Від тіста до соусів. Євген Клопотенко розкрив секрети приготування лазаньї і пасти болоньєзе

13 листопада 2020, 05:10

Кулінарний експерт і автор курсу Мислити як кухар поділився подібними в приготуванні рецептами лазаньї та пасти болоньєзе.

«Лазанья — це як паста болоньєзе, тільки зроблена з макарох-мутантів і запечена», — запевняє Євген Клопотенко в своєму Instagram. Щоб переконати вас у цьому, кулінар поділився одночасно двома рецептами: лазаньї та болоньєзе.

Відео дня

Рецепти пасти болоньєзе та лазаньї

Інгредієнти

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 8 жовтків
  • 2 яйця
  • 3 ст.л. олії
  • 1 ст.л. води
  • сіль

Для соусу болоньєзе:

  • 2 стебла селери
  • 800−900 г фаршу
  • цибуля
  • часник
  • 100 мл червоного сухого вина
  • 1 ст. томатного соку
  • Сіль
  • Перець

Для соусу бешамель:

  • 0,8−1 л молока
  • 80−100 г вершкового масла
  • 80−100 г борошна
  • ¼ ч. л. меленого мускатного горіха
  • 1−2 дрібки солі

Для лазаньї:

  • 300 г сиру

Приготування

Починайте з тіста. Візьміть борошно, жовтки, яйця, оліію, воду, сіль та все змішайте. Це найскладніший процес, бо тісто щільне і треба гарно напружитися, щоб вимісити його, як треба. За можливості ви можете доручити цей процес кухонній машині. Замішане тісто загорніть у плівку і відправте відпочити в холодильник на 20−30 хвилин.

У цей час приготуйте соуси. Для соусу болоньєзе обсмажте на пательні цибулю з часником, потім додайте нарізані стебла селери, фарш та перемішайте. Коли фарш потемнішає, налийте червоне сухе вино і дайте йому випаритися. Через 5 хвилин налийте томатний сік, додайте сіль-перець та потримайте все на вогні ще 5−10 хвилин.

Для приготування основи соусу бешамель є два шляхи.

Перший варіант: розтопити вершкове масло і додати борошно, просмажити все разом 3 хвилини, як це робить більшість домашніх кухарів по всьому світові.

Або спробувати свої сили у складнішому варіанті. Спочатку підрум'яньте борошно у сухому сотейнику при постійному помішуванні протягом 1 хвилини, доки не з’явиться характерний аромат. Потім додайте вершкове масло і все активно мішайте до отримання однорідної кашеподібної маси. Другий спосіб дасть більше смаку вашому соусу, але є ймовірність, що борошно пригорить.

У цю основу тонкою цівкою влийте все молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Заваріть соус, постійно помішуючи на середньому вогні вінчиком, поки він не загусне до стану рідкої сметани. Додайте кілька дрібок солі за смаком і тертий або мелений мускатний горіх. Соус бешамель готовий.

Тепер розкачайте тісто. На цьому етапі рецепти лазаньї та болоньєзе починають відрізнятися. Для пасти наріжте тісто тонкими смужками, відваріть його декілька хвилин, а потім змішайте з соусами.

Для лазаньї ріжте тісто великими листами, щоб воно повністю займало площину форми. Потім натріть 300 г сиру.

Візьміть форму, змастіть її бешамелем і викладіть на неї лист тіста. Додайте болоньєзе, трохи бешамеля та сир, а потім починаючи з тіста повторіть усе це 3 рази. Останній шар тіста змастіть бешамелем та посипте сиром. Потім поставте страву в духовку: 180 градусів, 40−50 хвилин.

Смачного!

Як приготувати лазанью - відео-рецепт

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X