Вишуканий варіант улюбленого десерту. Секрети приготування сметанника від Лізи Глинської

7 листопада 2020, 03:36

Кондитер і кулінарний експерт розповіла, як приготувати класичний сметанник в цікавішій варіації.

«Кажуть, що торт сметанник готували ще в Київській Русі. Тоді господині смажили коржі на залишках сметани (не викидати ж продукт), складали їх один на одного та промазували теж сметаною. Тобто, виходив такий собі пиріг - сметана на сметані», - розповідає Ліза Глінська.

Відео дня

Зараз рецептів сметанника безліч: його готують з какао, шоколадом, згущеним молоком і горіхами. Але в класичному рецепті тільки три основних інгредієнти: сметана, цукор і борошно.

Рецепт сметанника

Інгредієнти

Для сметанного бісквіту:

  • 1 яйце
  • 50 г цукру (2 ст.л. з гіркою)
  • 60 г сметани (2,5 ст.л., жирність 15-20%)
  • 60 г борошна (2,5 ст.л. з гіркою)
  • 2 г розпушувача ч.л.)
  • ⅕ ч.л. соди

Для шоколадного бісквіта:

  • 1 яйце
  • 50 г цукру (2 ст.л. з гіркою)
  • 60 г сметани (2,5 ст.л., жирність 15-20%)
  • 10 г какао-порошку (1 ч.л. з гіркою)
  • 60 г борошна (2,5 ст.л. з гіркою)
  • 2 г розпушувача ч.л.)
  • ⅕ ч.л. соди

Для сметанного крему:

  • 350 г сметани (жирність 20%)
  • 250 мл молока
  • 80 г цукру (3,5 ст.л.)
  • 20 г крохмалю (2 ч.л. з гіркою)
  • 5 г желатину + 25 мл води (1 ч.л. + 5 ч.л.)

Для чорносливу в ромі:

  • 100 г чорносливу без кісточки
  • 50 мл чорного рому (або коньяку, 2,5 ст.л.)

* Можна замінити ром сиропом - 50 мл води + 50 г цукру, доведіть до кипіння, охолодіть і залийте чорнослив на ніч.

Для сиропу для просочення:

  • 80 мл води (3,5 ст.л.)
  • 80 г цукру (3,5 ст.л.)

Для глазурі:

  • 50 г цукру (2,5 ст.л.)
  • 100 г сметани (4 ст.л.)
  • 50 г білого шоколаду
  • 50 г вершкового масла пачки)

Приготування:

1. Приготуйте сметанний бісквіт. Змішайте яйце з цукром. Додайте сметану, перемішайте. З'єднайте борошно з розпушувачем і содою, додайте до яєць зі сметаною.

Викладіть тісто у форму, поставте випікатися в розігріту до 170С духовку на 20-25 хвилин, з конвекцією. Дайте готовому бісквіту охолонути.

2. Приготуйте сметанно-шоколадний бісквіт. Змішайте яйце з цукром і додайте сметану. З'єднайте борошно з розпушувачем, содою, додайте до сметанної маси. Через сито додайте в масу какао, перемішайте.

Викладіть тісто у форму, поставте випікатися в розігріту до 170С духовку на 20-25 хвилин, з конвекцією. Дайте готовому бісквіту охолонути.

3. Приготуйте сметанний крем. Замочіть желатин у воді та залиште набухати на 15-20 хвилин.

З'єднайте кукурудзяний крохмаль і цукор. Додайте в молоко цукор з крохмалем, поставте на вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Дайте прокипіти близько хвилини та зніміть з вогню.

Додайте замочений і набухлий желатин, перемішайте. Перекладіть основу в миску, накрийте плівкою в контакт і приберіть у холодильник на 1 годину.

Збийте сметану в чаші комбайна, розімніть основу для крему та додайте порціями до сметани, помішуючи основу. Збийте до однорідності.

Перекладіть половину крему в кондитерський мішок.

4. Приготуйте чорнослив. Промийте в теплій воді чорнослив і залийте ромом і коньяком. Накрийте плівкою, залиште на ніч при кімнатній температурі. Наріжте чорнослив невеликими шматочками.

5. Приготуйте сироп для просочення. З'єднайте воду та цукор у сотейнику, прогрійте, щоб цукор розчинився. Охолодіть.

6. Зберіть торт. Зніміть форму з бісквітів, зріжте верхівку шоколадного і розріжте кожен уздовж надвоє. Викладіть борт форми бордюрною стрічкою.

Покладіть на дно форми шоколадний бісквіт, просочіть його сиропом. Заповніть кремом простір між бісквітом і формою, зверху на бісквіт викладіть чорнослив, змастіть кремом.

Покладіть зверху сметанний бісквіт, знову просочіть, викладіть чорнослив і змастіть кремом. Викладіть так само інші коржі.

Поставте торт у холодильник мінімум на 3 години.

7. Приготуйте глазур. З'єднайте шоколад і вершкове масло, прогрійте, щоб розтопити шоколад. Змішайте сметану з цукром, щоб цукор розчинився.

З'єднайте шоколадну масу і сметанну, перебийте занурювальним блендером.

8. Задекоруйте торт. Зніміть з торта форму, полийте глазур'ю верх торта. Задекоруйте борти торта шоколадною крихтою, поставте торт у холодильник на 20-30 хвилин. Готово!

Більше кондитерських рецептів можна знайти в книгах Лізи Глінської.

Як приготувати сметанник - відео-рецепт

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X