Винна ягода. Чим корисний інжир і як його їсти

30 серпня 2021, 04:13

Інжир їли і вихваляли ще в стародавньому світі. Сьогодні він не менш популярний, але оспівують його вже не поети, а любителі вишуканої гастрономії і дієтологи.

Інжир та інжирне дерево відомі під безліччю назв: фіги, фігове дерево, смокви, смоківниця, винна ягода, тутовий фікус. Субтропічна рослина інжир (Ficus carica) належить до роду Фікус родини Тутові, а його плоди відрізняються ніжною м’якоттю з незабутнім солодким смаком. При цьому в соковиту серцевину включені численні насіння, які злегка хрускотять на зубах, створюючи особливе поєднання ніжності і хрустіння.

Відео дня

Ягоди інжиру мають грушоподібну або серцеподібну форму, шкірку від світлого зеленого до темно-фіолетового відтінку і м’якоть, забарвлену в рожевий або червоний колір. Білий інжир часто крупніший за темний, він ефектно виглядає і має більш тонкий смак. У той же час у непоказних, дрібних темних ягід зазвичай вибуховий, солодкий концентрований смак. Незрілі плоди містять їдкий молочний сік і неїстівні. А найбільш смачні - щойно зняті з гілки, ледве надтріснуті ягоди.

NordWood Themes / Unsplash
Фото: NordWood Themes / Unsplash

Свіжий інжир надзвичайно швидко псується, що ускладнює його транспортування, тому його сушать і в такому вигляді він доступний повсюдно і весь рік. Батьківщиною інжиру вважається Карія — стародавня провінція Малої Азії. Сьогодні ж інжир вирощують в країнах Середземномор’я, Малої і Середньої Азії, на Кавказі і Закавказзі, в Туреччині, Криму та Молдові, на північному заході Індії, в Каліфорнії.

Сорти інжиру

  • Кримський Чорний — виведений вченими Нікітського ботанічного саду ранній сорт з великими солодкими ягодами в тонкій темної шкірці.
  • Сірий ранній — ранній сорт з плодами середнього розміру і світло-коричневою або фіолетовою шкіркою й надзвичайно смачною м’якоттю.
  • Далматський або Турецький білий — самозапилювальний сорт, що вважається одним з кращих серед ранніх. Плоди великі, вагою до 180 г.
  • Кадота" або Адріатика — білий сорт, виведений і популярний в США. Морозостійкий (витримує температури до мінус 10°С), середньостиглий, транспортабельний.

Брунсвік (Brunswick) — ранній сорт з плодами вагою до 200 г, витримує зниження температури до мінус 27 °C. Світлі плоди мають фіолетовий бік і м’якоть малинового кольору.

Інжир: дерево

Інжир може плодоносити двічі за рік (це стосується всіх перерахованих вище сортів). Дерево солнцелюбне, швидко й розлаписто зростає, досягаючи висоти до 10 м і проникаючи корінням вглиб до 120 м. Як цвіте інжир, зовсім непомітно, адже квіти інжиру розташовані всередині суцвіть в корі, відчого здається, ніби плоди виникають просто з гілок. При цьому у дикого інжиру всі типи суцвіть розташовуються на одному дереві, а у культурних дерев жіночі суцвіття утворюються на одних деревах — фігах, а чоловічі - на інших — капріфігах, а запилюють інжир крихітні фігові оси, 1−2 мм завдовжки.

Це одна з найстаріших рослин, що супроводжують людину. Інжир розводили за 5000 років до н.е. в Урарту і за 2700 років до н.е. у Стародавньому Єгипті. Фіги й виноград в біблійні часи вирощувалися поруч і потрапили до Вічної книги в якості символів миру, вічного життя, здоров’я, щастя. Стародавні греки вважали інжир символом родючості і настільки цінували його, що в якийсь момент заборонили експорт винних ягід. У Стародавньому Римі м’яке листя фіги використовували як серветки.

Інжир: користь

Інжир має високий вміст натуральних цукрів, мінералів і розчинних волокон. Мінеральний склад включає калій, кальцій, магній, залізо і мідь, і є хорошим джерелом антиоксидантів, вітамінів, А і К, які сприяють здоров’ю і гарному самопочуттю.

