Зимова ягода. У чому користь хурми і що з неї приготувати

5 листопада 2021, 04:45
Хурма (Фото:Jerry Wang / unsplash)

Хурма (Фото:Jerry Wang / unsplash)

Хурму можна їсти свіжою, в’яленою, робити різні десерти, варення, салати, а також виготовляти вино, сидр і пиво.

Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і кущів сімейства Ебенові. Латинська назва хурми — Diospyros має грецьке походження і перекладається як «Їжа богів» або «Божественний вогонь».

Відео дня

Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, а також в США і Австралії.

Деякі вважають, що хурма — це фрукт, але насправді хурма — це ягода. Плоди хурми великі, м’ясисті, розміром з середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими.

Якщо хурма дуже в’яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).

В супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це американська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду.

Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, виведеної в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали на честь рівнини Шарона в Ізраїлі, дана же назва сорту — Тріумф.

Така хурма має більш м’який смак і не містить серцевини.

Корисні властивості хурми

Freepik
Фото: Freepik

Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).

Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.

Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити в свій раціон хурму.

Хурма: шкода

Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий вміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може привести до гострої кишкової непрохідності.

Рецепт страви з хурми

Гарбузові маффіни з хурмою

Такі маффіни органічно прикрасять стіл до Хелловіну. А якщо ви не відзначаєте «страшне» свято — просто побалуйте родину смачним і корисним частуванням.

Інгредієнти:

  • гарбуз 200 г
  • родзинки 100 г
  • хурма 170 г
  • цукор 50 г
  • яйця курячі 2 шт.
  • борошно 150 г
  • вівсяне борошно 50 г
  • оливкова олія 90 мл
  • сіль 1 щіпка
  • мускатний горіх мелений 1 щіпка
  • гвоздика 3 шт.
  • кардамон 4 шт.
  • імбир мелений 0,3 ч. л.
  • розпушувач 1 ½ ч. л.
  • куркума ¼ ч. л.
  • йогурт 100 мл

Приготування:

1. Замочіть родзинки в окропі, промийте і відіжміть. Гарбуз почистіть, наріжте, залийте водою і проваріть до м’якого стану.

2. Злийте воду і розімніть гарбуз в пюре. Додайте йогурт. Очистіть хурму, натріть на тертці і додайте пюре до гарбуза. Влийте в суміш оливкову олію і додайте цукор.

3. Додайте родзинки. Окремо змішайте декілька видів борошна, куркуму, корицю, мускатний горіх і сіль. Гвоздику і кардамон розітріть в ступці і теж додайте в суху суміш. Додайте розпушувач.

4. Додайте суху суміш в тісто і ретельно перемішайте. Розподіліть тісто по формах для кексів, посипте сумішшю кориці і цукру.

5. Поставте маффіни в духовку при температурі 180 градусів і запікайте мінімум 20 хвилин. Для перевірки готовності проткніть маффін зубочисткою — вона повинна не прилипати і залишитися сухою.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X