Від чкмерулі до лобіо. Рецепти 10 найсмачніших грузинських страв

23 січня, 17:17
У грузинській кухні мало вуглеводів (Фото:demianchuk.photo@gmail.com/depositphotos.com)

У грузинській кухні мало вуглеводів (Фото:demianchuk.photo@gmail.com/depositphotos.com)

Грузинська кухня насичена яскравими смаками та гостинною атмосферою, які ідеально підходять для зимових обідів та вечерь у родинному колі.

Звичні страви часто хочеться розбавити чимось оригінальнішим і грузинська кухня в цьому не має рівних, поєднуючи яскраві смаки, поживність і досить здорові комбінації продуктів, адже тут приділяється величезна увага овочам та зелені. Отже, готуйте на стіл пишний букет зелені: синього базиліку, кінзи, петрушки, пляшечку доброго Сапераві та обирайте рецепти від закусок до солодощів з нашої добірки.

Відео дня

Грузинська кухня: 10 найсмачніших страв

Основа грузинської кухні — насичене спеціями та яскравими соусами м’ясо, зазвичай — курка. Однак ця кухня особлива і тим, що з великою кількістю м’яса на стіл завжди подається не менший набір зелені й овочів. Тому почати вечерю варто з овочевих пхалі або салату з горіхами.

Рецепт пхалі

Інгредієнти:

  • 500 г запеченого буряку
  • 100 г горіхової суміші

Для горіхової суміші (на кілька порцій):

  • 150 г горіхів
  • 50 г часнику конфі (або м’якоть печеного часнику)
  • 2 ч.л. сванської солі
  • 1 ч.л. зіри
  • 1 пучок кінзи

Покрокові інструкції та інші види пхалі від Володимира Ярославського можна знайти за посиланням.

Рецепт салату з горіхами

Інгредієнти:

  • 2 огірки
  • ½ червоної цибулі
  • 2 помідори
  • Сіль
  • 80 г фісташок
  • 40 гарбузового насіння
  • Гарбузова олія

Покроковий рецепт можна знайти у добірці грузинських страв від Даші Малахової.

Основні страви грузинської кухні не багаті на вуглеводи, але є дуже ситними. Більшість із них — із куркою у головній ролі, проте є й інші варіанти: зі свининою чи бобами.

Рецепт чкмерулі

Інгредієнти:

  • Курка
  • Топлене масло
  • 800 мл молока або вершків
  • 1 головка часнику
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • Сіль, червоний та чорний перець за смаком
  • Петрушка та кінза за смаком

Спосіб приготування можна знайти за посиланням.

Рецепт чахохбілі

Інгредієнти:

  • 1 цибуля
  • 4 зубчики часнику
  • ½ шт. перцю чилі
  • 1 пучок кінзи
  • 3 курячі стегна
  • 3 томати
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі
  • сіль

Покроковий рецепт від Євгена Клопотенка можна знайти за посиланням.

Рецепт сациві

Інгредієнти:

  • близько 1 кг курки (можна тушку або курячі стегна)
  • 1 часник
  • 200 г волоських горіхів
  • пучок кінзи
  • 3 ст.л. домашнього майонезу
  • сіль за смаком

Спосіб приготування лінивого варіанта сациві шукайте за посиланням.

Рецепт оджахурі

Інгредієнти:

  • Картопля — 500 г
  • Свинина, як на шашлик — 300 г
  • Цибуля — 200 г
  • Солодкий перець — 200 г
  • Помідори — 200 г
  • Кінза — 20 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Винний оцет — 2 ч.л.
  • Вода — 2 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія — 6 ст.л.
  • Чебрець за смаком
  • Зелень для подачі

Покроковий рецепт оджахурі шукайте за посиланням.

Рецепт лобіо

Інгредієнти:

  • 1 ст. квасолі
  • 1 головка цибулі
  • 1 ст. волоських горіхів
  • 3 зубчики часнику
  • 1 пучок петрушки
  • 1 ч. л. солі
  • 1 дрібка червоного перцю
  • 0,5 ст. томатної пасти за бажанням

Приготування:

Замочіть квасолю на 10 годин у холодній воді. Потім злийте воду, промийте квасолю та варіть її на невеликому вогні протягом 2 годин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Дрібно наріжте цибулю, подрібніть часник, горіхи та зелень. Обсмажте цибулю із часником на сковороді.

Зварену квасолю додайте до цибулі та часнику, додайте всі спеції, горіхи та зелень, за бажанням — томатну пасту. Тушкуйте все разом близько 5 хвилин і подавайте.

Ачма: лінивий рецепт з лаваша

Інгредієнти:

  • Лаваш 400 г
  • Сир 500 г
  • Молоко 300 мл
  • Яйця 4 шт.
  • Зелень
  • Сир 250 г — натертий

Кроки приготування хачапурі ачма за рецептом Тетяни Литвинової можна знайти за посиланням.

Якщо говорити про десерти та напої, на думку відразу приходять чурчхела і тархун.

Рецепт чурчхели

Інгредієнти:

  • 4 кг винограду
  • 500 г борошна
  • цукор (за бажанням)
  • 500 г горіхів (фундук, волоський горіх або мигдаль)

Покроковий рецепт від Лізи Глінської шукайте за посиланням.

Рецепт тархуну

Інгредієнти:

  • Вода
  • Пучок тархуна
  • 2−3 лимони
  • Мед або цукор за смаком
  • Імбир та м’ята за бажанням

Як приготувати грузинський лимонад, дивіться у рецепті за посиланням.

Показати ще новини
Радіо NV
X