Дрібний інжир часто смачніше великого (Фото: Nathalie Jolie / Unsplash)
Дрібний інжир часто смачніше великого / Фото: Nathalie Jolie / Unsplash

100 г свіжого інжиру містять 43 калорії, 1.3 г білка, 0,3 г жирів, 9,5 г вуглеводів (переважно фруктози), 2 г клітковини. У 100 г сушеного інжиру 200 калорій, 3,3 г білка, 1,5 г жирів, 48,6 г вуглеводів, 9,2 г клітковини.

Свіжий інжир забезпечить організмові запаси вітамінів В1, В2, каротину, мінеральних речовин і аскорбінової кислоти. А інжир сушений допоможе вгамувати голод в холодну пору року, коли тягне на солодке і калорійне. Найніжнішим вважається сушений інжир свіжого врожаю, який надходить у продаж з жовтня по січень, ці увяленні ягоди немов наповнені медовим сиропом. Більшість корисних речовин зберігаються в сушеному інжирі і навіть у варенні.

Завдяки високому вмісту калію інжир корисний для нервової та серцево-судинної систем. Він допомагає знизити тиск і позитивно впливає на діяльність серця, а фермент фіцин запобігає утворенню тромбів і знижує рівень холестерину в крові. При лікуванні серцево-судинних захворювань інжир рекомендується нарівні з ліками.

Кількість заліза в інжирі перевершує зміст в яблуці, тому фіги рекомендують приймати в їжу хворим на анемію і вагітним. Кальцій допомагає зміцнити кістки і робить інжир корисним при остеопорозі. Ще інжир корисний при простудних захворюваннях, для зміцнення печінки, при артриті. Він має потогінну дію, і разом з потом допомагає позбавлятися від надлишкового жиру. Сушений інжир завдяки високому вмісту клітковини і пре-біотиків має ефект проносного і сприятливо впливає на кишечник в цілому.

Сушений інжир - при застуді інжир заливають бурхливим молоком і наполягають (Фото: Tom Hermans / Unsplash)
Сушений інжир - при застуді інжир заливають бурхливим молоком і наполягають / Фото: Tom Hermans / Unsplash

Інжир не рекомендують приймати людям, що страждають на діабет і панкреатит, при гострих запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також хворим з порушенням обміну щавлевої кислоти, наприклад, при подагрі.

Як їсти інжир

Екологічно чистий інжир їдять зі шкіркою — досить просто розламати плід навпіл і насолоджуватися. Оскільки інжир швидко псується, не варто розраховувати на його зберігання довше 1−2 днів. Вибирайте м’які плоди з солодким ароматом, без слідів ударів на шкірці. Сушений інжир зберігається набагато довше. Купуючи інжир на ринку, переконайтеся, що на ньому відсутня цвіль. Найкраще сушений інжир зберігається в холодильнику.

Як їсти інжир - з шкіркою, якщо вона ніжна (Фото: Maria Teneva / Unsplash)
Як їсти інжир - з шкіркою, якщо вона ніжна / Фото: Maria Teneva / Unsplash

Інжир їдять сирим в чистому вигляді, додають в салати і фруктові боули, додають в сирну тарілку до гострих сирів і використовують як прикрасу тортів, з інжиру випікають тарт і готують варення. Сушений інжир рекомендують промити, потім залити і ще раз промити окропом, злити і просушити протягом 5 хвилин в духовці - або ще раз залити гарячою водою і залишити, щоб інжир розм’як.

Рецепт: Пряний медовий інжир з на грилі

Інгредієнти:

стиглий свіжий інжир

вершкове масло — по 5−10 г на кожен плід

мед — по ½ ст. ложки на кожен плід

жменя очищених фісташок або мигдаля

мелена кориця або суміш спецій за смаком

маскарпоне, рікотта або грецький йогурт для подачі

Приготування

Розігрійте гриль до середнього рівня. Надріжте глибоким хрестом верхню частину кожної фіги, а потім розкрийте верхівку, як квітку. Викладіть інжир в форму для випічки і помістіть маленький шматочок вершкового масла в центр кожного фрукту. Збризніть медом, посипте горіхами і спеціями.

Готуйте на грилі 5 хвилин, поки інжир не стане м’яким, а мед і масло утворять липкий соус на дні. Подавайте теплим, з ложкою маскарпоне, рікотти або грецького йогурту. Також інжир на грилі буде поєднуватися з хамоном і салатами з ним або из запеченим сиром халумі.


beata_kro / Instagram
Фото: beata_kro / Instagram

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X