Грузинська, італійська та бабусина. Три перевірені рецепти пасок
Розповідаємо, як приготувати паски та створити святковий настрій, навіть якщо ви не вдома.
17 квітня в Європі відзначається Великдень за католицькою традицією, а вже наступної неділі, 24 квітня, українці святкуватимуть Великдень за православним календарем.
Рецепт класичної паски є у кожної сім'ї, проте урізноманітнити святковий стіл можна вологою грузинською паскою, італійськими панеттоне або випічкою за перевіреним бабусиним рецептом.
Рецепт грузинської паски
Інгредієнти:
- Молоко — 100 г
- Борошно — 350 г
- Масло вершкове — 50 г
- Цукор — 150 г
- Сметана — 70 г
- Яйце — 2 шт.
- Вода — 20 г
- Коньяк — 50 г
- Дріжджі - 2 г
- Лимон — 10 г
- Цукати — 50 г
- Родзинки — 50 г
- Ванілін, гвоздика, кардамон, мускатний горіх, сіль — по дрібці

Приготування:
Замочіть родзинки в коньяку.
Приготуйте опару: змішайте тепле молоко та воду, додайте сіль, 5 г цукру та 20 г борошна. Добре перемішайте та залиште опару підніматися. У цей час пропустіть через м’ясорубку лимон.
Добре перемішайте опару, додайте розтоплене масло, спеції та лимон. Потім додайте цукор, борошно і яйця, що залишилися. Ретельно перемішайте тісто, додайте сметану та добре вимісіть його. Тісто має вийти м’яким.
Перекладіть тісто в миску, накрийте рушником або харчовою плівкою та залиште підходити в теплому місці десь на годину. Потім вимісіть тісто ще раз і знову залиште на годину.
Після другого підйому додайте цукати та родзинки, викладіть тісто в форму та дайте полежати ще 10−15 хвилин. У цей час розігрійте духовку до 180С.
Випікайте паски 35−40 хвилин.
Бабусин рецепт паски
Цим сімейним рецептом паски на заварному тісті поділилася Тетяна Литвинова. Повний рецепт — за посиланням.
Інгредієнти на 4 форми 13 см:
- Молоко — 250 мл
- Дріжджі - 18 г
- Борошно — 1−1,2 кг
- Яйця — 8 жовтків та 5 білків
- Сметана — 125 г
- Цукор — 500 г
- Масло вершкове — 250 г
- Ванілін — 1 пакет
- Сік лимона — 1 шт.
- Цедра лимона — 1 шт.
- Кардамон — 1 ч.л.
- Родзинки — 250 г

Рецепт панеттоне
Інгредієнти:
- 200 мл ледь теплої води
- 8 г сухих дріжджів
- 190 г цукру
- 610−640 г борошна
- 150 г вершкового масла + додатково для тіста в формах
- 2 яйця + 3 жовтки
- 125 г родзинок
- 30 г бренді
- 2 лимони — цедра
- 1 апельсин — цедра
- 40 г меду
- 125 г цукатів
- олія
Повний рецепт від Володимира Ярославського шукайте за посиланням.