Багато клітковини, мало калорій. Факти про користь і шкоду груші

6 листопада 2021, 02:56

Якщо ви ще не знаєте чому вам варто включити в свій щоденний раціон грушу, ось кілька фактів про її користь: в ній менше цукру, ніж в яблуці, мало калорій і дуже багато клітковини. НВ розповідає в чому користь груші, а кому краще утриматися від її вживання.

Груша відноситься до роду Розових, у серпні-вересні ці дерева плодоносять. І хоча англійське прислів'я говорить про те, що одне яблуко в день здатне вберегти вас від лікарів, прислів'я не гірше підійде і груші, адже це дуже корисний плід.

Відео дня

Цей фрукт корисний не тільки як продукт, але і як ліки та косметичний засіб. Розповідаємо про все по порядку.

Груша містить велику кількість клітковини, яка допомагає травному тракту правильно функціонувати; вітаміну С, який, до всього ще й покращує еластичність судин; фруктози, яка допомагає в роботі підшлунковій залозі; ефірних масел, які борються з інфекціями та зміцнюють імунітет; вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, йоду, цинку, калію та інших мікроелементів.

jonathan mast / unsplash
Фото: jonathan mast / unsplash

Окрім того, груша досить низькокалорійна та містить менше цукру, ніж яблука, тому її часто рекомендують при різного виду дієтах.

Оскільки шкірка груші містить велику кількість клітковини, найкраще їсти цей фрукт неочищеним. При цьому грушу можна термічно обробляти, адже вона зберігає всі свої властивості в будь-якому вигляді: сушеному, запеченому або замороженому.

Лікувальні властивості груші

  • Велика кількість клітковини в плоді знижує рівень холестерину та може допомагати в лікуванні цукрового діабету й ожиріння
  • Окрім того клітковина може допомогти полегшити запор. В ході 4-тижневого дослідження 80 дорослих із цим захворюванням отримували 24 грами пектину — клітковини, яка міститься у фруктах, в день. Вони відчули полегшення, а рівень корисних кишкових бактерій збільшився
  • Ефірні масла, що містяться в груші, допомагають в боротьбі з депресією
  • Рослинні волокна цього фрукта сприяють виходу з організму жовчі, тому грушу рекомендовано вживати людям із захворюваннями печінки
lucas mendes / unsplash
Фото: lucas mendes / unsplash
  • У грушах міститься натуральний антибіотик арбутин, тому відвари з груш можуть допомогти знизити температуру
  • Антиоксиданти в грушах допомагають у профілактиці хвороб серця та судин
  • Груші із зеленою шкіркою містять лютеїн і зеаксантин, два елементи, які необхідні для підтримки гостроти зору, особливо з віком
  • Цей фрукт є багатим джерелом флавоноїдних антиоксидантів, які допомагають боротися з різного роду запаленнями
khloe arledge / unsplash
Фото: khloe arledge / unsplash
  • Груші низькокалорійні, багаті водою та клітковиною. Таке поєднання робить їх чудовим продуктом для схуднення, адже клітковина та вода позбавляють почуття голоду
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
  • Високий вміст глюкози в грушах дає миттєву енергію, коли людина відчуває себе слабкою
  • Фолієва кислота, якою багаті груші, дуже важлива для вагітних жінок, щоб уберегти дитину від вроджених хвороб
  • Груші багаті харчовими волокнами, які грають ключову роль у збереженні гладкості та м’якості нашої шкіри. Вони сповільнюють викид цукру в кровотік і запобігають ушкодженню колагену шкіри

  • Фрукт багатий вітаміном С, К і міддю, які здатні боротися з шкідливими вільними радикалами, захищаючи клітини нашої шкіри від старіння і утворення зморшок

  • Людям зі схильною до акне шкірою також можуть допомогти груші, адже вони містять велику кількість життєво важливих вітамінів і мінералів, які підвищують імунітет
  • Зволожуючі властивості груші надзвичайно корисні для зменшення сухості волосся, а також для повернення йому природного блиску
rich smith / unsplash
Фото: rich smith / unsplash

Протипоказання

Хоча груші не мають прямих шкідливих властивостей, неправильне їх вживання може зашкодити здоров’ю або принаймні зменшити корисну дію на організм.

  • Не можна їсти грушу натщесерце, але й не варто їсти її відразу після їжі, адже фрукт негативно впливає на перетравлення білка. Тому краще споживати її через 20−30 хвилин після трапези
  • Не можна їсти переспілі груші, адже вони призводять до розладу шлунка
  • Не рекомендується їсти груші людям із хронічними запорами
monika grabkowska / unsplash
Фото: monika grabkowska / unsplash
  • Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та літнім людям краще не вживати сирими тверді сорти груш
  • Алергія на груші зустрічається досить рідко: у менш ніж 6% дітей і до 3% дорослих. При цьому алергію не варто плутати з індивідуальною непереносимістю, яка є набагато менш серйозним «захворюванням» і при якій невеликі кількості продукту вживати в їжу все ж можна.
Показати ще новини
Радіо NV
X