Здоров’я з Оксаною Скиталінською. П’ять принципів профілактики весняного гіповітамінозу від відомої дієтологині

16 травня 2021, 11:45
NV Преміум

Досвідчена лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська назвала журналу НВ п’ять основних принципів профілактики весняного гіповітамінозу — браку в організмі вітамінів.

1. Дотримуватися балансу в тарілці

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Кожен прийом їжі має містити білкову та овочеву їжу і хоча б раз на день — зернову: хліб або кашу. Білок потрібен для синтезу імунних клітин, ферментів, гормонів і нейромедіаторів. Кольорові овочі, фрукти і ягоди — джерело біологічно активних сполук, їх багато у природних пігментах, і вони впливають на різні реакції обміну речовин, а також є джерелом розчинної клітковини, що нормалізує рівень холестерину і глюкози у крові. А зернові — гречка, вівсянка, перловка — найбільший постачальник нерозчинної клітковини, яка необхідна для моторики кишечника, і разом із клітковиною овочів, фруктів і ягід живить корисну мікрофлору.

Відео дня

2. Щодня збагачувати раціон вітаміном С

Depositphotos
Фото: Depositphotos

Цей вітамін є водорозчинним, в організмі не виробляється і довго не затримується, а під час стресових ситуацій потреба в ньому значно зростає. Тому впродовж дня необхідно збагачувати раціон легкозасвоюваним вітаміном С — настоєм шипшини, морсом із мороженої смородини або обліпихи.

Редактор: Інна Семенова
Показати ще новини
Радіо NV
X