Смачні ліки проти хандри. Чому восени треба їсти сир — експерт

12 листопада 2021, 05:06
У сирах міститься амінокислота триптофан, яка виробляє серотонін, більш відомий як гормон щастя (Фото:mohamed hassouna / unsplash)

У сирах міститься амінокислота триптофан, яка виробляє серотонін, більш відомий як гормон щастя (Фото:mohamed hassouna / unsplash)

Сирна експертка Оксана Чернова, яка повернулася з конкурсу World Cheese Awards, який визначив найкращий сир світу 2021 року, розповіла, чим корисний сир, як його вибрати і з чим поєднувати.

Щороку майже до всіх приходить осіння хандра. І хоча всі з нею давно знайомі, вона щоразу застає нас зненацька. Усі справляються з хандрою по-різному: хтось навантажує себе купою справ, хтось прибиранням, хтось готує багато какао, а хтось просто чекає. Але для цієї «хвороби» є і набагато приємніші «ліки» — сир.

Відео дня

Оксана Чернова

Сирна експертка ProCheese з 10-річним досвідом роботи з сиром, співзасновниця фестивалю сирного мистецтва ProCheese Awards, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards

Гормони щастя в сирі Ребел

Якщо у вашому холодильнику є сир, осіння хандра вам не страшна. Крім того, що сир — це смачно, він здатний ще й миттєво підіймати настрій. У ході наукових досліджень було виявлено, що у сирах міститься амінокислота триптофан, яка виробляє серотонін, більш відомий як гормон щастя.

Окрім триптофану, на загальний стан здоров’я та настрій людини впливають багато різних мікроелементів. Наприклад, амінокислота Омега-3, така необхідна людині, міститься в австрійському сирі Ребел, який виготовляють із сінного молока на австрійській сироватці Käserebellen.

Попри те, що назва «ребел» перекладається як «бунтар», його бунтарський характер проявляється лише у витонченості аромату та смаку. Корів для одержання молока годували лише спеціально висушеним сіном, без інших кормів. Спеціальна технологія сушки сіна дозволяє зберегти в траві всі поживні елементи. Саме тому «сінне» молоко в рази корисніше за звичайне. Текстура цього сиру гладенька та пружна, ніжно-жовтого кольору, а його смак розкривається від сирного тіста до скоринки — від вершково-молочного до пряно-ніжного.

Сир Ребел представлений у багатьох варіаціях ароматизованої скоринки та тіста — у скоринці з червоного вина, червоного перцю, сухих альпійських квітів — а особливістю цих сирів є те, що жодна натуральна добавка не перебиває їхнього смаку.

Втім, Ребел таки надихає трохи побунтувати:

  • замість чаю налити собі келих напівсолодкого. Найкраще до сирів Ребел підходять червоні вина, ігристе вино та світлі сорти пива;
  • якщо захочеться солоденького, спробуйте Ребел з абрикосовим або імбирно-апельсиновим джемом.
Ребел у травах (Фото: Оксана Чернова)
Ребел у травах / Фото: Оксана Чернова

Тверді сири — задоволення в чистому вигляді

Тверді сири містять найбільшу кількість триптофану та амінокислот. Тож навіть скуштувати твердий сир у чистому вигляді - це вже досить велике задоволення. Але навіщо обмежувати себе, якщо можна отримати його набагато більше?

Зігрійте серце поєднаннями сирів Грана Падано та Парміджано Реджано з:

  • теплим молоком та здобною булочкою або злегка підсмаженим тостом;
  • вершковим чи фруктовим морозивом;
  • шматочками ананасу;
  • цитрусовими фруктами (часточкою лимона, апельсина, мандарину чи грейпфрута);
  • яблуками та селерою.
Морозиво з Парміджано (Фото: Оксана Чернова)
Морозиво з Парміджано / Фото: Оксана Чернова

Блакитні сири та шоколад

Осінь неможливо уявити без какао, а поганий настрій без шоколаду. Це не дивно, адже в цих продуктах також міститься триптофан. А блакитні сири ідеально поєднуються із шоколадом, бо ті у своєму смаковому спектрі мають нотки какао.

  • Для любителів справжнього чорного шоколаду раджу Рокфор або Фурм д’Амбер, Стілтон.
  • Для тих, хто любить щось більш солодке та молочне, дуже смачне та незвичайне поєднання — Горгонзола та Нутелла.
  • Ну і, звичайно, цукерки — спробуйте блакитні сири з цукерками із чорносливом чи фініками.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X