Несамовито дивно і красиво. Як святкують Геловін в Мексиці і як це поєднати з ігристим вином — досвід сомельє

31 жовтня 2021, 12:17

Засновниця найбільшої в Україні спільноти Сомельє в зелених штанях та авторка винного курсу Подорож винами Європи Анна Євгенія Янченко розповіла про традиції Геловіну та вина, які з ними поєднуються.

Напередодні виходу нового накладу книги Вино без правил у твердій обкладинці Євгенія Янченко розповіла НВ, як святкувала Геловін у Мексиці, чому обирає для цього свят ігристе вино і, власне, яке вино вибрати.

Відео дня

Страшенно красиві традиції Геловін у Мексиці

Анна Євгенія Янченко

сомельє, засновниця проекту Сомельє в зелених штанях, лекторка WSET, авторка книги Вино без правил

Одного разу в чорному-чорному місті, на чорній-чорній вулиці, в чорному-чорному будинку дві дівчини в чорних-чорних сукнях, пили бульбашкові вина з чорними-чорними етикетками в компанії ліхтарів з гарбузів. А ще вони сміялись, танцювали і раділи буттю. Таким чином вони святкували Halloween, або канун Дня Всіх Святих.

Колись, аби потрапити на святкування Дня всіх святих, я відправилася до культурного осередку цього свята — в Мексику. Хотілося нового досвіду і я отримала його на всі 100%.

Там побачила несамовито дивні та красиві речі - як мексиканські родини прикрашають домівки чорнобривцями та цукровими черепами, ставлять на спеціальні столи світлини та улюблені страви родичів. Як надсучасні айтівці, маркетологи, фінансісти, рекламісти і фотографи журналів дбайливо викладають охайні доріжки з пелюсток чорнобривців від дверей і до цих столів, щоб померлі родичі точно знали, як знайти дорогу до смаколиків та впевнилися, що живі їх пам’ятають і люблять.

Як вишенька на торті - веселі танці прямо на могилах родичів

Також в канун Дня Всіх Святих я бачила тотально недопустимі для нашої культури речі. Святкові ходи, які очолює фігура смерті, труни як декорація в закладах і просто на вулицях, прикрашання кладовищ яскравими повітряними кульками, та — як вишенька на торті - веселі танці прямо на могилах родичів.

Спочатку мене бентежила незвичайна веселість рітуальних заходів, пов’язаних зі смертю, але за три дні (а саме стільки святкується це свято, там є своя ієрархія днів), я зрозуміла. Люди щиро святкували саме буття, наче гостро усвідомлюючи його швидкоплинність та одночасно святкували можливість вічного життя в спогадах інших, в пам’яті родини.

Я вам чесно скажу, мені дуже шкода, що Геловін в нас має суто голлівудсько-дитячі асоціації, бо якби й існувало свято, яке варто було б поцупити зі світової культури, то це саме Геловін.

В Мексиці цей день звичайні люди святкували текілою, а заможні - модними та дорогими місцевими винами. Власне я тоді ще зрозуміла, що якоїсь сталої традиції щодо вина на свято немає, і придумала собі, що найкраща ідея святкування Геловіну — це вечірка з ігристим.

Три вина для Геловіну 2021

Дуже зручно — ігристі вина самі по собі вже свято, до них легко підібрати гастропоєднання (бо ігристі універсальні) та ще їх доволі легко знайти в будь якому куточку світу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Ну й є ще такий дуже важливий момент — саме в ігристих винах легко знайти пляшки з чорними-чорними етикетками, а це дуже важливо через естетику. Тож ми обрали 3 ігристих класичного методу:

Геловін 2021: три вина, які варто спробувати (Фото: Вікторія Сушан)
Геловін 2021: три вина, які варто спробувати / Фото: Вікторія Сушан

Dopff & Irion Cremant Zero Dosage Blanc (4,1 бала у Vivino) (559 грн)

Креман з Ельзасу з Піно блана та Оксеруа, тут класичний метод, зеро дозаж, 15 місяців на осаді у пляшці. На смак — чисте, прозоре, освіжаюче. Ківі й ананаси, нестиглі персики, вологі каменючки. Видатна, але не нав’язлива кислотність. До суші, устриць, креветок, карпачо, спаржі, тапасів, пасти с травами, риби. Як на мене, це вино — наче персики на снігу.

Lo Sparviere Franciacorta Cuvee 7 Blanc (3,7 бала у Vivino) (799 грн)

Сорт Шардоне, історичні виноградники в комунах Монтічеллі та Провальо-д'Ізео біля Мілану. Традиційний метод з тривалою витримкою на осаді. Тут розмірений і повільний перляж, а у смаку й ароматі - стиглі жовті фрукти, персики, груші, мигдаль, відтінки вершкового масла. При цьому кислотність яскрава, але не лячна; вино щільне та концентроване. Кожен його ковток рахуйте за 3 ковтки звичайного ігристого вина, тому виділіть час — дегустація цього вина буде схожа на медитацію.

Mont Marcal Cava Aureum Brut Nature Grand Reserva (3,8 бала у Vivino) (849 грн)

Кава серйозного рівня — загальна витримка цього вина понад 50 місяців, ще й попередня витримка в дубі, відповідно на легкість та простоту від пляшки навіть не чекайте. Красиві тонкі намиста з бульбашок — це перляж, чарівні абрикоси, зелені яблука, айва й квіти — це аромат, груші, жовті яблука, банани, апельсинова цедра, яблука і лимонний пиріг — це смак. До козячого сиру, морепродуктів, смаженого лосося.

Сподіваюсь, що цього вечора у вас буде класне ігристе і Геловін ви проведете особливо!

Показати ще новини
Радіо NV
X