Від чкмерулі до лобіо. Рецепти 10 найсмачніших грузинських страв

У грузинській кухні мало вуглеводів (Фото:demianchuk.photo@gmail.com/depositphotos.com)
Грузинська кухня насичена яскравими смаками та гостинною атмосферою, які ідеально підходять для зимових обідів та вечерь у родинному колі.
Звичні страви часто хочеться розбавити чимось оригінальнішим і грузинська кухня в цьому не має рівних, поєднуючи яскраві смаки, поживність і досить здорові комбінації продуктів, адже тут приділяється величезна увага овочам та зелені. Отже, готуйте на стіл пишний букет зелені: синього базиліку, кінзи, петрушки, пляшечку доброго Сапераві та обирайте рецепти від закусок до солодощів з нашої добірки.
Грузинська кухня: 10 найсмачніших страв
Основа грузинської кухні — насичене спеціями та яскравими соусами м’ясо, зазвичай — курка. Однак ця кухня особлива і тим, що з великою кількістю м’яса на стіл завжди подається не менший набір зелені й овочів. Тому почати вечерю варто з овочевих пхалі або салату з горіхами.
Рецепт пхалі
Інгредієнти:
- 500 г запеченого буряку
- 100 г горіхової суміші
Для горіхової суміші (на кілька порцій):
- 150 г горіхів
- 50 г часнику конфі (або м’якоть печеного часнику)
- 2 ч.л. сванської солі
- 1 ч.л. зіри
- 1 пучок кінзи
Покрокові інструкції та інші види пхалі від Володимира Ярославського можна знайти за посиланням.
Рецепт салату з горіхами
Інгредієнти:
- 2 огірки
- ½ червоної цибулі
- 2 помідори
- Сіль
- 80 г фісташок
- 40 гарбузового насіння
- Гарбузова олія
Покроковий рецепт можна знайти у добірці грузинських страв від Даші Малахової.
Основні страви грузинської кухні не багаті на вуглеводи, але є дуже ситними. Більшість із них — із куркою у головній ролі, проте є й інші варіанти: зі свининою чи бобами.
Рецепт чкмерулі
Інгредієнти:
- Курка
- Топлене масло
- 800 мл молока або вершків
- 1 головка часнику
- 1 ч.л. хмелі-сунелі
- 1 ч.л. уцхо-сунелі
- Сіль, червоний та чорний перець за смаком
- Петрушка та кінза за смаком
Спосіб приготування можна знайти за посиланням.
Рецепт чахохбілі
Інгредієнти:
- 1 цибуля
- 4 зубчики часнику
- ½ шт. перцю чилі
- 1 пучок кінзи
- 3 курячі стегна
- 3 томати
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 1 ч. л. хмелі-сунелі
- сіль
Покроковий рецепт від Євгена Клопотенка можна знайти за посиланням.
Рецепт сациві
Інгредієнти:
- близько 1 кг курки (можна тушку або курячі стегна)
- 1 часник
- 200 г волоських горіхів
- пучок кінзи
- 3 ст.л. домашнього майонезу
- сіль за смаком
Спосіб приготування лінивого варіанта сациві шукайте за посиланням.
Рецепт оджахурі
Інгредієнти:
- Картопля — 500 г
- Свинина, як на шашлик — 300 г
- Цибуля — 200 г
- Солодкий перець — 200 г
- Помідори — 200 г
- Кінза — 20 г
- Часник — 2 зубчики
- Винний оцет — 2 ч.л.
- Вода — 2 ч.л.
- Сіль за смаком
- Рослинна олія — 6 ст.л.
- Чебрець за смаком
- Зелень для подачі
Покроковий рецепт оджахурі шукайте за посиланням.
Рецепт лобіо
Інгредієнти:
- 1 ст. квасолі
- 1 головка цибулі
- 1 ст. волоських горіхів
- 3 зубчики часнику
- 1 пучок петрушки
- 1 ч. л. солі
- 1 дрібка червоного перцю
- 0,5 ст. томатної пасти за бажанням
Приготування:
Замочіть квасолю на 10 годин у холодній воді. Потім злийте воду, промийте квасолю та варіть її на невеликому вогні протягом 2 годин.

Дрібно наріжте цибулю, подрібніть часник, горіхи та зелень. Обсмажте цибулю із часником на сковороді.
Зварену квасолю додайте до цибулі та часнику, додайте всі спеції, горіхи та зелень, за бажанням — томатну пасту. Тушкуйте все разом близько 5 хвилин і подавайте.
Ачма: лінивий рецепт з лаваша
Інгредієнти:
- Лаваш 400 г
- Сир 500 г
- Молоко 300 мл
- Яйця 4 шт.
- Зелень
- Сир 250 г — натертий
Кроки приготування хачапурі ачма за рецептом Тетяни Литвинової можна знайти за посиланням.
Якщо говорити про десерти та напої, на думку відразу приходять чурчхела і тархун.
Рецепт чурчхели
Інгредієнти:
- 4 кг винограду
- 500 г борошна
- цукор (за бажанням)
- 500 г горіхів (фундук, волоський горіх або мигдаль)
Покроковий рецепт від Лізи Глінської шукайте за посиланням.
Рецепт тархуну
Інгредієнти:
- Вода
- Пучок тархуна
- 2−3 лимони
- Мед або цукор за смаком
- Імбир та м’ята за бажанням
Як приготувати грузинський лимонад, дивіться у рецепті за посиланням.
