Курка по-грузинськи. Рецепт традиційного шкмерулі

29 серпня 2021, 03:50

Шкмерулі - одна з тих страв, спробувавши які хочеться максимально надовго залишити в роті неймовірний післясмак. Розповідаємо, як приготувати цього постояльця грузинських трапез.

Чкмерулі (або шкмерулі), яке складається зі смаженої курки і часникового соусу, — традиційна страва грузинської кухні. Страва народилася в селі Шкмері гірської області Рача і, як будь-яка класична страва, початково була приготована «з того, що було під рукою». Результат же перевершив усі очікування, адже багато людей дотепер не рекомендують починати трапезу з шкмерулі, тому що воно занадто смачне, щоб їсти опісля ще щось.

Відео дня

Зараз найпопулярніший варіант шкмерулі готується на основі молока чи вершків. Однак в оригінальному рецепті зі Шкмері курка запікається в часниковій воді. Ви можете готувати страву в будь-якому варіанті.

Рецепт чкмерулі

Інгредієнти:

  • курка
  • топлене масло
  • 800 мл молока чи вершків
  • 1 головка часнику
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • сіль, червоний і чорний перець за смаком
  • петрушка та кінза за смаком

Приготування:

Намажте курку сіллю та перцями, залиште на 30 хвилин. Потім розріжте її в форму тапака та добре обсмажте на топленому маслі з обох сторін.

В окремому посуді змішайте вершки, подрібнений або роздавлений часник, нарізану зелень, спеції, сіль і перець. Якщо ви готуєте шкмерулі на часниковій воді, розімніть у ступці 1−2 головку часнику з сіллю, обсмажте його в сковороді, звідки щойно дістали курку.

Готову курку розріжте на зручні шматки. Якщо ви готуєте на вершковому соусі, перелийте соус в форму для запікання, туди ж викладіть курку і жир, що лишився після смаження курки. Якщо ви готуєте з часниковою водою, перекладіть курку в форму, туди ж викладіть смажений часник і залийте курку водою трохи вище, ніж на половину курки.

Закрийте все кришкою чи фольгою і відправляйте в духовку. Дочекайтеся поки соус закипить і через 5−7 хвилин вимикайте духовку.

Готово!

Лаваш, маринований перець, солоний ламкий сир, пхалі та чача відмінно доповнять грузинську трапезу.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X