexels
© Pexels Фото:

Папарделле – широка й довга паста, схожа на феттучині.

Ротелле – паста у вигляді химерних коліщаток зі спицями.

Фузіллі – чотирисантиметрові макаронні спіральки. На вигинах спіральок добре утримується соус.

Поради під час вибору пасти

1. Пам'ятайте про те, що якісна паста виготовлена з твердих сортів пшениці, і в її складі міститься тільки борошно і вода. Також можуть бути присутні натуральні добавки. Якщо в продукті є штучні барвники, пасту брати не варто.

2. Прозора упаковка пасти дозволить розглянути її структуру. Якщо паста з шорсткостями і має солом'яний колір, значить вона якісна.

© Pexels
© Pexels Фото:

3. В хорошій пасті має бути високий вміст білка, не менше 12% на 100 грам продукту.

4. Якісна паста – цілісна. У пачці хороших макаронних виробів не буде поламаної пасти.

Рецепти пасти

Карбонара – класичний рецепт

© Pixabay
© Pixabay Фото:

Пропонуємо простий рецепт пасти карбонара. Потрібні такі інгредієнти:

  • Спагетті – 200 г
  • Оливкова олія – 5 ст. л.
  • Панчетта (бекон) – 100 г
  • Сир пекоріно романно – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль, перець за смаком

Приготування:

Наріжте бекон маленькими брусочками, натріть сир на дрібній тертці. Яйця добре збийте виделкою, додайте до них половину сиру і кілька дрібок солі та перцю. Перемішайте. Сир, що залишився, змішайте з перцем і тимчасово відкладіть.

Закип'ятіть воду, додайте 1-2 ложки оливкової олії і відваріть пасту до стану al dente. Паралельно розігрійте на сковороді 2-3 ложки оливкової олії і протягом декількох хвилин підсмажте бекон. Дайте бекону трохи охолонути і на сковороду влийте яєчну суміш.

Готові спагетті відкиньте на друшляк, а потім викладіть у сковороду до соусу і бекону. При подачі посипте перченим сиром.

Паста болоньєзе – класичний рецепт

© Pixabay
© Pixabay Фото:

Інгредієнти:

  • Спагетті – 300-400 г
  • Свинячий і яловичий фарш – 400-500 г
  • Панчетта (бекон) – 100 г
  • Помідори – 500 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Селера – 1 стебло
  • Молоко або вершки – 300 мл
  • Сухе червоне вино – 250-300 мл
  • Пармезан (або інший твердий сир) – 150 г
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Оливкова олія – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – 1-2 ст. л.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль, перець і спеції за смаком

Приготування:

Закип'ятіть воду і опустіть в неї помідори, потім зніміть шкірку з плодів. Наріжте помідори і збийте з них пюре за допомогою блендера.

Розігрійте сковороду з оливковою олією і підсмажте подрібнену панчетту, через 3-4 хвилини – подрібнені моркву, цибулю, селеру і часник. Смажте близько 10 хвилин до м'якості овочів, постійно помішуючи.

Додайте на сковороду м'ясний фарш і обсмажуйте ще 5-7 хвилин. При цьому розминайте грудочки фаршу виделкою або лопаткою. Далі влийте молоко (або вершки), воно повинно покипіти сковороді близько 15 хвилин. Потім влийте вино і дайте йому покипіти так само, як молоку.

Залийте соус помідорним пюре, приправте спеціями, зменшіть вогонь до мінімального і залиште гаситися протягом двох годин. Кожні 20 хвилин помішуйте масу.

Коли ви вимкнете соус, дайте йому «відпочити». Тим часом зваріть пасту (спагеті або будь-яку іншу). Готову пасту викладіть на тарілку, заправте соусом Болоньєзе і посипте сиром.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X